Αθανάσιος Ορφανίδης: Ο Δημήτρης Χριστόφιας ψεύδεται και το ΑΚΕΛ διαπρέπει στη διαφθορά…

Η κυβέρνηση του ΑΚΕΛ διαπρέπει στη διαφθορά και ο πρόεδρος της δημοκρατίας ψεύδεται, ισχυρίστηκε ο πρώην διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Αθανάσιος Ορφανίδης, καθώς ο ίδιος, είπε, τον είχε προειδοποιήσει για τη μη βιωσιμότητα του χρέους της Κυβέρνησης.

Σε συνέντευξή του στην εκπομπή «60 Λεπτά», ο κ. Ορφανίδης τόνισε χαρακτηριστικά ότι τον λυπεί  «γιατί ο πρόεδρος όταν η οικονομία, είναι σε μια τόσο δύσκολη κατάσταση αντί να δίνει μηνύματα συνένωσης, εξακολουθεί να ψεύδεται…Την κατάσταση την ξέραμε για χρόνια. Εξαιτίας και της διεθνούς κρίσης, η οικονομία μας βρισκόταν σε πορεία ύφεσης και κατά την διάρκεια της διακυβέρνησης Χριστόφια και ΑΚΕΛ, δεν έχει αναπτυχθεί καθόλου»,

Κατηγόρησε την κυβέρνηση για αύξηση των δαπανών στην περίοδο διακυβέρνησής της, αλλά και για υποσχέσεις αύξησης των δαπανών για τα επόμενα χρόνια, οι οποίες «κατέστησαν το χρέος μη διατηρήσιμο. …δημιουργήθηκε, εξάλλου και  επικίνδυνη κατάσταση με το τραπεζικό σύστημα»

Είναι γεγονός, είπε ο κ. Ορφανίδης, ότι υπήρχε πρόβλημα στις τράπεζες λόγω και της έκθεσης στα ελληνικά ομόλογα και της διεθνούς κρίσης. Στον μηχανισμό στήριξης,  όμως, τον οποίο θα μπορούσαμε υποστήριξε να αποφύγουμε,  οδήγησαν οι χειρισμοί της κυβέρνησης Χριστόφια. Προειδοποιούσαμε αλλά δεν άκουγαν για την επικινδυνότητα εισόδου στον μηχανισμό είπε…

«Η τελευταία προσπάθεια που έγινε ήταν δύο βδομάδες πριν τελειώσει η θητεία μου, όταν είχα συνάντηση με τον Βάσο Σιαρλή στην Φρανκφούρτη, ο οποίος δεσμεύτηκε στην Ε.Κ.Τ για μέτρα που θα λάμβανε η Κυβέρνηση τον Μάιο.  Τα μέτρα ήταν, ότι η Κ.Δ θα κρατούσε τις δεσμεύσεις που είχε ενώπιον της Ε.Ε. για να είναι αξιόπιστη στην Ευρώπη. Ήταν πολύ σημαντικό γιατί αν κατάφερνε ο Υπουργός  Οικονομικών, να τηρήσει τις δεσμεύσεις, τότε η Ε.Κ.Τ θα κρατούσε τα ομόλογα της Δημοκρατίας για εξασφάλιση για χρηματοδότηση των τραπεζών και του κράτους…Έκανα φοβερές προσπάθειες να ενημερώσω τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τα σχετικά θέματα. Όμως ,ενώ οι ομόλογοι μου στην Ε.Κ.Τ είχαν σχεδόν καθημερινά επικοινωνία με τους προέδρους τους,  για να χειριστούν τα βήματα της συνάντησης της 26ης Οκτωβρίου στην Συνάντηση Κορυφής, ο δικός μας Πρόεδρος, αρνείτο να κλείσει ραντεβού μαζί μου. Δυστυχώς ο πρόεδρος, δεν με είχε ενημερώσει ότι συμφωνούσε για το κούρεμα, ενώ εγώ μέχρι τον Ιανουάριο του 2012, έκανα έκκληση για ανατροπή….Δεν είμαι άμοιρος ευθυνών. Απέτυχα να πείσω την Κυβέρνηση ότι θα είχε καταστροφική πορεία από το 2005», τόνισε.