“Αιμοδοσία μόνο για Έλληνες” λέει η Χρυσή Αυγή – Καταδικάζει η Βουλή

Η προκλητική ενέργεια της Χρυσής Αυγής να μοιράσει φυλλάδια διοργάνωσης αιμοδοσίας «μόνο για Έλληνες», προκάλεσε την οργή της Ελληνικής Βουλής.

Σε έγγραφο του υπουργού Υγείας Ανδρέα Λυκουρέντζου, τονίζεται ότι «η διαχείριση αίματος δεν θα πρέπει να γίνεται με κανενός είδους φυλετική, εθνική ή θρησκευτική διάκριση» και ότι το Συμβούλιο της Ευρώπης έχει θεσπίσει για την αιμοδοσία εξειδικευμένο νομοθετικό πλαίσιο που διέπει την αιμοδοσία στην Ελλάδα, ορίζοντας ότι «οι υπηρεσίες αιμοδοσίας της χώρας επιλέγουν ή απορρίπτουν τους ενδεχόμενους αιμοδότες βάσει επιστημονικών κριτηρίων και όχι βάσει χρώματος, φυλής, θρησκείας ή λοιπών πεποιθήσεων».

Τις καταγγελίες έκαναν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Ανέφεραν ότι βουλευτές της Χρυσής Αυγής παρουσιάστηκαν σε τμήματα αιμοδοσίας νοσοκομείων και απαίτησαν να δώσουν αίμα υπέρ τράπεζας αίματος με την επωνυμία «Πράσινη Πτέρυγα». Είχαν μαζί τους αφίσα που καλούσε τους πολίτες να δίνουν αίμα μόνο σε Έλληνες πολίτες. Ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για «παραπλανητική και παράνομη αιμοδοσία με ρατσιστικά κριτήρια». Παρόμοιες αναρτήσεις από τη Χρυσή Αυγή παρουσιάστηκαν και στο διαδίκτυο.

Ιατρικοί Σύλλογοι και Ενώσεις Νοσοκομειακών Γιατρών αντέδρασαν έντονα και κατήγγειλαν το γεγονός. Όχι όλοι όμως. Κινητή Μονάδα Αιμοληψίας του ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονίκης μετέβη στα γραφεία της Χρυσής Αυγής για να πραγματοποιήσει την αιμοληψία.