Αβέρωφ σε επιδημιολογική ομάδα: Σας ευχαριστούμε από καρδιάς

Αβέρωφ: Ο τόπος μας έχει που να βασιστεί όταν παρουσιάζονται κρίσεις. Στα λαμπρά μυαλά και στους ανθρώπους που εθελοντικά δήλωσαν παρούσες και παρόντες σε αυτήν την παγκόσμια υγειονομική κρίση, την οποία η χώρα μας πέρασε με βαθμό άριστα και σας ευχαριστούμε από καρδιάς.

Την Επιστημονική Επιδημιολογική Ομάδα, συμπεριλαμβανομένης της Γενικής Διευθύντριας του Υπουργείου Υγείας κ. Χριστίνα Γιαννάκη, τίμησε σήμερα για την προσφορά της καθόλη τη διάρκεια της πανδημίας και για τις προσπάθειες αντιμετώπισής της, ο Δημοκρατικός Συναγερμός. Παρόντες στην εκδήλωση ήταν ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού κ. Αβέρωφ Νεοφύτου, η Αντιπρόεδρος και βουλευτίνα κ. Αννίτα Δημητρίου, ο Αντιπρόεδρος και Βουλευτής κ. Ευθύμιος Δίπλαρος, ο Εκπρόσωπος Τύπου και Βουλευτής κ. Δημήτρης Δημητρίου, οι βουλευτές κ. Ονούφριος Κουλλά, κ. Σάβια Ορφανίδου, η Αναπληρώτρια Εκπρόσωπος Τύπου κ. Τώνια Μουσκή και ο Πρόεδρος της ΝΕΔΗΣΥ κ. Αντρέας Ελευθερίου.

Απευθυνόμενος προς την Επιστημονική Επιδημιολογική Ομάδα ο κ. Νεοφύτου τόνισε τα εξής:

«Θέλω πρώτα να σας ευχαριστήσω για ό, τι ως μια συντονισμένη ομάδα έχετε κάνει για το υπέρτατο αγαθό της υγείας. Θέλω ακόμη μια φορά να εκφράσω εκ μέρους του Δημοκρατικού Συναγερμού, τα συγχαρητήρια μας προς την Πολιτεία, στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας και στο Υπουργικό Συμβούλιο. Όχι μόνο για το συντονισμό αλλά έδειξαν έναν απόλυτο σεβασμό στους επιστήμονες και την επιστημονική άποψη αλλά και εισήγηση. Ο φίλτατος Υπουργός Υγείας, μαζί με τη Γενική Διευθύντρια αλλά και τη Διευθύντρια Ιατρικών Υπηρεσιών, μαζί με όλους εσάς, όλες τις υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας, την Επιστημονική Συμβουλευτική Επιτροπή για τον κορωνοϊό αλλά και την Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης κι Ελέγχου Λοιμωδών Νοσημάτων, τις υπηρεσίες αγοράς προμηθειών και εξοπλισμού, τον ΟΚΥΠΥ και τα νοσηλευτήρια, την υπηρεσία ασθενοφόρων, τους γιατρούς, τους νοσηλευτές, τους λειτουργούς και φυσικά όλους τους εθελοντές αλλά και τον ιδιωτικό τομέα ιατρικής, τους γιατρούς και όλους τους εργαζομένους που εργάστηκαν συντονισμένα με τον Υπουργό Υγείας για να ενισχύσουν τις προσπάθειες και να καλύψουν τις ανάγκες που δημιουργήθηκαν.

Αγαπητοί μου, άλλο να λες στα λόγια τι θα κάνεις όταν έχει μια κρίση κι άλλο στην πράξη να φαίνεται το αποτέλεσμα.

Ως ομάδα από την εκτελεστική εξουσία, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, το Υπουργικό Συμβούλιο, το Υπουργείο Υγείας αλλά και εσάς τους εθελοντές στην Επιστημονική Επιδημιολογική Ομάδα. Αποδείξαμε ότι σήμερα δεν είναι το μέγεθος που μετρά στο να φέρνεις αποτελέσματα αλλά στα μυαλά και στην επιστημοσύνη που διαθέτει ένας τόπος. Αλλά και να λαμβάνονται υπόψη. Δεν είναι υπερβολή να πω ότι οι μεγάλοι νικητές του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου που ήταν και τα σημερινά πρότυπα σε όλους τους τομείς, Αμερική, Αγγλία, Ρωσία, Γαλλία και άλλες δυνάμεις, δεν κατόρθωσαν να έχουν τα αποτέλεσμα που είχε η μικρή μας πατρίδα. Κι αυτό προσθέτει αξία στον τόπο μας αλλά μας υποδεικνύει και κάτι. Σε οποιεσδήποτε κρίσιμες πορείες βρεθεί ο τόπος μας, πάντα να έχουμε υποψή μας τρία βασικά στοιχεία.

Να έχεις καθαρό μυαλό όταν παίρνεις αποφάσεις και γρήγορα αντανακλαστικά όπως έκανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η κυβέρνηση. Αλλά να έχεις και την ικανότητα να διαλέγεις τους σωστούς συνεργάτες την ώρα της κρίσης. Κι εσείς είστε το καλύτερο παράδειγμα, για την ικανότητα της ηγεσίας της χώρας. Να επιλέγει τα πιο λαμπρά μυαλά και να παίρνει τις σωστές εισηγήσεις και να τις μετατρέπει σε πολιτική πράξη. Το τρίτο, αποδείχθηκε στην πράξη και το ζήσαμε όλοι μας. Πριν από τον κορωνοϊό είχαμε διαφορετικές προτεραιότητες όλοι μας. Ο κορωνοϊός άλλαξε την ιεράρχηση του τι πρέπει να έχει οποιοσδήποτε άνθρωπος. Πλούσιος ή φτωχός. Αγρότης ή αστός. Ανεξάρτητα κοινωνικής ή επαγγελματικής τάξης, το υπέρτατο αγαθό της υγείας και με τη βοήθειά σας αυτό το υπέρτατο αγαθό το διασφαλίσαμε για όλους τους Κύπριους. Φυσικά οι προκλήσεις παραμένουν αλλά και οι πιθανοί κίνδυνοι. Είμαι βέβαιος πως με το αποτέλεσμα του χειρισμού που έχουμε σήμερα χειροπιαστό, ότι θα μπορέσουμε σαν ομάδα και την οποιαδήποτε κρίση παρουσιαστεί. Εκ μέρους του Δημοκρατικού Συναγερμού, εμένα προσωπικά και των συνεργατών μου, θέλουμε να σας πούμε ένα μεγάλο ευχαριστώ και θεωρούμε ταπεινά, πως απηχούμε την ολότητα του κυπριακού λαού. Ο τόπος μας έχει που να βασιστεί όταν παρουσιάζονται κρίσεις. Στα λαμπρά μυαλά και στους ανθρώπους που εθελοντικά δήλωσαν παρούσες και παρόντες σε αυτήν την παγκόσμια υγειονομική κρίση, την οποία η χώρα μας πέρασε με βαθμό άριστα και σας ευχαριστούμε από καρδιάς».