Αβέρωφ: Ο φόβος και οι κινδυνολογίες δεν είναι χρήσιμος οδηγός

Αβέρωφ: Ο φόβος και οι κινδυνολογίες δεν είναι χρήσιμος οδηγός. Υπάρχουν πολλά θέματα που δημιουργούν προοπτική για ένα καλύτερο αύριο για το σύνολο του λαού μας για μετά τη λύση.

Τον νομικό κ. Πόλυ Πολυβίου υποδέχτηκε σήμερα στα γραφεία του Δημοκρατικού Συναγερμού ο Πρόεδρος κ. Αβέρωφ Νεοφύτου συνοδευόμενος από συνεργάτες του. Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκε το κυπριακό με τον κ. Αβέρωφ Νεοφύτου να δηλώνει μετά το πέρας αυτής τα εξής:

«Συνέχισα σήμερα τις επαφές μου με επίκεντρο το κυπριακό. Είχα τη χαρά να συναντηθώ σήμερα με έναν πολύ έγκριτο νομικό, έναν άνθρωπο που από την εποχή του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου σ’ όλες τις προσπάθειες επίλυσης του κυπριακού ήταν είτε στενός συνεργάτης των εκάστοτε Προέδρων είτε στη διαπραγματευτική ομάδα που στελέχωνε τον εκάστοτε Πρόεδρο. Αυτός δεν είναι άλλος από τον Πόλυ τον Πολυβίου. Χάρηκα τη συζήτηση μαζί του αλλά και πήρα στοιχεία αλλά και γνώσεις όσο αφορά και μια άλλη πτυχή. Τη συνταγματική πτυχή αλλά και το κρίσιμο και καθοριστικό θέμα που αφορά και γνοιάζονται όλοι, της εφαρμογής της λύσης. Εγώ θα επαναλάβω αυτά που το τελευταίο διάστημα διακυρρήτω δημόσια. Θέλουμε λύση του κυπριακού. Η λύση του κυπριακού θα βελτιώσει και την καθημερινότητα των πολιτών παράλληλα θα μας δώσει την ευκαιρία να πάρουμε πίσω εδάφη, να πάρουμε περιουσίες, ν’ αναπτυχθεί η οικονομία, ν’ απαλλαχτούμε από το καταραμένο δικαίωμα της μονομερούς επέμβασης που έχει σήμερα η Τουρκία αλλά και να φύγουν τα κατοχικά στρατεύματα. Πρέπει να καθησυχάσουμε τον κόσμο, να μιλήσουμε για τα πλεονεκτήματα. Δεν είναι χρήσιμος οδηγός ο φόβος και οι κινδυνολογίες. Υπάρχουν πολλά θέματα που δημιουργούν προοπτική για ένα καλύτερο αύριο για το σύνολο του λαού μας για μετά τη λύση.

Είναι γι’ αυτό που και πάλι ευχαριστώ τον αγαπητό Πόλυ Πολυβίου για τη χρησιμότατη συνάντηση και τον ευχαριστώ για την καλή του διάθεση όποτε χρειαστώ τις δικές του συμβουλές να είναι στη διάθεσή μου».

Από την πλευρά του ο κ. Πολυβίου τόνισε τα εξής:

«Κύριε πρόεδρε ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση και για την πολύ χρήσιμη συνάντηση. Πιστεύω ότι όλοι πρέπει να είμεθα στρατευμένοι στον αγώνα για ικανοποιητική λύση του κυπριακού. Ήμουν με τον μακαρίτη Γλαύκο Κληρίδη στη Γενεύη το 1974 εν μέσω της μεγαλύτερης καταστροφής που έπληξε αυτόν τον τόπο.

Αν μου έλεγε κάποιος ότι το 2021 η κατάσταση θα ήταν δυνητικά χειρότερη από εκείνη δεν θα τον πίστευα και όμως, είναι χειρότερη με τα τετελεσμένα να παγιώνονται, με την Αμμόχωστο να κινδυνεύει, με πολλά δεινά να υπερίπτανται της Κύπρου. Πρέπει αυτή τη φορά να καταβάλουμε κάθε προσπάθεια για να επιτύχουμε μια λύση με πυλώνα την Ευρώπη. Γιατί αρχίζουμε με την Ευρώπη; Παρά τα όποια κακά της η Ευρώπη είναι το κοινό σπίτι όλων των κατοίκων της Κύπρου και όλοι δέχονται ότι η ενωμένη Κύπρος θα παραμείνει μέλος και μέρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το σκηνικό έχει αλλάξει δραματικά, περίπου το 70% των πολιτικών πραγμάτων της Κύπρου και σίγουρα το νομικό καθορίζονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η παλιά πραγματικότητα, δύο κοινότητες με επικίνδυνους γείτονες, έχει παρέλθει. Είναι η εποχή των ενωμένων κρατών της Ενωμένης Ευρώπης η οποία θα αποτελέσει την αφετηρία για μια νέα καλή εποχή στην Κύπρο. Είναι η έκκληση μου προς όλη την πολιτική ηγεσία ότι δεν πρέπει να απομονωθούμε πλήρως. Πρέπει να επιτύχουν οι επικείμενες συναντήσεις και να μπει το νερό στο αυλάκι της λύσης, μιας λύσης η οποία θα οδηγήσει σε κανονικό κράτος και σε ευρωπαϊκό μέλλον για όλους τους κατοίκους της Κύπρου.

Κύριε Πρόεδρε, πιστεύω ότι το εσωτερικό μέτωπο δυστυχώς και για πολλούς λόγους ου του παρόντος, έχει γίνει τοξικό. Εάν καταρρεύσει η προσπάθεια για λύση του Κυπριακού προβλέπω πολλά δεινά για την Κύπρο, όχι μόνο στο εξωτερικό αλλά και στο εσωτερικό. Η μόνη λύση είναι η διευθέτηση, η ικανοποιητική, η αξιόπιστη λύση του Κυπριακού προβλήματος και γι’ αυτό κύριε Πρόεδρε, είμαι στη διάθεσή σας και κάθε άλλου που ενδιαφέρεται πραγματικά για το μέλλον των παιδιών μας».