Ακάμας: 30 χρόνια εμπαιγμού – Οι κοινότητες φυτοζωούν

Ζητούμε ένα Τοπικό Σχέδιο που θα αναζωογονήσει την περιοχή

Του Γιώτη Παπαχριστοφή*

Την ώρα που οι κυβερνώντες δίνουν υποσχέσεις που αποδεικνύονται πυροτεχνήματα και η κάθε επερχόμενη κυβέρνηση ρίχνει το μπαλάκι στην άλλη, οι κοινότητες στις παρυφές του Ακάμα και σε όλη την περιφέρεια της Πόλης Χρυσοχούς φυτοζωούν.

Εγκλωβισμένες εδώ και 30 χρόνια στην αδιαφορία των υπευθύνων ώστε να πάρουν πολιτικές αποφάσεις για σωστή διαχείριση της χερσονήσου του Ακάμα και της ευρύτερης περιοχής, μια τέτοια διαχείριση που θα προστατεύει το περιβάλλον αλλά θα προνοεί ωφελήματα και για τον άνθρωπο, δίνουν καθημερινό αγώνα για την επιβίωσή τους.

Μετά τους καλοκαιρινούς μήνες, πολλές τοπικές επιχειρήσεις που λειτουργούν εποχιακά κλείνουν, η κίνηση στους δρόμους μειώνεται δραστικά και οι μαθητές που επιστρέφουν στις τάξεις τον Σεπτέμβριο είναι κάθε χρόνο και λιγότεροι. Ο αριθμός των μαθητών έχει μειωθεί κατά τα 2/3, σε σχέση με τον αριθμό των μαθητών που φοιτούσαν στα σχολεία της περιφέρειας της Πόλης Χρυσοχούς και του Ακάμα πριν από 30 – 40 χρόνια και ως αποτέλεσμα, περίπου 15 σχολεία έχουν κλείσει.

Είναι πια γεγονός ότι ο νεαρός πληθυσμός της περιοχής έχει μειωθεί δραματικά. Οι λιγοστές θέσεις εργασίας και η ποιότητα ζωής τόσο στην Πόλη Χρυσοχούς όσο και στις κοινότητες, έχουν ωθήσει τη νεολαία να αναζητήσει εργασία και να εναποθέσει τις ελπίδες της στα μεγάλα αστικά κέντρα. Τα παιδιά μας εγκαταλείπουν ένα – ένα τις προσπάθειες να παραμείνουν στον τόπο τους.

Με την εφαρμογή της Δήλωσης Πολιτικής το 1989, μεγάλες περιοχές του Ακάμα και τεράστιος αριθμός ιδιωτικών περιουσιών καθορίστηκαν με τον πολεοδομικό χαρακτηρισμό Προστασία της Φύσης και με μηδενικό συντελεστή δόμησης, εντός των οποίων απαγορεύτηκε η οποιαδήποτε ανάπτυξη. Από τότε μέχρι σήμερα, το Κράτος δεν έχει δώσει καμία αποζημίωση στους ιδιοκτήτες που δεν μπορούν να εκμεταλλευτούν με κανένα τρόπο τις περιουσίες τους, ούτε προχώρησε με ανταλλαγή περιουσιών. Από τότε, μέχρι σήμερα, 30 χρόνια μετά, οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής του Ακάμα αναμένουν μια ρύθμιση που θα είναι δίκαιη, τόσο για τους ίδιους όσο και για το περιβάλλον.

Δεδομένου ότι η Δήλωση Πολιτικής το 1989 ήταν ένα προληπτικό μέτρο εν αναμονή του εντοπισμού των περιοχών που πραγματικά χρειάζονται απόλυτη προστασία και δεδομένου ότι στο Διαχειριστικό Σχέδιο του δικτύου Natura 2000 έχουν πλέον καθοριστεί οι περιοχές υψίστης προστασίας, η Κοινοτική Δράση Ακάμα διεκδικεί όπως ο πολεοδομικός αυτός χαρακτηρισμός απαλειφθεί και όπως σε όλες τις ιδιωτικές περιουσίες εκτός των ζωνών υψίστης προστασίας, εφαρμοστούν οι πρόνοιες που διέπουν τις περιοχές Natura 2000.

Σύμφωνα με τις πρόνοιες αυτές, εντός των περιοχών Natura 2000 επιτρέπεται η ήπια, αειφόρος ανάπτυξη, δηλαδή η ανάπτυξη που στοχεύει στο καλύτερο οικονομικό αποτέλεσμα, τόσο για τον άνθρωπο όσο και για το φυσικό περιβάλλον. Η Κύπρος, ωστόσο, βρίσκεται σε νηπιακό στάδιο σε ό,τι αφορά την αειφόρο ανάπτυξη. Πρόσφατη έρευνα της Eurostat κατέταξε τη χώρα μας ανάμεσα στις τελευταίες με βάση την πρόοδό της στον στόχο της ΕΕ για αειφόρες πόλεις και κοινότητες.

Αειφόρος ανάπτυξη δεν συνεπάγεται σε καμία περίπτωση εκτοπισμό της ανθρώπινης ζωής, αλλά μια μέση λύση που θα είναι επωφελής και για τον άνθρωπο και για το περιβάλλον. Η προστασία του περιβάλλοντος δεν μπορεί να αποτελέσει τροχοπέδη για τη διατήρηση της ζωής στη χερσόνησο του Ακάμα και την περιφέρεια της Πόλης Χρυσοχούς. Δεν γίνεται να εξακολουθήσουμε να ζούμε περιθωριοποιημένοι, να αγωνιζόμαστε χωρίς καμία ουσιαστική κρατική βοήθεια για την ευημερία μας. Ζητούμε άμεσα ένα Τοπικό Σχέδιο που θα αναζωογονήσει όλη την περιφέρεια του Ακάμα και της Πόλης Χρυσοχούς.

*Δήμαρχος Πόλης Χρυσοχούς