ΑΚΕΛ: Αντί εξωτερική πολιτική έκαναν επικοινωνιακή πολιτική

Αντί εξωτερική πολιτική έκαναν επικοινωνιακή πολιτική, ανέφερε σε δήλωσή του, ο Εκπροσώπος Τύπου του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου

Επί χρόνια οι κυβερνώντες αντί να κάνουν εξωτερική πολιτική έκαναν επικοινωνιακή πολιτική. Μπροστά στη κατάρρευση των ψευδαισθήσεων που καλλιέργησαν όλα αυτά τα χρόνια, ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Χριστοδουλίδης επιχειρεί τώρα να αποστασιοποιηθεί από όλα όσα οι ίδιοι διαφήμιζαν για χρόνια.

Εδώ και μερικά χρόνια η κυβέρνηση Αναστασιάδη- Συναγερμού -συνεπικουρούμενη από τα ΜΜΕ που πρόσκεινται σε αυτή- καλλιεργούσε την αντίληψη ότι οι Τριμερείς Συνεργασίες και οι στρατιωτικές συνεργασίες με το Ισραήλ, τις ΗΠΑ κι άλλες χώρες θα θωράκιζαν την ΑΟΖ από την τουρκική επιθετικότητα και έλεγαν μάλιστα η Κύπρος μετατράπηκε στο «γεωπολιτικό άρχοντα της Μεσογείου».

Χαρακτηριστικά, πριν ένα χρόνο, ο Υπουργός Εξωτερικών από την Κρήτη όπου πραγματοποιούνταν η συνάντηση Κύπρου, Ελλάδας, Αιγύπτου, δήλωνε ότι «δεν έχουμε τίποτα να ανησυχήσουμε από τουρκικές ενέργειες ή δηλώσεις». Σήμερα όμως –με δραματικό, για την πατρίδα μας, τρόπο- αποδεικνύεται ότι η ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν θωρακίστηκε και ότι οι κ. Αναστασιάδης και Χριστοδουλίδης έπρεπε να ανησυχούν, να εκτιμούν διαφορετικά τους κινδύνους και να δράσουν έγκαιρα.

Αργότερα, οι κυβερνώντες καλλιεργούσαν την αντίληψη ότι η κυπριακή κυβέρνηση θα πετύχει την επιβολή αυστηρών μέτρων της ΕΕ σε βάρος της Τουρκίας. Είτε λόγω ιδεολογικών αγκυλώσεων είτε λόγω αδυναμίας να εκτιμήσουν την πραγματικότητα, αγνοήσαν τα ισχυρότατα γεωπολιτικά, εμπορικά, οικονομικά και στρατιωτικά συμφέροντα που συνδέουν την Τουρκία με ισχυρά κράτη της ΕΕ και κρατών της Δύση. Τώρα όμως, μετά από αλλεπάλληλες αποτυχίες, ακόμα και οι ίδιοι χαμηλώνουν τον πήχη των προσδοκιών.

Σήμερα πραγματοποιείται τριμερής συνάντηση Κύπρου- Ελλάδας- Αιγύπτου. Αυτές οι συναντήσεις καλώς γίνονται και αυτές θα πρέπει να αξιοποιούνται για εμβάθυνση και ενίσχυση των σχέσεων και της συνεργασίας. Ελπίζουμε η πραγματικότητα και οι εξελίξεις να έχουν προσγειώσει πλέον τους κυβερνώντες και να μην ισχυριστούν τα όσα μέχρι σήμερα ισχυρίζονταν καλλιεργώντας ψευδαισθήσεις στην κοινωνία.