Αβέρωφ: Σε αυτή την κρίσιμη για τον τόπο μας φάση με τον κορωνοϊό, το Ινστιτούτο Γενετικής αξιόπιστα δίνει στήριγμα στην πολιτεία

Αβέρωφ: Σε αυτή την κρίσιμη για τον τόπο μας φάση με τον κορωνοϊό, το Ινστιτούτο Γενετικής αξιόπιστα δίνει στήριγμα στην πολιτεία

Το Ινστιτούτο Γενετικής και Νευρολογίας επισκέφτηκε σήμερα ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού κ. Αβέρωφ Νεοφύτου συνοδευόμενος από τον Αναπληρωτή Πρόεδρο κ. Χάρη Γεωργιάδη, τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο κ. Νίκο Τορναρίτη, τον Αντιπρόεδρο κ. Ευθύμιο Δίπλαρο και τους βουλευτές κ. Σάβια Ορφανίδου και κ. Μιχάλη Σοφοκλέους. Εκεί ο κ. Νεοφύτου είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τη Διεύθυνση και λειτουργούς για τις εξελίξεις που αφορούν τον κορωνοϊό.

Ο Διευθυντής του Ινστιτούτου κ. Λεωνίδας Φυλακτού προέβη στην ακόλουθη δήλωση μετά το πέρας της επίσκεψης.

«Να καλωσορίσω την αντιπροσωπεία του Δημοκρατικού Συναγερμού. Το Ινστιτούτο ανήκει στην πολιτεία άρα είναι ανοικτό σε όλη την πολιτεία και ιδιαίτερά στους πολιτικούς αξιωματούχους που θέλουν να επισκεφτούν για να ενημερωθούν ιδιαίτερα για το επίκαιρο θέμα, που είναι το θέμα του κορωνοϊού, όπου στο Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου γίνεται η εργαστηριακή διάγνωση την οποία μετά το Υπουργείο Υγείας τη χρησιμοποιεί έτσι ώστε να προχωρήσει παρακάτω. Είναι πάρα πολύ σημαντικό, κομβικής σημασίας το εργαστηριακό τεστ το οποίο διεξάγεται στο Ινστιτούτο γιατί όπως έχω πει πριν είναι αυτό που θα κρίνει κατά πόσον ο ασθενής έχει τον ιό ή δεν έχει τον ιό. Να ευχαριστήσω ξανά την αντιπροσωπεία του Δημοκρατικού Συναγερμού και ιδιαίτερα τον Πρόεδρο, οι οποίοι είχαν την ευαισθησία να έρθουν και να ζητήσουν ενημέρωση. Όπως επίσης τη στήριξη τη οποία μας είπαν ότι θα έχουμε. Θα δώσω τον λόγο στον Πρόεδρο».

Από την πλευρά του ο κ. Νεοφύτου τόνισε τα εξής:

«Μαζί με τους συνεργάτες μου επισκεφτήκαμε σήμερα το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου για δυο κυρίως λόγους. Ο πρώτος να ευχαριστήσουμε, να συγχαρούμε και να στηρίξουμε το Ινστιτούτο, τον Διευθυντή και τους συνεργάτες τους γατί επέδειξαν ακόμα μια φορά την επαγγελματοσύνη και ότι μπορούμε ως κυπριακή κοινωνία και πολιτεία να στηριζόμαστε σ’ αυτό το Ινστιτούτο. Η απόδειξη είναι σε αυτή την κρίσιμη για τον τόπο μας φάση με τον κορωνοϊό, το Ινστιτούτο Γενετικής αξιόπιστα δίνει στήριγμα στην πολιτεία. Το δεύτερον είναι ότι οφείλαμε να είχαμε από τους ειδικούς μια σωστή και αντικειμενική ενημέρωση. Είναι γι’ αυτό που ευχαριστούμε την κ. Χριστίνα Χριστοδούλου για την ενημέρωσή της. Σίγουρα φεύγοντας από το Ινστιτούτο εγώ και οι συνεργάτες μου είμαστε πολύ πιο ενημερωμένοι και τελειώνω με ένα μήνυμα προς την κοινωνία, προς τους πολίτες. Ο εφησυχασμός είναι επικίνδυνος. Την ίδια ώρα και ο πανικός προξενεί επιπρόσθετα προβλήματα από αυτά που ενδεχομένως να έχουμε».

