Αισιοδοξία για το πρόγραμμα επαναγοράς χρέους

Κλίμα αισιοδοξίας επικρατεί για την έκβαση του προγράμματος επαναγοράς ελληνικού χρέους τόσο στους κόλπους της κυβέρνησης, όσο και στο εξωτερικό. 

Το Βερολίνο δηλώνει πεπεισμένο ως προς την επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας και υποστηρίζει ότι είναι κύριας σημασίας για τις προσπάθειες διάσωσης ολόκληρης της Ευρωζώνης.

“Μια επιτυχημένη επαναγορά του χρέους αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της συμφωνίας της 27ης Νοεμβρίου, στη συνάντηση των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης”, δήλωσε χθες η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου οικονομικών Μαριάνε Κοτέ και πρόσθεσε “Βασιζόμαστε σε μια επιτυχή εφαρμογή αυτού του σκέλους του προγράμματος, που θα επιδράσει αντίστοιχα θετικά στο επίπεδο του χρέους”.

Αισιοδοξία εκφράζεται και απο μέρους της Ευρωπαικής Επιτροπής, η οποία χθές ενημερώθηκε για την παράταση που δόθηκε στη διαδικασία επαναγοράς ομολόγων δηλώνοντας πως  υπάρχουν περιθώρια  πρόσθετης συμμετοχής από διεθνείς και εγχώριους επενδυτές.

Παράλληλα, και η ελληνική κυβέρνηση δια στόματος του υπουργού οικονομικών και του πρωθυπουργού υποστηρίζει ότι μετά και την ολοκλήρωση της παράτασης που έδωσε ο ΟΔΔΗΧ προκειμένου να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια για επίτευξη υψηλότερης συμμετοχής, “όλα θα έχουν παέι πολύ καλά.”.

Η παράταση ολοκληρώνεται στις 14.00 ώρα Ελλάδας(12.00 ώρα Λονδίνου). Οι προσφορές πριν δοθεί η παράταση άγγιζαν σε ονομαστική αξία, τα 26 δισ. ευρώ.

Σήμερα η τηλεδιάσκεψη

Εν τω μεταξύ, τηλεδιάσκεψη θα πραγματοποιήσουν σήμερα το απόγευμα  οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης  με θέμα την επαναγορά ελληνικών ομολόγων, σύμφωνα με δήλωση του πρόεδρου του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Η τηλεδιάσκεψη αυτή θα γίνει λίγο πρίν τη συνόδο του Eurogroup την ερχόμενη Πέμπτη, στην οποία αναμένεται να δοθεί το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης των 34,4 δισ. ευρώ στην Ελλάδα, με το ΔΝΤ, ωστόσο, να έχει θέσει ως όρο για την εκταμίευση, την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος της επαναγοράς.