ΑΚΕΛ: Έντονη διαφωνία για συμφωνία κυβέρνησης -Τροίκας για το Συνεργατισμό

Το Πολιτικό Γραφείο της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ συνήλθε χθες Δευτέρα 5/8/2013 και συζήτησε σε βάθος τις εξελίξεις στο Συνεργατικό Κίνημα αλλά και το περιεχόμενο της προκαταρκτικής συμφωνίας μεταξύ κυβέρνησης και Τρόϊκας για το μέλλον του Συνεργατισμού.

Το Πολιτικό Γραφείο μετά από τη συζήτηση κατέληξε στα κάτωθι:

1) Το ΑΚΕΛ διαφωνεί έντονα με την προκαταρκτική συμφωνία κυβέρνησης – Τρόϊκα για το Συνεργατισμό. Το περιεχόμενο της προκαταρκτικής συμφωνίας βρίσκεται μακράν και έξω από τα συμφωνηθέντα με τους εκπροσώπους του Συνεργατικού Κινήματος. Είναι πρόδηλο ότι υπήρξε υπαναχώρηση από τα συμφωνηθέντα από πλευράς κυβέρνησης και Τρόϊκας.

2) Η ανακεφαλαιοποίηση του Συνεργατισμού γίνεται με την παραχώρηση από μέρους του κράτους ποσού της τάξης των 1,5 δις Ευρώ, πράγμα που αυτόματα θέτει το Συνεργατισμό υπό κρατικό έλεγχο αφού το 99% των μετοχών ανήκουν πλέον στο κράτος. Αυτή η εξέλιξη αλλάζει άρδην τη φυσιογνωμία και το χαρακτήρα του Συνεργατισμού όπως τον γνωρίσαμε για δεκαετίες. Ο Συνεργατισμός χάνει ουσιαστικά την αυτοτέλεια του και μετατρέπεται σε 18 μικρές κρατικές εμπορικές τράπεζες.

3) Ο τρόπος υπολογισμού και αποτίμησης των περιουσιακών στοιχείων του Συνεργατισμού γίνεται με τρόπο άδικο για την ιδιοκτησιακή κατάσταση του Συνεργατισμού και τους νόμιμους ιδιοκτήτες που είναι τα μέλη του.

4) Ταυτόχρονα η κατάργηση του θεμελιώδους δικαιώματος των μελών του Συνεργατικού Κινήματος να εκλέγουν τους εκπροσώπους τους και η εφαρμογή ενός διοριστικού συστήματος από το Κράτος είναι αντίθετη με τις μέχρι σήμερα δημοκρατικές διαδικασίες του Συνεργατισμού. Αυτή η εξέλιξη αποτελεί μεγάλη οπισθοδρόμηση για το Συνεργατικό Κίνημα αφού επί της ουσίας καταργεί την αυτονομία κατά τη λήψη των αποφάσεων των Συνεργατικών Πιστωτικών Ιδρυμάτων.

5) Το ΑΚΕΛ σε καμιά περίπτωση δεν πρόκειται να συναινέσει με ξεπούλημα του Συνεργατισμού, κατάργηση του ή με την αλλοίωση της φυσιογνωμίας του. Στη Βουλή των Αντιπροσώπων θα καταψηφίσουμε οποιοδήποτε νομοσχέδιο προωθεί τα πιο πάνω.

6) Ως ΑΚΕΛ καλούμε την Κυβέρνηση:
– Να προχωρήσει άμεσα στην επαναδιαπραγμάτευση του περιεχομένου της προσυμφωνίας κατά τρόπο που να κατοχυρώνονται η αυτονομία, η φυσιογνωμία και ο χαρακτήρας του Συνεργατισμού.

– Το κράτος να μην δικαιούται να πωλήσει τις μετοχές που θα αποκτήσει σε ιδιώτες.
– Να διασφαλιστεί ότι οι μετοχές θα επιστραφούν στον Συνεργατισμό χωρίς δυσβάστακτα οικονομικά βαρίδια.- Να κατοχυρώσει και να διασφαλίσει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι το Συνεργατικό Κίνημα θα συνεχίσει νε εκλέγει το ίδιο την ηγεσία του και τα μέλη των τοπικών επιτροπών.

7) Για την προώθηση των πιο πάνω το ΑΚΕΛ θα επιδιώξει συναντήσεις τόσο με τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας όσο και με το Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας.