ΑΚΕΛ: Άστοχη και ανιστόρητη η αναφορά του Υπουργού Παιδείας στον Μεσαίωνα

Δήλωση Εκπροσώπου Τύπου ΑΚΕΛ Στέφανου Στεφάνου για τις δηλώσεις του Υπουργού Παιδείας στο ζήτημα της στοχοποίησης μαθήτριας

Οι δηλώσεις του Υπουργού Παιδείας στο ζήτημα της στοχοποίησης μαθήτριας εξαιτίας άρθρου της σε σχολική εφημερίδα για το μάθημα των θρησκευτικών, ουσιαστικά νομιμοποιούν τη στοχοποίηση και τις φραστικές επιθέσεις σε βάρος της μαθήτριας από πλευράς συντηρητικών και σκοταδιστικών κύκλων.

Το γεγονός ότι ο Υπουργός Παιδείας, αντί να προστατεύσει τη μαθήτρια, συνέδεσε την έκφραση της άποψής της με «επίθεση στην Εκκλησία» καταδεικνύει ότι είτε δεν κατανοεί είτε δεν αποδέχεται στοιχειώδεις αρχές για την ελευθερία έκφρασης, για το διάλογο σε μια δημοκρατική κοινωνία, για το ρόλο και την αποστολή της παιδείας. Η δε αναφορά του Υπουργού στο Μεσαίωνα είναι πέρα για πέρα άστοχη και σε βαθμό ανησυχητικό ανιστόρητη.

Η ανάπτυξη κριτικής σκέψης από τους νέους και τις νέες του τόπου μας πρέπει να αποτελεί στόχο του εκπαιδευτικού συστήματος. Ο διάλογος, η ζύμωση ιδεών και επιχειρημάτων ακόμα και σε θέματα που θεωρούνται ταμπού, η αμφισβήτηση κατεστημένων αντιλήψεων είναι κινητήριος μοχλός για την πρόοδο της κοινωνίας. Χρειάζεται όχι μόνο να προστατεύουμε αλλά και να ενθαρρύνουμε τους νέους και τις νέες που αναπτύσσουν λόγο και άποψη, ακόμα κι αν διαφωνούμε με το περιεχόμενο των θέσεων τους.

Για άλλη μια φορά, η κυβέρνηση υποχρεώνει την κυπριακή κοινωνία να συζητά τα αυτονόητα.