ΑΚΕΛ: Αντισυνταγματική πρακτική η ανάθεση γνωματεύσεων στην Επ. Νομοθεσίας

Σε δήλωση του ο Κοινοβουλευτικός Εκπροσώπος του ΑΚΕΛ,  Γιώργος Λουκαΐδης, κάνει λόγο για αντισυνταγματική πρακτική η ανάθεση γνωματεύσεων στην Επ. Νομοθεσίας

Ο Υπουργός Εσωτερικών, τόσο σε τηλεοπτικές παρεμβάσεις του όσο και στην τελευταία συνεδρία της Επ. Προσφύγων της Βουλής, ανακοίνωσε απόφαση της κυβέρνησης η οποία ήδη τέθηκε σε ισχύ, για ανάθεση πρόσθετων αρμοδιοτήτων στην Επίτροπο Νομοθεσίας. Ειδικότερα, την όρισαν ως σύμβουλο των υπουργείων και της αναθέτουν μέχρι και την έκδοση γνωματεύσεων.

Πρόκειται για μια ξεκάθαρα αντισυνταγματική πρακτική, αφού με βάση το Σύνταγμα αυτές τις αρμοδιότητες ασκεί αποκλειστικά η Γενική Εισαγγελία της Δημοκρατίας ή τα Υπουργεία αν πρόκειται για ετοιμασία νομοσχεδίων.

Το ΑΚΕΛ θεωρεί την αντισυνταγματική αυτή ενέργεια ως προκλητική και απαράδεχτη, η οποία καταστρατηγεί το κράτος δικαίου. Συνιστά επίσης μια ακόμη αυταρχικού χαρακτήρα πρακτική της κυβέρνησης ενώ ταυτόχρονα δημιουργεί σοβαρά ερωτήματα για την πολιτική σκοπιμότητα παράκαμψης του Γενικού Εισαγγελέα.

Καλούμε τον Γενικό Εισαγγελέα να τοποθετηθεί κατά πόσο πρόκειται όντως για μια ξεκάθαρα αντισυνταγματική πρακτική της κυβέρνησης αλλά και κατά πόσο είχε προηγηθεί σχετική συνεννόηση μαζί του από κυβερνητικής πλευράς πριν από την υλοποίηση της.

Καλούμε τέλος την κυβέρνηση να τερματίσει αμέσως αυτή την απαράδεχτη πρακτική, ιδιαίτερα αν ενήργησε χωρίς να λάβει τη θέση του Γενικού Εισαγγελέα επί του σοβαρού αυτού ζητήματος.