Αβέρωφ: Είναι μικρός ο τόπος μας για να είναι μοιρασμένος

Αβέρωφ: Δεδομένη η προκλητικότητα της Τουρκίας αλλά έχουμε υποχρέωση να βρούμε τους τρόπους να κάμψουμε αυτή την τουρκική αδιαλλαξία. Είναι μικρός ο τόπος μας για να είναι μοιρασμένος. Και για να έχουμε λαμπρό μέλλον για εμάς και τα παιδιά μας πρέπει να το κτίσουμε σε επανενωμένη πατρίδα

Στο Δασάκι της Άχνας για το δεύτερο παγκύπριο συναπάντημα προσφύγων βρέθηκε σήμερα ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού και υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας κ. Αβέρωφ Νεοφύτου, συνοδευόμενος από Βουλευτές και στελέχη της παράταξης. Υποδεχόμενος τον κ. Νεοφύτου, ο κοινοτάρχης κ. Νίκος Βάσιλας τόνισε τα εξής:

«Να καλωσορίσουμε τον Πρόεδρο του Δημοκρατικού Συναγερμού και υποψήφιο Πρόεδρο της Δημοκρατίας και να του πούμε ένα μεγάλο ευχαριστώ που ήρθε εδώ στο Δασάκι της Άχνας όπου γίνεται το δεύτερο παγκύπριο συναπάντημα προσφύγων, να παρακολουθήσει παιδιά που ξεναγούσαμε και εξηγούσαμε τι έγινε το 1974 και πως έζησαν εδώ στο δάσος της Άχνας οι 80 περίπου χιλιάδες πρόσφυγες που κατέληξαν εδώ. Γυρίζουμε τα παιδιά μέσα στον προσφυγικό καταυλισμό που κάναμε για αναπαράσταση, και τους εξηγούμε το καθετί. Να πω ακόμα ένα μεγάλο ευχαριστώ στον κ. Αβέρωφ που έδειξε ενδιαφέρον και όπως μας έχει υποσχεθεί θα προσπαθήσει με όλες του τις δυνάμεις να συνεχίσει αυτός ο θεσμός και αν ακόμα τα καταφέρουμε να γίνει και μόνιμος».

Από την πλευρά του ο κ. Νεοφύτου τόνισε τα εξής:

«Είμαι συγκινημένος γιατί αυτή η πρωτοβουλία του φίλου κοινοτάρχη στο Δασάκι της Άχνας του Νίκου Βάσιλα, δεν φέρνει στις μνήμες μας μόνο αυτά που ζήσαμε αλλά δίνει την ευκαιρία και στα παιδιά μας να ζήσουν την ιστορία του τόπου τους. Τι σήμαινε και τι σημαίνει προσφυγιά και πως έζησαν δεκάδες χιλιάδες, εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες το 1974. Η πρωτοβουλία σας φίλε Νίκο αξίζει επαίνου. Είμαι σίγουρος και θα έχετε τη στήριξη του Δημοκρατικού Συναγερμού και πιστεύω και η πολιτεία θα σας στηρίξει, αυτή η πρωτοβουλία σας να είναι σε μόνιμη βάση.

Όμως βρισκόμενος εδώ στο Δασάκι της Άχνας δίπλα από την κατεχόμενη γη μας στόχος είναι να επανενώσουμε την πατρίδα μας. Η συνέχιση της σημερινής κατάστασης είναι ένας αργός θάνατος, το status quo δεν είναι status quo πλέον. Κάθε μέρα που περνά τα πράγματα θα οδεύουν προς το χειρότερο. Δεδομένη η προκλητικότητα της Τουρκίας αλλά έχουμε υποχρέωση να βρούμε τους τρόπους να κάμψουμε αυτή την τουρκική αδιαλλαξία. Είναι μικρός ο τόπος μας για να είναι μοιρασμένος. Και για να έχουμε λαμπρό μέλλον για εμάς και τα παιδιά μας, πρέπει να το κτίσουμε σε επανενωμένη πατρίδα».