Αβέρωφ: Δεν υπάρχουν στρατηγικοί φίλοι, υπάρχουν στρατηγικά συμφέροντα και να σταματήσουμε εδώ στην Κύπρο να έχουμε ψευδαισθήσεις

Δεν υπάρχουν στρατηγικοί φίλοι, υπάρχουν στρατηγικά συμφέροντα και να σταματήσουμε εδώ στην Κύπρο να έχουμε ψευδαισθήσεις, απάντησε σε ερώτηση για τις διεθνείς σχέσεις μετά τη συνάντησή του με τον πρέσβη της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Κύπρο κ. Στάνισλαβ Οσάτσι, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου.

Με τον πρέσβη της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Κύπρο κ. Στάνισλαβ Οσάτσι συναντήθηκε σήμερα στα γραφεία του Δημοκρατικού Συναγερμού ο Πρόεδρος κ. Αβέρωφ Νεοφύτου συνοδευόμενος από την Γραμματέα Διεθνών Σχέσεων του κόμματος, κ. Αλέξανδρο Σίνκα. Μετά το πέρας της συνάντησης ο κ. Νεοφύτου προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Σε συνέχεια του κύκλου επαφών που προγραμματίσαμε με τους πρέσβεις των χωρών μελών των μονίμων του ΣΑ, είχαμε σήμερα συνάντηση με τον Πρέσβη της Ρωσίας στην Κύπρο. Επαναλάβαμε τις θέσεις μας για το κυπριακό όπως επίσης ενημερώσαμε, και είναι και ο ίδιος γνώστης, των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας εντός της ΑΟΖ της Κύπρου αλλά και τις απαράδεχτες και παράνομες ενέργειες και του ψευδοκράτους για την κλειστή περιοχή των Βαρωσίων. Θα συνεχίσουμε την ενημέρωση αλλά και την ξεκάθαρή μας θέση ότι δεν χρειάζονται Σύνοδοι Κορυφής και πενταμερείς για να ξεκαθαρίσουμε το πλαίσιο λύσης του κυπριακού. Η ε/κ πλευρά παραμένει προσηλωμένη στην εξεύρεση λύσης του κυπριακού, στα πλαίσια των ψηφισμάτων των ΗΕ για μια Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία και όπως καθορίζονται με λεπτομέρεια και στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου αναφορικά με την συνέντευξη του ΥΠΕΞ της Τουρκίας, και ότι σε αντίθεση με τα όσα υποστηρίζει η δική μας πλευρά, η Τουρκία φαίνεται να προκρίνει πενταμερή για να εξευρεθεί το πλαίσιο λύσης, ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού απάντησε ως εξής:

«Ήδη το έχω απαντήσει. Για τον Δημοκρατικό Συναγερμό δεν χρειάζεται να γίνει πενταμερής για να αποφασίσουμε το μοντέλο λύσης διότι αυτό είναι ένα, ξεκάθαρο και δεν χρειάζεται η περαιτέρω συζήτηση. Αν η τουρκική πλευρά θέτει στο τραπέζι άλλο πλαίσιο λύσης, ας το πει ξεκάθαρα ο κ. Τσαβούσογλου».

Σε ερώτηση αν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συμφωνεί με τον Πρόεδρο του Δημοκρατικού Συναγερμού, εφόσον άλλες ήταν οι αναφορές του ΥΠΕΞ της Τουρκίας, ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού απάντησε ως εξής: «Θα κάνω ένα ρητορικό ερώτημα. Η Τουρκία ήθελε ανέκαθεν τα δυο κράτη. Το ταξίμ, ήταν ο εθνικός στόχος των Τούρκων. Είναι να διερωτάται κανείς, αν είχε τέτοια πρόταση από οποιοδήποτε Ε/κ η Τουρκία, γιατί δεν έδωσε τα χέρια; Πρέπει να βάζουμε και τη λογική όταν αναλύουμε κάποιες δηλώσεις. Τώρα θα υπήρχε οποιοσδήποτε να προτείνει στους Τούρκους την υλοποίηση των σχεδιασμών και να λέει όχι ο κ. Τσαβούσογλου; Τα δυο κράτη ήταν πάντα ο εθνικός στόχος των Τούρκων».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου αν ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού μέσα από τις επαφές του και με τον Πρέσβη της Ρωσίας, έχει αντιληφθεί ότι η Ρωσία έχει αλλάξει θέση όσο αφορά τη λύση του κυπριακού ή για το ζήτημα που αφορά τα Βαρώσια, ο κ. Νεοφύτου απάντησε ως εξής:

«Θα το πω γενικότερα. Ο διεθνής παράγοντας από τη μια έχει τα ψηφίσματα του Οργανισμού ΗΕ, από την άλλη η οποιαδήποτε χώρα είτε είναι η Αμερική, είτε η Ρωσία, είτε η Γαλλία, στην εξίσωση να ξέρουμε πάντα ότι θα βάλουν και τα δικά τους εθνικά συμφέροντα. Δεν υπάρχουν στρατηγικοί φίλοι, υπάρχουν στρατηγικά συμφέροντα και αυτό ισχύει για όλους. Και να σταματήσουμε εδώ στην Κύπρο να έχουμε ψευδαισθήσεις».

Ο κ. Νεοφύτου αναφέρθηκε και στη σύλληψη δυο Ε/κ γυναικών στη Μόρφου από τις αρχές του ψευδοκράτους, λέγοντας το εξής:

«Θέλουμε ταυτόχρονα να καταδικάσουμε και τη σύλληψη των δυο Ε/κ γυναικών στη Μόρφου. Η επιθετικότητα και οι ακραίες κινήσεις τόσο των Τούρκων όσο και του ψευδοκράτους, εντείνονται. Και πρέπει ναι και να αντιδρούμε και να χρησιμοποιούμε προς διασφάλιση της ειρήνης και της ασφάλειας στον τόπο μας κάθε διεθνές βήμα που προσφέρεται για να καταγγέλλεται η Τουρκία. Πάντα με σύνεση και σωφροσύνη. Από την άλλη δεν πρέπει να περάσει το μήνυμα πως αποδεχόμαστε τις οποιεσδήποτε προκλητικές ενέργειες του κατοχικού καθεστώτος».