Αβέρωφ: Καταδικάζουμε αυτούς που τόλμησαν να κάψουν την καρδιά του Ακάμα

Αβέρωφ: Μια ασυνείδητη ενέργεια κάποιων ασυνείδητων καταστρέφει τον τόπο μας και δεν πρέπει να το επιτρέψουμε

Στον Ακάμα βρέθηκε σήμερα ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού κ. Αβέρωφ Νεοφύτου όπου και ενημερώθηκε για τις ζημιές από τις καταστροφικές πυρκαγιές στην περιοχή. Ο κ. Νεοφύτου έκανε για το θέμα την ακόλουθη δήλωση:

«Ήρθαμε εδώ στον Ακάμα, τον καλύτερο οικότοπο της Κύπρου, αυτό το περιβαλλοντικό πλούτο όχι μόνο της Κύπρου αλλά και της ανατολικής Μεσογείου. Ήρθαμε εδώ πρώτα για να στείλουμε ένα ηχηρό μήνυμα καταγγέλλοντας και καταδικάζοντας γιατί φαίνεται ότι ήταν επί σκοπού που μπήκε η πυρκαγιά, καταδικάζοντας αυτούς που τόλμησαν να κάψουν την καρδιά του Ακάμα. Ο Ακάμας είναι πλούτος όχι μόνο για τους κατοίκους της περιοχής, είναι ένας θησαυρός για όλη την Κύπρο. Κι αν δεν το συνειδητοποιήσουμε όλοι, ότι η προστασία του περιβάλλοντος είναι αυτό που προσθέτει σε όλους μας αξία. Είδα την οικολογική καταστροφή. Είναι κρίμα γιατί αυτή η περιοχή είχε την πιο πλούσια βλάστηση με τα καταπράσινα πεύκα. Ενημερώθηκα από τους αρμοδίους και επί τη ευκαιρία, θέλω να δώσω τα συγχαρητήρια μου αλλά και τις ευχαριστίες τόσο εμού όσο και του κόμματός μου, στον Διευθυντή του Τμήματος Δασών, στους δασοφύλακες, στους δασοπυροσβέστες, στους εθελοντές, σε όλες τις άλλες υπηρεσίες που συντονίστηκαν και όσους εργάστηκαν με κίνδυνο τη ζωή τους για την κατάσβεση της πυρκαγιάς όπως και τα ιπτάμενα μέσα και τους πιλότους που ήταν σε μια δύσκολη αποστολή.

Πρέπει όλοι να προστατέψουμε το περιβάλλον γιατί όπως είπα με την ενημέρωση που έτυχα, αυτά τα πεύκα για να αναπληρωθούν, ίσως χρειαστούν ακόμη 200 χρόνια. Μια ασυνείδητη ενέργεια, κάποιων ασυνείδητων καταστρέφει τον τόπο μας και δεν πρέπει να το επιτρέψουμε.

Μαζί και με όλα τα άλλα πολιτικά κόμματα, είμαι σίγουρος και με πρωτοβουλίες της κυβέρνησης θα πρέπει να θεσπιστούν αυστηρότατοι κανόνες για την παραδειγματική τιμωρία αυτών των ασυνείδητων. Από εκεί και πέρα χρειάζεται η επόμενη μέρα με πολύ δουλειά για το Τμήμα Δασών στην προσπάθεια για την αποκατάσταση της ζημιάς που έγινε. Δυστυχώς όπως είπα θα χρειαστούν εκατοντάδες χρόνια για να ξαναζήσουν οι επόμενες γενιές αυτή την ομορφιά σ’ αυτή την περιοχή, όπως την απολαμβάναμε εμείς που γεννήθηκαμε στην περιοχή και αναγιωθήκαμε».