Αγ.Βαλεντίνου: Παράξενα έθιμα ανά τον κόσμο τη γιορτή των ερωτευμένων

Τα έθιμα αγάπης την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, είναι πολλά, ξεχωριστά και αρκετά… περίεργα σε κάποια μέρη του κόσμου.

Είναι μια μέρα που όλοι λίγο πολύ την γιορτάζουμε…και αν όχι βλέπουμε να την γιορτάζουν…

Για να δούμε λοιπόν μερικά από τα πιο παράξενα έθιμα της σημερινής γιορτής σε όλο τον κόσμο…

Η γιορτή του συνταξιούχου, Γουατεμάλα

Οι πιο ηλικιωμένοι στη Γουατεμάλα ντύνονται με φτερά και μάσκες για να γιορτάσουν την «παλιά αγάπη» σε μια παρέλαση μεγαλύτερων ηλικιών στην Πόλη της Γουατεμάλας

Τύχη-βουνό, Βραζιλία

Λένε πως το να βρεις την πραγματική αγάπη είναι λόττο και στην Βραζιλία είναι πραγματικά. Την Ημέρα των Ερωτευμένων (Dia dos Namorados) η οποία εδώ γιορτάζεται στις 12 Ιουνίου, οι single κοπέλες γράφουν τα ονόματα των αντρών που επιθυμούν σε χαρτάκια και έπειτα τραβούν ένα τυχαίο όνομα. Σύμφωνα με την παράδοση, το όνομα που θα τραβήξουν τυχαία, είναι το όνομα του άντρα που θα παντρευτούν.

Μίλα μου για μήλα, Ιράκ

Οι Κούρδοι του Ιράκ φαίνεται πως γιορτάζουν τον Άγιο Βαλεντίνο στολίζοντας κόκκινα μήλα που αναπαριστούν την αρχική ιστορία αγάπης, του Αδάμ και της Εύας. Αν και τα πράγματα δεν πήγαν και τόσο καλά εκεί στην Εδέμ, τα κόκκινα μήλα θεωρείται πως φέρνουν αιώνια αγάπη και ευημερία.

Κουτάλια αγάπης, Ουαλία

Στην Ουαλία οι ερωτευμένοι μπορούν να περιμένουν κάτι μεγάλο, σκληρό, που βάζεις στο στόμα σου, ως δώρο: ένα ξύλινο κουτάλι αγάπης φυσικά! Είναι παράδοση την ημέρα του Αγίου Dwynwen (η ουαλική ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου) να δίνονται σκαλισμένα ξύλινα κουτάλια αγάπης ως δώρα και ως ένδειξη τρυφερότητας και αγάπης.

Δέηση στο θεό της αγάπης, Ταϊλάνδη

Έχετε δοκιμάσει το Tinder, τα ραντεβού στα τυφλά, τα προξενιά και τίποτα; Τότε ίσως πρέπει να προσφέρετε κάτι στο θεό της αγάπης. Τουλάχιστον έτσι κάνουν οι γυναίκες στην Ταϊλάνδη, οι οποίες κατευθύνονται προς τον βωμό της θεότητας Τριμούρτι, όπου αφήνουν κόκκινα τριαντάφυλλα και κεριά στους θεούς και προσεύχονται για έναν… σύζυγο.

Γουρουνάκια, Γερμανία

Αν νομίζατε ότι ένα παχουλό, τριχωτό γουρουνάκι δεν έχει θέση σε μια τέτοια μέρα, τότε κάντε μια βόλτα προς Γερμανία μεριά. Εκεί, τα γουρουνάκια είναι στάνταρ στις κάρτες του Αγίου Βαλεντίνου, συμβολίζοντας τύχη και πόθο, αλλά μάλλον και κάτι γλυκό και ροζ.

Σλοβενία

Στη συγκεκριμένη χώρα λοιπόν ο Άγιος Βαλεντίνος είναι ένας από τους πολλούς αγίους της άνοιξης και μάλιστα θεωρείται ότι ανήμερα της εορτής του, 14 Φλεβάρη δηλαδή, η φύση ξυπνά και τα λουλούδια ανθίζουν! Επίσης, οι αγρότες αρχίζουν να οργώνουν τη γη και να παράγουν τα αγαθά τους. Η μοναδική αναφορά σε αγαπή και έρωτες για τους Σλοβένους, έχει να κάνει με τα πτηνά του ουρανού όπου λέγεται ότι την μέρα αυτή ζευγαρώνουν!

