Αγγελίδης: Δεν υπάρχει ηθελημένη καθυστέρηση στη διερεύνηση των υποθέσεων για την οικονομία

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας Ανδρέας Αγγελίδης δήλωσε ότι ουδεμία ηθελημένη καθυστέρηση υπάρχει στη διερεύνηση των υποθέσεων που συνδέονται με την κατάρρευση της κυπριακής οικονομίας και οι ανακριτές εργάζονται αντικειμενικά και αμερόληπτα, χωρίς οποιαδήποτε πολιτική ή άλλη παρέμβαση.

Ο κ. Αγγελίδης ανέφερε πως “οι οποιεσδήποτε καθυστερήσεις οφείλονται σε μεγάλο βαθμό σε πρακτικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ανακριτές κατά τη διερεύνηση των υποθέσεων, οι οποίες εστιάζονται κυρίως στη μη έγκαιρη ανταπόκριση σε αιτήματα δικαστικών συνδρομών ή και απαντήσεις από τράπεζες ή άλλες αρμόδιες αρχές του εξωτερικού, μαρτυρικό υλικό, απαραίτητο για τη στοιχειοθέτηση των υποθέσεων”.

Επεσήμανε πως “είναι με λύπη μας που γίναμε γνώστες τοποθετήσεων πολιτικών προσώπων ή και κομμάτων, με τις οποίες επικρίνεται η Αστυνομία σε σχέση με την πορεία των ανακρίσεων για τις υποθέσεις που συνδέονται με την κατάρρευση της κυπριακής οικονομίας”.

Πρόσθεσε πως “η Αστυνομία, από τη στιγμή που έλαβε οδηγίες για τη διερεύνηση των εν λόγω υποθέσεων καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της και στο βαθμό που εξαρτάται από την ίδια, για γρήγορη διεξαγωγή των ανακρίσεων, ενεργώντας πάντοτε σε συνεργασία και υπό την καθοδήγηση της Νομικής Υπηρεσίας”.

“Θα πρέπει επιτέλους να καταστεί σαφές και αντιληπτό από όλους ότι δεν πρόκειται για απλές υποθέσεις του ποινικού κώδικα, αλλά για ιδιαιτέρως δύσκολες και πολύπλοκες υποθέσεις, που διαβιβάζονται σε πάρα πολλά στάδια κατά τη διερεύνηση, προς το Γενικό Εισαγγελέα, με σκοπό την παροχή νομικών συμβουλών και οδηγιών και ως εκ τούτου, ο ίδιος έχει πλήρη γνώση του κάθε βήματος του ανακριτικού έργου”, επεσήμανε.

Ανέφερε πως “οι δυσκολίες και ιδιαιτερότητες στη διερεύνηση των συγκεκριμένων υποθέσεων, έχουν οδηγήσει στη σύσταση τριανταμελούς ανακριτικής ομάδας, η οποία, με τη συμβολή του Γενικού Εισαγγελέα και απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, υποστηρίζεται από εμπειρογνώμονες”.

΄Οσον αφορά τη θέση πολιτικού κόμματος ότι οι χθεσινές δηλώσεις του Γενικού Εισαγγελέα «αναδεικνύουν τις σοβαρότατες ευθύνες της Αστυνομίας για την αδράνεια και τη στασιμότητα που παρατηρείται στην αναζήτηση των ενόχων…», ο κ. Αγγελίδης είπε πως η θέση αυτή δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, καθότι ο Γενικός Εισαγγελέας στις δηλώσεις του σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι «η ανακριτική ομάδα διεξάγει πράγματι καλό ανακριτικό έργο».

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας επεσήμανε πως “η οποιαδήποτε αναζήτηση ή κλήτευση για ανάκριση υπόπτων, γίνεται, αφού συγκεντρωθεί και αξιολογηθεί το απαραίτητο μαρτυρικό υλικό. Αυτό τουλάχιστον υπαγορεύει η πρακτική της ανάκρισης και αυτό είναι που διευκρίνισε και ο Γενικός Εισαγγελέας με τις χθεσινές του δηλώσεις”, ανέφερε.

Οσον αφορά δηλώσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας περί καθυστερήσεων ή και παρεμβάσεων που δυνατόν να συντελούν στην καθυστέρηση διερεύνησης των υποθέσεων, ο κ. Αγγελίδης ανέφερε πως “διαβεβαιώνουμε ότι ουδεμία ηθελημένη καθυστέρηση υπάρχει και οι ανακριτές εργάζονται αντικειμενικά και αμερόληπτα, χωρίς οποιαδήποτε πολιτική ή άλλη παρέμβαση. Οι οποιεσδήποτε καθυστερήσεις οφείλονται σε μεγάλο βαθμό σε πρακτικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ανακριτές κατά τη διερεύνηση των υποθέσεων, οι οποίες εστιάζονται κυρίως στη μη έγκαιρη ανταπόκριση σε αιτήματα δικαστικών συνδρομών ή και απαντήσεις από τράπεζες ή άλλες αρμόδιες αρχές του εξωτερικού, μαρτυρικό υλικό, απαραίτητο για τη στοιχειοθέτηση των υποθέσεων”, πρόσθεσε.

“Αντιλαμβανόμαστε πλήρως την αγωνία των πολιτών και την απαίτηση της κοινωνίας για γρήγορη διαλεύκανση των υποθέσεων της οικονομίας. Ωστόσο, εκείνο που προέχει για την Αστυνομία, είναι η ορθή διερεύνησή τους, έτσι ώστε να μπορούν να αποδειχθούν εάν και όταν παρουσιαστούν ενώπιον της Δικαιοσύνης”, σημείωσε.

Ο υπεύθυνος της ανακριτικής ομάδας για την οικονομία Χριστόφορος Μαυρομμάτης, ερωτηθείς αν υπάρχει κάτι νεώτερο σε ό,τι αφορά το θέμα του Ανδρέα Βγενόπουλου είπε πως “μέχρι σήμερα δεν έχουμε οποιαδήποτε ενημέρωση από τις ελληνικές αρχές. Η τελευταία πληροφόρηση που είχαμε ήταν ότι το θέμα αναμένετο να αχθεί ενώπιον του Εφέτη, ο οποίος θα χειριστεί το θέμα, και αναμένουμε την απάντησή τους”.