ΑΚΕΛ: Η 1η Οκτωβρίου, υπήρξε το επιστέγασμα πολλών και πολύχρονων αγώνων

Διακήρυξη του ΑΚΕΛ, για την ημερα της Κυπριακής Ανεξαρτησίας

“Η 1η Οκτωβρίου, Ημέρα της Κυπριακής Ανεξαρτησίας, υπήρξε το επιστέγασμα πολλών και πολύχρονων αγώνων.

Παρά το γεγονός ότι η Ανεξαρτησία της Κύπρου ήταν κουτσουρεμένη εξαιτίας των Συμφωνιών Ζυρίχης – Λονδίνου, αποτέλεσε για πρώτη φορά την ευκαιρία για τους Κύπριους να διαφυλάξουν την ελευθερία τους και μετατραπούν σε νοικοκύρηδες του τόπου τους. Δυστυχώς, λίγοι ήταν εκείνοι που πίστεψαν στη νεαρή Κυπριακή Δημοκρατία. Άλλοι την είδαν ως σκαλοπάτι προς την ένωση με την Ελλάδα και άλλοι ως σκαλοπάτι για τη διχοτόμηση. Οι ξένες συνομωσίες και επεμβάσεις βρήκαν πρόσφορο έδαφος, επενδύοντας στον εθνικισμό-σοβινισμό και την προδοτική δράση της ακροδεξιάς με τελικό αποτέλεσμα το προδοτικό πραξικόπημα και την επακόλουθη τουρκική εισβολή.

Στην πεντηκοστή έβδομη επέτειο της ανακήρυξης της Ανεξαρτησίας, η κατάσταση του Κυπριακού προβλήματος είναι πολύ αρνητική. Οι διαπραγματεύσεις οδηγήθηκαν σε ναυάγιο. Η τουρκική πλευρά κάνει κινήσεις που δημιουργούν νέα τετελεσμένα και εμβαθύνουν τη διχοτόμηση ενώ αρχίζουν να ακούγονται φωνές με περισσότερη ένταση και στις δύο κοινότητες που ευνοούν επίλυση του προβλήματος εκτός των παραμέτρων του ΟΗΕ. Με όλα αυτά τα δεδομένα, δυστυχώς η διεθνής κοινότητα αφήνει εκτός κάδρου ευθυνών την Τουρκία.

Η υπεράσπιση της Κυπριακής Δημοκρατίας επιβάλλει τη συνέχιση της προσπάθειας για επίτευξη λύσης του Κυπριακού στηριγμένοι σε αρχές. Παραμένουμε προσηλωμένοι στον στόχο της ανατροπής της κατοχής και της επανένωσης της χώρας και του λαού μας. Αυτό αποτελεί και την μοναδική προοπτική για ένα ευτυχισμένο και ασφαλές μέλλον για όλους τους Κυπρίους, Ε/κύπριους, Τ/κύπριους, Μαρωνίτες, Αρμένιους και Λατίνους.

Με την ευκαιρία της επετείου της Κυπριακής Ανεξαρτησίας το ΑΚΕΛ τιμά όλους όσοι αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για την υπεράσπιση της ανεξαρτησίας, της εδαφικής ακεραιότητας, της δημοκρατίας και της νομιμότητας στη χώρα μας. Τιμά και στηρίζει τους συγγενείς των αγνοουμένων μας και τους εγκλωβισμένους μας, τους παθόντες και τους πρόσφυγες.

Το ΑΚΕΛ απευθύνει αγωνιστικό χαιρετισμό στο λαό μας καλώντας τον σε συνέχιση του αγώνα μέχρι την τελική δικαίωση, για τερματισμό της τουρκικής κατοχής και επανένωση της Κύπρου και του λαού της.”

Check Also

ΔΗΚΟ: Η απόφαση του Ανωτάτου δεν αναιρεί την αυταπόδεικτη σύγκρουση συμφέροντος

«Η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου δεν αναιρεί το πολιτικά μεμπτό γεγονός» δηλαδή την  αυταπόδεικτη σύγκρουση …

Ανώτατο: Αντισυνταγματική η απόφαση της Βουλής για έλεγχο Γ. και Β. Εισαγγελέα

Αντισυνταγματική, εξ υπαρχής άκυρη και άνευ οιουδήποτε απολύτως νομικού αποτελέσματος κρίθηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο …