Αδικεί τα ταλέντα το σχολείο;

Τα μωρά που γεννιούνται καλοκαίρι σπάνια καταφέρνουν να γίνουν διευθύνοντες σύμβουλοι σε επιχειρήσεις, ανακάλυψαν οι επιστήμονες. Η μελέτη του Πανεπιστημίου University of British Columbia δείχνει πως μόνο το 6% των ηγετών στις επιχειρήσεις γεννήθηκε Ιούνιο και Ιούλιο έναντι του 11% όσων έχουν γεννηθεί Μάρτιο και Απρίλιο.

“Το φαινόμενο συνδέεται με τον τρόπο που ομαδοποιεί τα παιδιά το σχολείο, με βάση την χρονολογία γέννησης, επηρεάζοντας τις επιδόσεις τους εφ΄όρου ζωής” λέει ένας από τους ερευνητές. Στην έρευνα, μελέτησαν περιπτώσεις 375 ηγετικών στελεχών σε μεγάλες επιχειρήσεις στο διάστημα από το 1992 ως το 2009.,

Τα παιδιά που είναι μεγαλύτερα στην τάξη τους, δηλαδή όσα έχουν γεννηθεί στις αρχές της χρονιάς, έχουν καλύτερες επιδόσεις από τα μικρότερα καθώς προηγούνται στην ανάπτυξη. Το αποτέλεσμα είναι να ανταμείβονται με ηγετικούς ρόλους στη σχολική ζωή και να τους δίνονται περισσότερες ευκαιρίες και  ερεθίσματα.

“Αποκλείουμε από τον ηγετικό ρόλο στις επιχειρήσεις ενδεχομένως αρκετά ταλέντα, απλώς επειδή τα εγγράφουμε πολύ νωρίς στο σχολείο” λένε οι ερευνητές Maurice Levi, Qianqian Du και Huasheng Gao.

Η μελέτη θα δημοσιευθεί στην επιθεώρηση Economics Letters.

Πηγή: Medindia.net