ΑΚΕΛ: Αντί στήριξης της κοινωνίας, η κυβέρνηση επιστρατεύει λαϊκισμό και δημαγωγία

Αντί στήριξης της κοινωνίας, η κυβέρνηση επιστρατεύει λαϊκισμό και δημαγωγία

Τα ευρήματα της Ελεγκτικής Υπηρεσίας στην πρόσφατη έκθεση για το Τμήμα Φορολογίας, σύμφωνα με την οποία €2,5 δις φόροι παραμένουν ανείσπρακτοί, δείχνουν τα σημαντικά δημοσιονομικά περιθώρια που έχει το Κράτος για να στηρίξει τη κοινωνία απέναντι στην ακρίβεια και το αυξημένο κόστος διαβίωσης. Κάλλιστα θα μπορούσε να προχωρήσει στην είσπραξη αυτών των φορολογιών, αξιοποιώντας εργαλεία που ήδη έχει στη διάθεση του.

Ωστόσο, η κυβέρνηση Νίκου Χριστοδουλίδη εφευρίσκει καθημερινά νέες προφάσεις για να αποφύγει τη λήψη ουσιαστικών μέτρων κατά της ακρίβειας, αποδεικνύοντας ότι το πραγματικό πρόβλημα δεν είναι τα δημοσιονομικά περιθώρια του Κράτους αλλά η δική της απουσία πολιτικής βούλησης και ολοκληρωμένου πλάνου για στήριξη της κοινωνίας.

Ταυτόχρονα, τα ευρήματα της έκθεσης -αναφορικά με το χειρισμό φορολογικών υποχρεώσεων για τις τράπεζες- υπενθυμίζουν το οικονομικό βάρος που έχει φορτωθεί η κοινωνία ώστε να είναι σε θέση σήμερα οι τράπεζες να καταγράφουν αμύθητα κέρδη.

Από μόνης της, η σκανδαλώδης παραχώρηση τέτοιου ύψους φορολογικής επιδότησης προς τις τράπεζες, θα έπρεπε να αποτελεί ικανό λόγο για την κυβέρνηση ώστε να προχωρήσει άμεσα η πρόταση του ΑΚΕΛ για φορολόγηση των απροσδόκητων κερδών των τραπεζών, με στόχο να δημιουργηθεί ειδικό ταμείο στήριξης των δανειοληπτών και των θυμάτων της τραπεζικής κρίσης.

Αντί τούτου η κυβέρνηση επιστρατεύει το λαϊκισμό και τη δημαγωγία και συνεχίζει να κλείνει το μάτι στα συμφέροντα των τραπεζών.