Αβέρωφ: Πρόταση νόμου και κίνητρα προς δανειολήπτες για μείωση ΜΕΔ (ΒΙΝΤΕΟ)

Αβέρωφ: Πρόταση νόμου και κίνητρα προς δανειολήπτες για μείωση ΜΕΔ (ΒΙΝΤΕΟ)

Για τα κίνητρα προς δανειολήπτες για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων μίλησε σήμερα στα πλαίσια δημοσιογραφικής διάσκεψης που έλαβε χώρα στα γραφεία του Δημοκρατικού Συναγερμού, ο Πρόεδρος του κόμματος κ. Αβέρωφ Νεοφύτου. Ο κ. Νεοφύτου παρουσίασε συνοπτικά τις 8 προτάσεις νόμου που θα καταθέσει την Παρασκευή 27/9 στη Βουλή, λέγοντας τα εξής:

«Για εμάς στον Δημοκρατικό Συναγερμό η παροχή κινήτρων προς τους δανειολήπτες για να διευθετήσουν τις υποχρεώσεις τους, είναι προτιμητέα αλλά και προτεραιότητά μας. Με τα κίνητρα αυτά, στηρίζουμε τους δανειολήπτες, νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, για να βρουν λύσεις με τα τραπεζικά ιδρύματα και να μειώσουν ή να ξοφλήσουν ακόμα τα χρέη τους. Με τη μείωση των ΜΕΔ, βοηθείται και η οικονομία της χώρας, που κάνει ακόμη ένα σημαντικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Για το σκοπό αυτό ο Δημοκρατικός Συναγερμός θα καταθέσει αύριο στη Βουλή, 8 προτάσεις νόμου που έμπρακτα θα συνεχίσουν να βοηθούν τους δανειολήπτες, τα νοικοκυριά, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, να διευθετήσουν τις υποχρεώσεις τους.

Ήδη με προτάσεις νόμου του Δημοκρατικού Συναγερμού, και με τη στήριξη όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων και σε συνεργασία με την κυβέρνηση, δώσαμε κίνητρα και εργαλεία στους δανειολήπτες, ώστε να μπορούν πιο εύκολα να μειώσουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Θέλω να ευχαριστήσω ακόμη μια φορά το υπουργείο και τον Υπουργό Οικονομικών αλλά και όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα για την άψογη συνεργασία που είχαμε για να βοηθήσουμε όσο μπορούσαμε και μπορούμε τους δανειολήπτες.

Παρείχαμε:

1. Δυνατότητα ανταλλαγής ακίνητης περιουσίας για αποπληρωμή δανείου και άμεση απαλλαγή από:

• Μεταβιβαστικά τέλη

• Φόρο κεφαλαιουχικών κερδών

• Φόρο Εισοδήματος

• Εταιρικό φόρο

• Κόστος χαρτοσήμων

• ΦΠΑ

• Εισφορά για την Άμυνα

2. Πέραν των πιο πάνω, δώσαμε τη δυνατότητα στους δανειολήπτες να πωλήσουν ακίνητη περιουσία προς τρίτα πρόσωπα στην ελεύθερη αγορά, για αποπληρωμή δανείων με τις ίδιες απαλλαγές από τέλη και φορολογίες.

3. Επιπρόσθετα, δώσαμε τη δυνατότητα πώλησης ή παραχώρησης ακινήτων από συγγενείς ή συνδεδεμένες εταιρείες, για αποπληρωμή δανείου με τις ίδιες απαλλαγές από τέλη και φορολογίες.

4. Καθορίσαμε επίσης στη νομοθεσία ότι όταν η τιμή πώλησης ακινήτου είναι μεγαλύτερη από το ποσό του χρέους, τότε ο φόρος θα καταβάλλεται μόνο στο ποσό της διαφοράς.

Αποδεδειγμένα τα εργαλεία που δώσαμε στους δανειολήπτες βοήθησαν για να μειωθούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και να επιτευχθούν χιλιάδες αναδιαρθρώσεις δανείων. Τα εργαλεία που παρείχαμε προς τους δανειολήπτες λήγουν τέλος του 2019. Με τις 7 προτάσεις νόμου που θα καταθέσουμε αύριο στη Βουλή, τα κίνητρα αυτά προς τους δανειολήπτες παρατείνονται και θα ισχύσουν για ακόμη 1 χρόνο.

Πέραν των 7 προτάσεων νόμου που θα παρατείνουν τα κίνητρα, ο Δημοκρατικός Συναγερμός θα καταθέσει και μια 8η πρόταση νόμου, με την οποία θα διορθώσουμε ακόμα μια στρέβλωση στη νομοθεσία.

Όπως έχει σήμερα ο νόμος η διαγραφή χρέους στα πλαίσια αναδιάρθρωσης όταν αφορά νομικά πρόσωπα, φαίνεται ως κέρδος και υπόκειται σε φορολογία. Φυσικά, αυτό είναι λογιστικό κέρδος και απλά φαινόταν ως τέτοιο στα βιβλία. Δρούσε όμως ως αντικίνητρο για αναδιαρθρώσεις όταν οι εταιρείες αυτές δεν είχαν την οικονομική ευχέρεια να καταβάλλουν το οφειλόμενο ποσό. Με την πρόταση νόμου που καταθέτουμε, η διαγραφή χρέους στα πλαίσια διευθέτησης οφειλής δεν θα θεωρείται κέρδος και δεν θα καταβάλλεται έκτακτη εισφορά για λογιζόμενη διανομή μερίσματος. Η πρόταση μας θα αφορά τα λογιστικά κέρδη που προκύπτουν για τα έτη 2017 – 2020. Αυτό θα είναι ένα επιπρόσθετο κίνητρο που θα βοηθήσει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να διευθετήσουν τις οφειλές τους με τις τράπεζες και να προχωρήσουν με αναδιαρθρώσεις που θα ωφελήσουν τόσο τις ίδιες, όσο και την οικονομία ευρύτερα».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου αν υπήρξε διαβούλευση με το Υπ. Οικονομικών για αυτές τις προτάσεις νόμου ο κ. Νεοφύτου απάντησε ως εξής:

«Βεβαίως και είχαμε διαβούλευση με το Υπουργείο Οικονομικών όπως είχαμε διαβούλευση όταν από το 2015 παίρναμε αυτές τις πρωτοβουλίες για να δώσουμε αυτά τα εργαλεία στους δανειολήπτες. Θεωρούμε τόσο εμείς όσο και τα υπόλοιπα κοινοβουλευτικά κόμματα όσο και το Υπουργείο Οικονομικών ότι το όφελος στην οικονομία είναι πολύ μεγαλύτερο από ότι η πιθανή είσπραξη φόρων μέσα από τη διαδικασία των αναδιαρθρώσεων. Καταρχήν αν δεν υπήρχαν αυτά τα κίνητρα σας λέω με ειλικρίνεια πως δεν θα γινόταν σχεδόν καμιά αναδιάρθρωση χρέους, ανταλλαγής περιουσιακών στοιχείων με δάνεια. Άρα είναι ένα υποθετικό όφελος και έσοδο που θα είχε το κράτος, αν οι φόροι παρέμεναν και δεν δίναμε τα κίνητρα για απαλλαγή, δεν θα γινόντουσαν πράξεις άρα δεν θα εισέπραττε ποτέ το κράτος. Με αυτό τον τρόπο ενώ δεν θα έχει επίπτωση στα δημόσια οικονομικά, βοηθιούνται χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, βοηθάται η οικονομία και έχουμε πιο θετικά αποτελέσματα».