Ιαπωνία

Είναι ίσως το μοναδικό μέρος στον κόσμο όπου την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου δεν προσφέρουν δώρα οι άντρες αλλά οι γυναίκες. Οι νεαρές γιαπωνεζούλες λοιπόν, πρέπει να προσφέρουν σε όλο τους τον αρσενικό περίγυρο σοκολατάκια των οποίων βέβαια ανάλογα με τη σχέση που έχουν με τον εκάστοτε, οι γεύσεις διαφέρουν. Άλλη γεύση θα προσφέρουν στο αφεντικό και τους συναδέλφους τους, άλλη στους φίλους και άλλη στον αγαπημένο τους.

Μεγάλη Βρετανία

Για τους Βρετανούς η συγκεκριμένη μέρα είναι γεμάτη από δεισιδαιμονίες και περίεργες παραδόσεις. Οι γυναίκες λοιπόν συνηθίζουν να τοποθετούν φύλλα δάφνης στις τέσσερις γωνίες των μαξιλαριών τους ενώ τρώνε αυγά λίγο πριν κοιμηθούν καθώς πιστεύεται ότι θα ονειρευτούν τον μέλλοντα σύζυγό τους. Επίσης, συνήθιζαν να γράφουν το όνομα του αγαπημένου τους σε μία κόλλα χαρτί, να το τοποθετούν σε μπάλες από πυλό και να τις πετάνε στο νερό. Όποια μπάλα έβγαινε πρώτη στην επιφάνεια το όνομα που περιείχε θα ήταν και ο μέλλων σύζυγος.

Φινλανδία

Μπορεί η συγκεκριμένη μέρα να είναι αφιερωμένη στον έρωτα και στους… αγαπητικούς, αλλά οι Φινλανδοί επικεντρώνονται στη φιλία. Στέλνουν λοιπόν δώρα και καρτούλες στους πιο κοντινούς τους φίλους αντί φυσικά στους αγαπημένους τους. Επίσης τη συγκεκριμένη μέρα γίνονται πολλοί αρραβώνες και γάμοι.

Νότιος Κορέα

Όπως ακριβώς και στην Ιαπωνία στην Νότιο Κορέα υπάρχει το έθιμο της σοκολάτας. Οι άντρες λοιπόν, έναν μήνα μετά ανταποδίδουν προσφέροντας στις γυναίκες γλυκά τα οποία αυστηρά δεν περιέχουν σοκολάτα. Στις 14 Απρίλη λοιπόν, άντρες και γυναίκες που δεν έλαβαν τίποτα τους δύο προηγούμενους μήνες, μαζεύονται στα εστιατόρια, τρώνε noodles και καταριούνται την μοίρα τους!

Ιταλία

Η γειτονική μας Ιταλία ακολουθεί την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου περίπου τα ίδια έθιμα με εμάς. Υπάρχει, ωστόσο, μία πόλη που τηρεί εντελώς δικά της έθιμα, που ξεχωρίζουν, δημιουργώντας μοναδικές εικόνες. Πιο συγκεκριμένα, στην Βερόνα, στις 14 Φεβρουαρίου, όλοι οι κάτοικοι ντύνονται κόκκινα και συμμετέχουν σε ένα τριήμερο γλέντι, με πολλές εκδηλώσεις για την γιορτή των ερωτευμένων. Το εν λόγω έθιμο, μάλιστα, στην πόλη που, κατά τον Σαίξπηρ, έζησε το πιο διάσημο ερωτευμένο ζευγάρι, σύμβολο της αιώνιας αγάπης, ο Ρωμαίος και η Ιουλιέτα, έχει γίνει ευρέως γνωστό, με αποτέλεσμα να προσελκύει χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο, που επιθυμούν να συμμετέχουν στη μεγάλη γιορτή του έρωτα.

Η διοργάνωση του τριήμερου εορτασμού έχει στοιχεία φεστιβάλ και οι κάτοικοι της Βερόνα, με σύνθημα «αν αγαπάς κάποιον φέρ’ τον στην Βερόνα» καλούν τους ταξιδιώτες να γιορτάσουν μαζί τους, σε μία σειρά από εκδηλώσεις.

Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης, διεξάγεται και ένας διαγωνισμός, για το καλύτερο ερωτικό γράμμα, από αυτά που στέλνονται κάθε χρόνο στο fun club της Ιουλιέτας. Το γράμμα που θα βραβευθεί ως το καλύτερο κερδίζει και ένα ξεχωριστό βραβείο.