Αβέρωφ: Δεν θα γίνω ποτέ αριστερός αγαπητέ Άντρο, όμως μας ενώνει ένα κονό όραμα

Αβέρωφ: Γνωρίζουμε την τουρκική συμπεριφορά, που προκαλεί. Δεν έχουμε άλλο δρόμο να την αντιμετωπίσουμε, μέσα από την αποφασιστικότητά μας που να βγαίνει και μια ενότητα και μια δύναμη από πολιτικές δυνάμεις. Είμαστε εμείς οι Κύπριοι που θέλουμε λύση του κυπριακού, εμείς που ζούμε την κατοχή.

Στα γραφεία του ΑΚΕΛ συναντήθηκαν σήμερα ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού κ. Αβέρωφ Νεοφύτου με τον Γενικό Γραμματέα του ΑΚΕΛ κ. Άντρο Κυπριανού. Μετά το πέρας της συνάντησης ο κ. Κυπριανού δήλωσε τα εξής:

«Πρώτα θέλω να καλωσορίσω στα γραφεία της κεντρικής επιτροπής του ΑΚΕΛ τον κ. Νεοφύτου και να τον ευχαριστήσω για τη συνάντηση την οποία είχαμε.

Να μου επιτρέψει βέβαια να τον καλωσορίσω στις διαχρονικές θέσεις που έχουμε ως ΑΚΕΛ σε ό, τι αφορά την λύση του κυπριακού. Με βάση τις θέσεις τις οποίες διατυπώνει τελευταία. Να ξεκαθαρίσω ότι ως ΑΚΕΛ δεν αρνηθήκαμε ποτέ τον διάλογο για το κυπριακό γιατί θεωρούμε ότι το μέλλον, η επιβίωση του τόπου και του λαού μας είναι κάτι το οποίο πρέπει να ξεπερνά τα στενά κομματικά πλαίσια. Κάτι στο οποίο δεν χωρούν ούτε μικροκομματικά συμφέροντα ούτε μικρόκαρδες προσεγγίσεις. Χρειάζεται όλοι να συνεργαστούμε σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσουμε ότι ο τόπος και ο λαός μας θα έχουν μέλλον και προοπτική. Η πατρίδα μας λοιπόν πρέπει να είναι πάνω από οτιδήποτε άλλο και έτσι προσεγγίζουμε εμείς το κυπριακό.

Πρέπει να πούμε ότι οι εξελίξεις είναι ανησυχητικές. Είμαστε στο σημείο μηδέν. Η Τουρκία κλιμακώνει την επιθετικότητα και την αδιαλλαξία της, επιχειρεί νέα τετελεσμένα τα οποία αν υλοποιηθούν θα μας φέρουν πολύ πιο κοντά στην οριστική διχοτόμηση του τόπου και χρειάζεται εμείς με τις ενέργειες και τις πρωτοβουλίες τις οποίες θα αναλάβουμε να απαντήσουμε στα προσχήματα τα οποία η Τουρκία εφευρίσκει για να προωθεί τα τετελεσμένα σε βάρος της Κύπρου αλλά και τις αδιάλλακτες θέσεις της και να κλιμακώνει την επιθετικότητα της. Τι χρειάζεται να πράξουμε εμείς; Χρειάζεται σίγουρα επιμονή στις αρχές λύσεις του κυπριακού αλλά ταυτόχρονα χρειάζεται και αποφασιστικότητα. Πρέπει να έχουμε ξεκάθαρους στόχους για το τι θέλουμε και να τους διεκδικήσουμε με συνέπεια.

Εμείς έχουμε δώσει ολοκληρωμένη πρόταση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας από τις 8 του Δεκέμβρη για το πως κατά την άποψη μας θα έπρεπε να έχει χειριστεί τις εξελίξεις. Επιμένουμε ότι το πλαίσιο λύσης του κυπριακού πρέπει να είναι η Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία με πολιτική ισότητα όπως ερμηνεύεται από τα σχετικά ψηφίσματα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Η λύση πρέπει να οδηγεί σε ενωμένη Κύπρο η οποία θ’ αποτελεί συνέχεια της Κυπριακής Δημοκρατίας. Πρέπει ν’ αποτελεί σε κράτος το οποίο θα έχει μια κυριαρχία, διεθνή προσωπικότητα και ιθαγένεια. Πρέπει η λύση να μας απαλλάσσει από τις εγγυήσεις και το δικαίωμα επέμβασης στα εσωτερικά μας και βέβαια να μας απαλλάσσει και από τα κατοχικά στρατεύματα. Πρέπει να επανενώνει τον λαό, τους θεσμούς και τον χώρο βέβαια. Πάνω σε αυτή τη βάση πρέπει να πω ότι είχαμε μια πολύ ειλικρινή συζήτηση με τον κ. Νεοφύτου και θεωρώ ότι έχουμε καταλήξει ομόφωνα στις πιο πάνω διαπιστώσεις στις οποίες έχω αναφερθεί.

