Αβέρωφ Νεοφύτου:”Δεν μπορούμε να στηρίζουμε το ΡΙΚ μέσα από νοοτροπίες άλλων εποχών, της σπατάλης”

Απαντήσεις του Προέδρου του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου σε ερωτήσεις δημοσιογράφου σχετικά με το ΡΙΚ :

Δεν θα σχολιάσω την παραίτηση του κυρίου Συμεού. Είναι δικαίωμα του καθενός να υποβάλει την παραίτησή του. Το ζήτημα είναι άλλο. Μιλούν κάποιοι για κουτσουρεμένο προϋπολογισμό του ΡΙΚ. Φαίνεται πως ζουν εκτός της Κυπριακής πραγματικότητας.

Εδώ το 18% του εργατικού δυναμικού, δεν μιλούμε για κουτσούρεμα των απολαβών τους αλλά είναι χωρίς εισόδημα. Ζουν στην ανεργία. Οι πάντες έχουν κάνει περικοπές. Οι ιδιωτικοί σταθμοί προσπαθούν να τα βγάλουν πέρα και τα ιδιωτικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, ηλεκτρονικά και έντυπα, με τους μισούς προϋπολογισμούς που είχαν προηγουμένως. Δεν μπορούμε να στηρίζουμε την κρατική ραδιοτηλεόραση μέσα από νοοτροπίες άλλων εποχών, της σπατάλης και ενός αιτήματος ότι θέλουμε και άλλα εκατομμύρια. Όχι, να προσαρμοστούμε όλοι. Με λιγότερα χρήματα να κάνουμε ποιοτικότερα προγράμματα.

Με λιγότερα χρήματα να είμαστε πιο αντικειμενικοί. Με λιγότερα χρήματα να υπηρετούμε τους πολίτες. Αυτός πρέπει να είναι ο στόχος όλων μας. Πρέπει να μάθει και το ΡΙΚ να αλλάξει νοοτροπία. Όλα αλλάζουν. Και πρέπει όλοι να αλλάξουμε νοοτροπίες και συμπεριφορές. Η περίοδος που χρεώναμε τα παιδιά μας για να κάνουμε τα μεγάλα πάρτυς, όλοι είτε στο δημόσιο είτε στον ιδιωτικό τομέα, έχει περάσει ανεπιστρεπτί.

Να μάθουμε όλοι να ζούμε με λιγότερα. Ας το συνειδητοποιήσουμε. Δεν μπορούμε να χρεώνουμε συνεχώς τα παιδιά μας για να ζούμε εμείς πλουσιοπάροχα. Να μάθουμε όλοι να αναπροσαρμόσουμε τους προϋπολογισμούς μας, με βάση πολύ χαμηλότερα έσοδα.

Είναι θέμα της νέας διοίκησης και του νέου ρόλου που θα έχει η Ραδιοφωνία της Κύπρου, η Κρατική. Και λέω ένα παράδειγμα: Θέλουμε μια Κρατική Ραδιοτηλεόραση να ξοδεύει εκατομμύρια κάθε χρόνο για να αγοράζει είτε προγράμματα από το εξωτερικό και να είναι σε ανταγωνισμό με τον όρο που επικράτησε των σαπουνόπερων;

Είναι ο ρόλος της Κρατικής Ραδιοτηλεόρασης να παίρνει από τα λεφτά των φορολογούμενων για να δίνει εκατομμύρια κάθε χρόνο είτε για τους ποδοσφαιρικούς αγώνες, Europa League, είτε για τη Formula; Πρέπει να τα ξεκαθαρίσουμε αυτά τα ζητήματα.

Αν με τα λεφτά του φορολογούμενου θα κάνουμε πλειστηριασμούς και θα αγοράζουμε προϊόντα που άλλες χώρες τα αγοράζουν πολύ φθηνότερα, να τα αγοράζω πολύ ακριβότερα γιατί τα πληρώνει ο πολίτης.