Από την πλευρά της η κ. Χριστίνα Χριστοδούλου του τμήματος Μοριακής Ιολογίας τόνισε τα εξής:

«Να ευχαριστήσω με τη σειρά μου την αντιπροσωπεία του Δημοκρατικού Συναγερμού και τον Πρόεδρο που έχουν έρθει να μας επισκεφθούν και να ζητήσουν ενημέρωση για το πώς το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής βοηθά στην αντιμετώπιση της επιδημίας γενικότερα. Είμαστε ο χώρος στον οποίο αποστέλλονται όλα τα δείγματα για να ελεγχθούν για τη θετικότητά τους ως προς τον καινούργιο ιό ο οποίος κυκλοφορεί. Θα ήθελα να τονίσω ότι μέχρι σήμερα τα μόνα επιβεβαιωμένα θετικά δείγματα που υπάρχουν στη Δημοκρατία είναι δυο, επιβεβαιωμένα από εμάς. Υπάρχει και ένα δείγμα μιας κυρίας στα κατεχόμενα το οποίο δεν έχει επιβεβαιωθεί από εμάς αλλά από κάπου αλλού, είναι όμως και αυτό θετικό. Άρα έχουμε τρία δείγματα σε όλη την Κύπρο, να μιλήσουμε για τα δυο τα δικά μας. Θεωρώ πως ο αριθμός είναι χαμηλός προς το παρόν είναι χαμηλός, πιστεύουμε ότι θ’ αυξηθεί, όμως θα ήθελα να τονίσω ότι ο λόγος που μένει χαμηλός ο αριθμός είναι γιατί οι Υπηρεσίες Υγείας, δημόσιας υγείας, έχουν εργαστεί και εργάζονται πάρα πολύ σωστά και κουράζονται υπερβολικά για να είναι ο αριθμός των δειγμάτων όσο πιο χαμηλός γίνεται. Τώρα εναπόκειται σε εμάς να τον κρατήσουμε χαμηλά, εκδηλώνοντας τη δική μας, προσωπική ευθύνη προς τους συνανθρώπους μας και κυρίως προς τις ευάλωτες ομάδες ώστε να μην επιτρέψουμε εμείς σαν άτομα ο ιός να προχωρήσει και ν’ αυξήσει τα περιστατικά άρδην σε όλη την Κύπρο. Άρα συστήνουμε προσοχή, ξέρουμε όλοι πολύ καλά γιατί έχουν ειπωθεί χιλιάδες φορές οι τρόποι με τους οποίους πρέπει να προσέχουμε. Συστήνω την προσοχή μας και την συνεργασία μας με όλους τους φορείς οι οποίοι εμπλέκονται στο σταμάτημα της επιδημίας».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου όσο αφορά τα αρνητικά δείγματα που υπήρξαν αν θα υπάρξει και δεύτερη εξέταση στα ίδια δείγματα και αν από τη στιγμή που το πρώτο δείγμα βγαίνει αρνητικό, το δεύτερο μπορεί να είναι θετικό, δηλαδή ο ιός να υπάρχει στον οργανισμό και να μην εκδηλωθεί και να μην φανεί στις εξετάσεις από την πρώτη, η κ. Χριστοδούλου απάντησε:

«Να ξεκινήσω από τη δεύτερη ερώτηση. Ναι είναι πολύ πιθανό εάν το άτομο μόλις έχει προσβληθεί από τον ιό και ακόμη ο ιός δεν έχει αρχίσει να πολλαπλασιάζεται, άρα το άτομο δεν έχει κλινικά συμπτώματα, ο πολλαπλασιασμός είναι πάρα πολύ χαμηλός, η εξέταση θα βγει αρνητική. Εάν στη συνέχεια το άτομο αρχίσει να εμφανίζει κλινικά συμπτώματά έστω και πάρα πολύ ήπια, έστω και αν δεν είμαστε σίγουροι ότι είναι από ιό και όχι από αλλεργίες, τέλος πάντων την καθημερινότητα μας, θα πρέπει, θα ήταν καλύτερα να επαναλάβει την εξέταση του. Εάν παρουσιάσει και πυρετό, πρέπει οπωσδήποτε να επαναλάβει την εξέτασή του και να μην πει ότι απλά θ’ απομονωθεί και δεν θα χρειαστεί να επαναλάβει την εξέτασή του. Πιστεύω ότι από τη στιγμή που υπάρχει ως σύμπτωμα ο κλινικός πυρετός τότε σίγουρα έχουμε ξεφύγει από άλλες πιθανές αιτιολογίες του φταρνίσματος μας ή του βήχα μας, καταστάσεις αλλεργικής αντίδρασης. Από τη στιγμή που είναι ο πυρετός πρέπει οπωσδήποτε να ξαναγίνουν».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι οι 152 περιπτώσεις δεν θα εξεταστούν αν δεν εμφανίσουν συμπτώματα και ότι εναπόκειτο στους ίδιους, η κ. Χριστοδούλου απάντησε:

«Όχι υπάρχει η Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας που είναι από πίσω τους γιατί αυτά τα άτομα το ξέρουν εκ των προτέρων ότι έχουν έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα, άρα υπάρχουν κριτήρια παρακολούθησης και οι υπηρεσίες σίγουρα θα κάνουν και δεύτερες δειγματοληψίες για άτομα τα οποία είτε είχαν άμεση επαφή με το επιβεβαιωμένο κρούσμα, χειραψίες, συναναστροφή στενή. Επίσης όλα τα άτομα τα οποία ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες πληθυσμού σίγουρα θα τους επαναληφθεί το δείγμα και νομίζω ότι όλα τα άτομα τα οποία εργαζόντουσαν στο στενό περιβάλλον του επιβεβαιωμένου κρούσματος πρέπει να επαναληφθεί και είμαι σίγουρη ότι οι υπηρεσίες δημόσιας υγείας έχουν το γνώθι σαυτόν, έχουν την έγνοια και θα τις επαναλάβουν. Τώρα αν μιλούμε για άτομα τα οποία ήταν εντός Γενικού Νοσοκομείου σε άλλα τμήματα και απλά έτυχε να περάσουν από εκεί, νομίζω ότι αν δεν εμφανίσουν καθόλου κλινικά συμπτώματα δεν θα ήτα αναγκαίο να επαναληφθούν οι δειγματοληψίες».

Σε ερώτηση αν υπάρχουν άλλες περιπτώσεις που θα εξεταστούν πέραν από τους 152 η κ. Χριστοδούλου απάντησε ότι «υπάρχουν δείγματα τα οποία διεκπεραιώνονται τώρα. Δεν έχω ακόμα απαντήσεις να σας δώσω και ξέρω ότι περιμένουμε και άλλα δείγματα που ακόμα δεν ήρθαν. Άρα όποιος αριθμός και αν είναι δεν θα είναι ο τελειωτικός γιατί υπάρχουν δείγματα που δεν έχω παραλάβει ακόμη. Πιστεύω ότι είναι μεταξύ 80 κ 100 αλλά δεν μπορώ να το επιβεβαιώσω».