Ξέρετε πολύ καλά ότι είμαστε αντιπολίτευση. Είμαστε ένα κόμμα το οποίο διαφωνεί με τις πολιτικές τις οποίες προωθεί η κυβέρνηση και ο Δημοκρατικός Συναγερμός σε πάρα πολλά ζητήματα. Επαναλαμβάνω όμως ότι το κυπριακό πρέπει να είναι πάνω από όλα τα υπόλοιπα. Έχει να κάνει με το μέλλον και την προοπτική της χώρας μας. Ανεξάρτητα λοιπόν από τη στάση την οποία τηρούμε έναντι της κυβέρνησης, έναντι των πολιτικών που αυτή προωθεί και εφαρμόζει, αν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χειριστεί το κυπριακό με τον σωστό τρόπο, αν αποφασίσει να προχωρήσει με αποφασιστικότητα, επιμονή στις αρχές και συνέπεια, τότε το ΑΚΕΛ θα στηρίξει τη διαδικασία, θα αναλάβει τις ιστορικές του ευθύνες. Μας χρειάζεται ο τόπος. Επαναλαμβάνω, έχουμε φτάσει στο σημείο μηδέν, δεν έχουμε άλλα περιθώρια χρόνου να χάνουμε.

Χρειάζεται να αξιοποιήσουμε στο έπακρο την άτυπη διάσκεψη που θα πραγματοποιηθεί το τέλος του Απρίλη, να υποχρεώσουμε την Τουρκία με τη στάση την οποία θα τηρήσουμε, τα επιχειρήματα τα οποία θ’ αναπτύξουμε να επιστρέψει στο συμφωνημένο πλαίσιο λύσης έτσι ώστε να έχουμε σύντομα ουσιαστική επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με στόχο να καταλήξουμε το συντομότερο δυνατόν σε συμφωνία. Η βάση για εμάς είναι τα σχετικά ψηφίσματα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, οι συμφωνίες υψηλού επιπέδου, το Διεθνές Δίκαιο, οι αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και βέβαια είναι το πλαίσιο το οποίο έχει καταθέσει ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, οι συγκλήσεις οι οποίες έχουν επιτευχθεί αλλά και το κοινό ανακοινωθέν του Φεβράρη του 2014. Μέσα σε αυτά τα πλαίσια πρέπει να επιδείξουμε την απαραίτητη ευελιξία για να μπορέσουμε να επαναρχίσουμε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις και να καταλήξουμε επαναλαμβάνω το συντομότερο δυνατόν. Είναι πεποίθηση μας ότι αν υπάρχει από όλες τις πλευρές πολιτική βούληση για να λύσουμε το κυπριακό δεν χρειάζεται πολύς χρόνος για να καταλήξουμε σε συμφωνία. Χρειάζεται απλά ένα μικρό χρονικό διάστημα για να συμφωνήσουμε στα πολιτικά ζητήματα και να τύχουν επεξεργασίας βέβαια στη συνέχεια οι λεπτομέρειες.

Θέλω να ευχαριστήσω τον κύριο Νεοφύτου για την ουσιαστική συζήτηση την οποία είχαμε και να πω ότι εμείς είμαστε στη διάθεση του συνόλου των πολιτικών κομμάτων να συζητήσουμε με γνώμονα να υπηρετήσουμε τα καλώς νοούμενα συμφέροντα της πατρίδας μας».

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού τόνισε τα εξής:

«Θέλω να ευχαριστήσω τον Γενικό Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ για την ευκαιρία που μου έχει δώσει να κουβεντιάσουμε το πιο σημαντικό θέμα που είναι και η εθνική μας προτεραιότητα. Ποιο άλλο από το Κυπριακό.

Αγαπητέ μου κ. Κυπριανού, θα προσπεράσω το πολιτικό σου πείραγμα. Εγώ θα πω πως φεύγω από αυτή τη συνάντηση πιο αισιόδοξος και μπορούμε να στείλουμε ένα αισιόδοξο μήνυμα προς την κοινωνία.

Δεν θα γίνω ποτέ αριστερός αγαπητέ Άντρο. Ούτε και κομουνιστής. Ούτε και εκτιμώ ότι θα γίνεις καμία φορά και να συμπλεύσεις με τις δικές μου προσεγγίσεις στα θέματα οικονομίας ή στα θέματα εσωτερικής διακυβέρνησης. Όμως μας ενώνει, όπως έχεις πει, και θέλω να το υπογραμμίσω, ένα κοινό όραμα και ένας κοινός στόχος: Να δούμε την πατρίδα μας επανενωμένη.

