Αγωγός μέσω Τουρκίας: Το λιγότερο ατυχείς οι δηλώσεις κ. Αβέρωφ

Το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών εκφράζει απορία και δυσαρέσκεια για τη χθεσινή ατυχή δήλωση του κ. Αβέρωφ στο συνέδριο του ΚΕΒΕ για αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου στη Τουρκία, μετά τη λύση του Κυπριακού. Μας κάνει να απορούμε με τέτοιες δηλώσεις και μάλιστα σε μια περίοδο όπου η Τουρκία είναι προκλητική όσο ποτέ άλλοτε ενάντια στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Θεωρούμε το λιγότερο ατυχείς τις δηλώσεις του κ. Αβέρωφ και αναμένουμε να δώσει στη δημοσιότητα την τεχνοοικονομική μελέτη, η οποία κατάδειξε ότι κάτι τέτοιο είναι επικερδές και συμφέρον για την Κυπριακή Δημοκρατία, όταν μάλιστα όλοι οι ειδικοί στο θέμα λένε ότι η πιο συμφέρουσα λύση είναι η κατασκευή τερματικού.

Η Κύπρος πριν και μετά τη λύση, έχει συμφέρον να έχει πελάτη ολόκληρο τον κόσμο και ιδιαίτερα της αναδυόμενης οικονομίας της Άπω Ανατολής, αντί να προσθέτει στην στρατηγική σημασία της Τουρκίας, συμβάλλοντας στη βιωσιμότητα των αγωγών που θα διέρχονται από αυτή.

Ο φυσικός πλούτος της χώρας μας δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως δόλωμα στην Τουρκία για λύση του Κυπριακού. Έχει αποδείξει άλλωστε ότι η στρατηγική της κατεύθυνση είναι να βάλει χέρι στα φυσικά αποθέματα του νησιού. Ας μην τη διευκολύνουμε.

Η λύση του Κυπριακού (όταν με το καλό έρθει) δεν θα συνεπάγεται ότι η Κύπρος θα γίνει εξάρτημα της Τουρκίας. Η Κύπρος – και μετά τη λύση – θα έχει τα δικά της εθνικά συμφέροντα τα οποία θα πρέπει να υπερασπίζεται με κάθε τρόπο.

Όσον αφορά το Σχέδιο ιδιωτικοποίησης ημικρατικών οργανισμών, το  Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών θεωρεί ότι η χθεσινή απόφαση της Κυβέρνησης για το πλάνο της ιδιωτικοποίησης των ημικρατικών οργανισμών είναι ελλιπής, με πολλές ασάφειες και ένα πλαίσιο με πολλά κενά.

Δεν αναμέναμε απλά ενημέρωση ότι η Κυβέρνηση προτίθεται να προχωρήσει σε ιδιωτικοποιήσεις. Αυτό το ξέραμε. Αναμέναμε ένα πιο λεπτομερή σχεδιασμό και να δοθούν και απαντήσεις στους εργαζόμενους οι οποίοι αγωνιούν για το εργασιακό τους αύριο.

Υπάρχουν σημαντικά θέματα που είναι ανοικτά στο λεγόμενο οδικό χάρτη ιδιωτικοποίησης όπως ανακοινώθηκε. Είναι σαφές ότι δεν ξεκαθαρίζει αν υπάρχει δυνατότητα εναλλακτικής λύσης, δεν διασφαλίζεται η συμμετοχή των εργαζομένων και της κοινωνίας στο διάλογο και δεν αντιμετωπίζεται το πρόβλημα δημιουργίας μονοπωλίου κλπ.

Άρα, αφού η Κυβέρνηση ικανοποίησε τις απαιτήσεις της Τρόικας, ένας δρόμος τον οποίο υποχρεωτικά και κακώς ακολουθεί η χώρα και στον οποίο μας έβαλε η προηγούμενη διακυβέρνηση Χριστόφια, τώρα ήρθε η ώρα να καθησυχάσει τους εργαζόμενους αλλά και το λαό για το μέλλον της δημόσιας περιουσίας, που είναι ουσιαστικά οι ημικρατικοί οργανισμοί.

Αναμένουμε από την Κυβέρνηση πλήρη και εκτενή ενημέρωση για το θέμα.