Σε ερώτηση αν μέχρι στιγμής γνωρίζουμε πόσα συνολικά δείγματα λήφθηκαν από το Ινστιτούτο για εξετάσεις από τότε που ξεκίνησαν εδώ να πραγματοποιούνται η κ. Χριστοδούλου απάντησε πως «δεν έχω τελικό αριθμό να σας δώσω. Πιστεύω ότι σίγουρα έχουμε ξεπεράσει τα 250, όχι με αυτά που δεν έχουν ακόμα γίνει». Σε ερώτηση αν κάποια από αυτά έχουν επαναληφθεί ή ήταν διπλές εξετάσεις η κ. Χριστοδούλου απάντησε ότι υπήρξαν και διπλές εξετάσεις ενώ σε παρατήρηση ότι εκφράστηκε η βεβαιότητα ότι θα υπάρξουν και άλλα επιβεβαιωμένα κρούσματα κι αν θεωρείται ότι τα επιβεβαιωμένα κρούσματα θα είναι από αυτά τα 152 ή από τα καινούργια, η κ. Χριστοδούλου απάντησε: «Όχι κατ’ ανάγκην. Ταξιδεύουμε όλοι μας πολύ συχνά στο εξωτερικό. Τώρα πλησιάζει το Πάσχα θα έρθουν οι φοιτητές μας, από Ιταλία, Αγγλία, από Ελλάδα. Σίγουρα ο ιός μετακινείται, θα έρθει δεν υπάρχει περίπτωση να μην έρθει και δεν ευθύνεται κανένας γι’ αυτό, είναι η φυσιολογική πορεία των πραγμάτων».

Σε ερώτηση αν είναι αντιμετωπίσιμος ο ιός, η κ. Χριστοδούλου απάντησε:

«Είναι αντιμετωπίσιμος. Θα σας επαναλάβω εκείνο που συστήνουν όλοι οι επαγγελματίες υγείας ότι υπάρχουν οι ευάλωτες ομάδες πληθυσμών και πρέπει να συγκεντρώσουμε την προσοχή μας εκεί, σε εκείνα τα άτομα».

Στη συνέχεια ρωτήθηκε ο κ. Φυλακτού με τον δημοσιογράφο να ρωτάει αν θα μπορούσε ο κ.Φυλακτού να πει το τι συμβαίνει σχετικά με τη δικοινοτική επιτροπή για την υγεία, επειδή υπήρξε μια αναφορά από τον κ. Ακιντζί όταν του έλαβε συνέντευξη η συνάδελφος η Ρένα Μιχαηλίδου από το ΡΙΚ ότι 1-2 περιστατικά είχαν σταλεί στην Άγκυρα. Τώρα ακούμε για το επιβεβαιωμένο κρούσμα στα κατεχόμενα ότι πάλι η ανάλυση δεν έγινε εδώ, από το Ινστιτούτο. Τελικά υπάρχει ορθή επικοινωνία; Εννοώ σωστή συνεργασία μεταξύ σας;

Ο κ. Φυλακτού απάντησε ότι:

«Υπάρχει καθημερινή επικοινωνία με τους Τουρκοκύπριους ομόλογους μας στη δικοινοτική τεχνική επιτροπή υγείας. Αυτό δεν σχετίζεται με τη δουλειά η οποία γίνεται στο Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου. Για το συγκεκριμένο, για τις εργαστηριακές εξετάσεις, είχαν στείλει τα πρώτα δείγματα στην Τουρκία αλλά τελευταία μας ενημέρωσαν ότι έχουν στήσει την εργαστηριακή εξέταση στα δικά τους εργαστήρια στα κατεχόμενα. Άρα όποια ύποπτα κρούσματα υπάρχουν στα κατεχόμενα, αυτό διεκπεραιώνεται μέσα από τα εργαστήρια στα κατεχόμενα. Για να επανέλθω στο θέμα της δικοινοτικής επιτροπής, υπάρχει καθημερινή επαφή, πολλές φορές τη μέρα, ο ένας ενημερώνει τον άλλον. Εγώ έσπευσα αμέσως και τους ενημέρωσα όταν είχαμε τα πρώτα δυο θετικά δείγματα, εκείνοι έσπευσαν πρωί πρωί να με ενημερώσουν για το πρώτο θετικό τους δείγμα την επόμενη μέρα. Μέχρι και σήμερα πρωί πρωί είχα ενημέρωση ότι όλα είναι αρνητικά μέχρι στιγμής αλλά αντιμετωπίζουν και αυτοί ότι αντιμετωπίζουμε και εμείς. Είναι θέμα ρουτίνας. Ο ιός είναι στην Κύπρο, είναι σε όλη την Κύπρο, σε όλο το νησί, πρέπει να ζήσουμε μαζί του και ότι κάνουμε εμείς, κάνουν και εκείνοι».