Αβραμόπουλος σε Νταβούτογλου:Ελλάδα και Κύπρος δεν χρειάζονται προστάτες

«Οι Ελληνοκύπριοι και οι Τουρκοκύπριοι δεν χρειάζονται πια προστάτες, μπορούν μόνοι τους να βρουν τις λύσεις που τους αρμόζουν, να συνεχίσουν τον διάλογό τους υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, ο οποίος – όπως ξέρετε – διεκόπη από τον τουρκοκύπριο ηγέτη».

Ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος αντέκρουσε τις προκλητικές και πρωτοφανείς δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος προσπαθώντας να εκμεταλλευτεί την κακή για την Κύπρο οικονομική συγκυρία, έθεσε θέμα συνεκμετάλλευσης του φυσικού πλούτου του νησιού.

Ο Έλληνας υπουργός  σημείωσε πως «διαφωνεί» με την πρόταση για τη σύγκληση τετραμερούς διάσκεψης, καθώς αυτή αντιστρατεύεται «τη θεμελιώδη αρχή του σεβασμού της ανεξαρτησίας, κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ανάλογες εμπειρίες του παρελθόντος εξάλλου» σημειώνεται, «έδειξαν ότι τέτοιες διαδικασίες διαπραγμάτευσης δεν έχουν θετικά αποτελέσματα…

«Σήμερα συνεχίζουμε να είμαστε μάρτυρες της διαιώνισης μιας απαράδεκτης κατάστασης για τον λαό της Κύπρου, η οποία είναι αντίθετη με όλες τις αρχές και τις αξίες της ανθρωπότητας». Εκφράζοντας δε τη βεβαιότητά του ότι η Κύπρος θα ξεπεράσει την κρίση, ο κ. Αβραμόπουλος ανέτρεξε στη δημιουργία της Κυπριακής Δημοκρατίας και στην καταδίκη από τον ΟΗΕ της παράνομης εισβολής και κατοχής για να υπενθυμίσει, ότι η Κυπριακή Δημοκρατία μπόρεσε «να σταθεί στα πόδια της και να εδραιώσει τη διεθνή της θέση».

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε την ανάγκη σεβασμού στις αποφάσεις του ΟΗΕ, που ζητούν επιστροφή των εκτοπισμένων, την άμεση απόσυρση των ξένων στρατευμάτων και τον τερματισμό των ξένων παρεμβάσεων.