Αγγελίδης: Προτεραιότητες της Αστυνομίας η καταπολέμηση της λαθρομετανάστευσης

Ο Εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας Ανδρέας Αγγελίδης, με αφορμή το χθεσινοβραδινό περιστατικό στο Ακάκι ανέφερε ότι στις προτεραιότητες της Αστυνομίας είναι η καταπολέμηση της λαθρομετανάστευσης και ο εντοπισμός μελανών σημείων από τις κατεχόμενες προς τις ελεύθερες περιοχές.

Ο  κ.Αγγελίδης, σε δηλώσεις του στην ΑΔΕ Λεμεσού,  είπε πως “στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιούνται στοχευμένες επιχειρήσεις με συγκεκριμένες ενέργειες, αξιολογώντας παράλληλα διάφορες πληροφορίες, με στόχο την εξάρθρωση των κυκλωμάτων και τη σύλληψη των διακινητών”.

Αναφερόμενος στο χθεσινοβραδινό περιστατικό, είπε πως, κατά τη διάρκεια επιχείρησης που πραγματοποιήθηκε από την Υπηρεσία Αλλοδαπών και Μετανάστευσης Αρχηγείου Αστυνομίας και του κλιμακίου της ΑΔΕ Λευκωσίας, διαπιστώθηκε ότι εξήλθε από τη νεκρή ζώνη, στην περιοχή Ακάκι, αυτοκίνητο, το οποίο εισήλθε στις ελεύθερες περιοχές.

“Τα μέλη της Αστυνομίας έκαναν σήμα στον οδηγό να σταματήσει, αυτός ανέπτυξε ταχύτητα με αποτέλεσμα να κτυπήσει γυναίκα αστυνομικό που βρισκόταν στο μέρος κατά τη διάρκεια της επιχείρησης”, είπε και πρόσθεσε πως αστυνομικό όχημα ακολούθησε το συγκεκριμένο αυτοκίνητο, το οποίο εντοπίστηκε σταθμευμένο σε ανοικτό χώρο σε χωριό της περιοχής, καθώς και ένας 22χρονος. ο οποίος φέρεται να ήταν συνεπιβάτης στο όχημα.

Στην ίδια περιοχή, συνέχισε, τα μέλη της Αστυνομίας εντόπισαν 3 πρόσωπα, μεταξύ των οποίων και δυο ανήλικους που φέρεται να ήταν επιβάτες στο αυτοκίνητο.

Εναντίον του 22χρόνου εξασφαλίστηκε ένταλμα σύλληψης και σήμερα οδηγήθηκε ενώπιον δικαστηρίου, το οποίο διέταξε την πενθήμερη κράτηση του, ενώ εναντίον του διερευνώνται αδικήματα που αφορούν συνωμοσία προς διάπραξη κακουργήματος και πλημμελήματος, λαθρεμπόριο μεταναστών και το νόμο περί παρεμπόδισης της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Οι έρευνες, τόνισε, συνεχίζονται, αξιολογούνται όλα τα στοιχεία και ανέφερε ότι “κάτι που θα εξεταστεί πέραν των διαδικασιών για την πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης, είναι συγκεκριμένα στοιχεία όσων αφορά τον τρόπο δράσης, δηλαδή τη διαδρομή που ακολούθησαν προς τις ελεύθερες περιοχές”.

Ο κ. Αγγελίδης υπενθύμισε πως στην ίδια περιοχή είχε ανακοπεί, στις 10 Μαρτίου, όχημα που οδηγούσε 35χρονος, με συνεπιβάτες τέσσερα άλλα πρόσωπα και η υπόθεση βρίσκεται ενώπιον της δικαιοσύνης.

Σε ό,τι αφορά τη διάσωση των 28 ναυαγών, ο Εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας είπε πως φαίνεται ότι όλοι είναι από τη Συρία και είχαν τελικό προορισμό τους την Κύπρο.

Υπογράμμισε, παράλληλα, το πόσο σημαντικός είναι ο συντονισμός και η συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών για τη διάσωση ανθρώπινων ζωών αλλά και της διενέργειας εξετάσεων με στόχο τη σύλληψη των διακινητών.

Ήδη, συνέχισε, ο 41χρονος που φέρεται να ήταν ο διακινητής, οδηγήθηκε ενώπιον δικαστηρίου το οποίο διέταξε την 8ήμερη κράτηση του και πρόσθεσε ότι εναντίον του διερευνώνται αδικήματα που αφορούν συνωμοσία προς διάπραξη κακουργήματος και υποβοήθηση υπηκόων τρίτης χώρας για να εισέλθουν παράνομα στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

“Από τις εξετάσεις που έγιναν μέχρι στιγμής φαίνεται ότι ο κάθε επιβάτης πλήρωσε για το ταξίδι αυτό το χρηματικό ποσό των 2 χιλιάδων ευρώ”, είπε ο κ. Αγγελίδης, προσθέτοντας πως “τα πρόσωπα αυτά μεταφέρθηκαν στην Κοφίνου και προχωρούν οι έρευνες με τη λήψη καταθέσεων”.