Το ΑΚΕΛ και μειώθηκαν τα ποσοστά του και αυξήθηκαν, και του Συναγερμού. Κάποτε χάνουμε, κάποτε κερδίζουμε. Αν χάσουμε πατρίδα, δεν μπορούμε να την ξανακερδίσουμε. Και πρέπει να στείλουμε το μήνυμα πως συναισθανόμενοι, έχεις πει και συμφωνώ απόλυτα, τόσο για τις ιστορικές στιγμές, όσο και την ιστορική μας ευθύνη. Θα είμαστε καταραμένοι και από αυτή τη γενιά και τις επόμενες, αν αφήσουμε δευτερεύοντα ζητήματα να μας εμποδίζουν να δούμε το μεγάλο ζήτημα του τόπου μας, που δεν έχουμε χρόνια μπροστά μας. Δεν έχουμε χρόνια, όσοι δεν το καταλαβαίνουν, άθελα τους δεν υπηρετούν αυτό που χρειάζεται σήμερα ο τόπος. Δεν μπορεί το Κυπριακό να περιμένει, ούτε εξάμηνα, ούτε χρόνια ούτε δεκαετίες.

Καταγράφω τις απόψεις για κίνδυνους από την πενταμερή. Δεν το κατανοούν αγαπητέ μου Άντρο, ότι αν δεν πάμε στην πενταμερή θα φορτωθούμε πριν ξεκινήσει η διαδικασία, τη διχοτόμηση. Και θα χάσουμε και τα Βαρώσια. Τις αρχές λύσης του Κυπριακού, δεν χρειάζεται να τις επαναλάβω. Ήταν οι πάγιες θέσεις της δικής μας πλευράς. Αυτές πρέπει να υπηρετήσουμε με συνέπεια και επιμονή. Γνωρίζουμε την τουρκική συμπεριφορά που προκαλεί. Δεν έχουμε άλλο δρόμο να την αντιμετωπίσουμε μέσα από την αποφασιστικότητά μας που να βγαίνει και μια ενότητα και μια δύναμη από πολιτικές δυνάμεις. Να μην στέλνουμε λανθασμένα μηνύματα και να παρεξηγούνται πολλές φορές οι αιτιάσεις μας και να βγάζουν και εσφαλμένα συμπεράσματα και οι ξένοι ότι δεν θέλουμε λύση του κυπριακού. Είμαστε εμείς οι Κύπριοι που θέλουμε λύση του κυπριακού, εμείς που ζούμε την κατοχή. Αν φύγουμε από το πλαίσιο το συμφωνημένο της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας με την πολιτική ισότητα όπως πολύ σωστά έχεις αναφέρει, θα οδηγήσουμε τον τόπο σε περιπέτειες. Θα πω ότι είναι ουτοπία να νομίζουμε ότι αν σύρουμε στον κάλαθο των αχρήστων τη ΔΔΟ, θα πετύχουμε να πάμε πίσω στο 1960 και το ενιαίο κράτος και να φύγουμε τις εγγυήσεις και τα βέτο γιατί περί πολιτικής ισότητας, η χειρότερη μορφή πολιτικής ισότητας ήταν στο Σύνταγμα του 1960 που εξέλεγαν οι Τ/κ Αντιπρόεδρο με βέτο που παρέλυε το κράτος. Αλλά δεν είναι ώρα τώρα να αναλύσουμε όλες τις πτυχές του κυπριακού. Επαναλαμβάνω ότι φεύγω πιο αισιόδοξος. Αισιόδοξος γιατί διαπίστωσα ότι μας ενώνει ο κοινός στόχος για την επανένωση της μοιρασμένης μας πατρίδας.

Ν’ απαλλαχτούμε από την κατοχή, ν’ απαλλαχτούμε από τις εγγυήσεις και τα μονομερή δικαιώματα επέμβασης. Ν’ απαλλαχτούμε από τα κατοχικά στρατεύματα. Να επικρατήσουν οι αρχές για τις οποίες αγωνιζόμαστε. Να πάρουμε εδάφη, μια δίκαιη διευθέτηση του περιουσιακού. Να έχει το δικαίωμα κάθε Κύπριος, είμαστε στην Ευρώπη, να έχει το δικαίωμα της ελεύθερης εγκατάστασης, της ελεύθερης επιλογής της διαβίωσής του. Αυτά είναι που μας ενώνουν κι ευχαριστώ ακόμη μια φορά για τη φιλοξενία και θα δώσουμε τη μάχη για τον τόπο κι έχουμε μήνες, χρόνια αλλά και τώρα, στα θέματα που έχουμε τις διαφορές μας, ο καθένας να τις εκφράζει τις θέσεις του με έναν πολιτικό πολιτισμό αλλά επιβεβαιώνουμε σήμερα πως για εμάς ήταν και παραμένει εθνική προτεραιότητα το κυπριακό».