Αβέρωφ για Συνεργατισμό: Το ΑΚΕΛ και η ηγεσία του νόμισαν ότι «έπιασαν λαυράκι»

Ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, Αβέρωφ Νεοφύτου, σε δηλώσεις του κατά την επίσκεψή του στο Ολυμπιακό Μέγαρο, έδρα της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής προέβη σε δηλώσεις για την οικονομία.

· Θέλω να στείλω μήνυμα ξανά προς τους εργαζόμενους του δημόσιου, του ιδιωτικού τομέα, και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Ας μην ακούν συνθήματα και παθιασμένες φωνές. Είμαστε εδώ με οποιοδήποτε πολιτικό κόστος να κρατήσουμε τη χώρα στη σταθερή της πορεία.

Σε έντονους ρυθμούς η χθεσινή συζήτηση για τον Συνεργατισμό κ. Πρόεδρε. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης επιμένουν στις θέσεις τους για τις πολιτικές ευθύνες του Υπουργείου Οικονομικών;

Το ΑΚΕΛ και η ηγεσία του νόμισαν ότι «έπιασαν λαυράκι». Και θα χρησιμοποιήσουν το Συνεργατισμό με ένα πάθος νομιζόμενοι ότι θα επανέλθουν ξανά για να φέρουν τον τόπο σε πολιτικές που τον οδήγησαν σε χρεωκοπία.

Το είπα χθες και θα το επαναλάβω. Θέλουν να κουβεντιάζουμε κάθε μέρα για τον Συνεργατισμό, να κουβεντιάζουμε. Να ξαναθυμηθεί ο Κύπριος πολίτης ποιο ήταν το βαθύ κράτος και ποιοι ήταν πίσω από τον Συνεργατισμό.

Από την άλλη πρέπει όλοι να αναλαμβάνουμε το μερίδιο της ευθύνης που μας αναλογεί. Το πόρισμα για τον Συνεργατισμό αναφέρεται στις ευθύνες και στις καταστροφικές συνέπειες των κομμάτων πριν και μετά το 2013.

Να προσπαθεί το ΑΚΕΛ να παρουσιάζεται ως η αθώα περιστερά σε αυτόν τον τόπο και από πρωίας μέχρι νυκτός να βομβαρδίζει σε όλα τα μέτωπα για τον Συνεργατισμό, την οικονομία, το κυπριακό;

Καλώ τους πολίτες να θυμηθούν τα έργα και τις ημέρες τους τόσο στον Συνεργατισμό όσο και για το κυπριακό, όσο και για την οικονομία. Δεν ξεχνά ο κόσμος. Όταν κυβερνούσε, παιδιά του δημοτικού δεν είχαν να φάνε πρόγευμα, ετοιμάζονταν χιλιάδες προγεύματα για μικρά παιδιά, για να μπορούν να παρακολουθήσουν τα μαθήματα στην τάξη. Ο απλός κοσμάκης, το μόνο που παρατηρούσαμε καθημερινά είναι να ξεφυτρώνουν κοινωνικά παντοπωλεία.

Και εγώ θα απευθυνθώ στην κοινωνία. Αν θέλουν την Κύπρο να πισωγυρίσει ας ξαναζωντανέψουν τις μέρες του Χριστόφια και του ΑΚΕΛ.

Εμείς στον Δημοκρατικός Συναγερμός, το ξέρω και το ξέρει η κοινωνία, με τα λάθη και τις παραλείψεις μας, δεν είμαστε τέλειοι, αλλά όταν η πατρίδα αντιμετώπιζε κρίσιμες στιγμές, βάλαμε πλάτες με πολύ κόστος, δεν λαϊκίσαμε.

Δεν είμαστε που εμείς διαφορετικά συμπεριφερόμαστε όταν είμαστε αντιπολίτευση και διαφορετικά όταν είμαστε κυβέρνηση.

Τον Δεκέμβριο του 2012 η κυβέρνηση του Χριστόφια το θυμάμαι σαν να και ήταν χθες, μας έφερε τα νομοσχέδια για να υπάρξουν περικοπές στην δημόσια υπηρεσία, στις κοινωνικές παροχές.

Αναγκαίες, πράξη ευθύνης, για να γλιτώσουμε από την χρεωκοπία. Και όλα τα κόμματα τα ψηφίσαμε με υπευθυνότητα.

Δεν θα ξεχάσω όμως μια πολιτική υποκρισία. Δεν με άφηναν να μπω στην Βουλή και ήταν κάποιοι με τηλεβόες και έλεγαν συνθήματα εναντίον του Αβέρωφ όταν έμπαινε στην Βουλή για να ψηφίσει τα νομοσχέδια για την σωτηρία του τόπου που έφερε η κυβέρνηση Χριστόφια. Δεν ήταν άλλοι από την κόρη και το γιο του κύριου Δημήτρη Χριστόφια.

Αυτή είναι η υπευθυνότητα τους. Και αν θέλει ο κυπριακός λαός να ξαναζήσουμε τέτοιες εποχές ας δικαιώσει το πάθος τους. Τους βλέπω με ένα πάθος. παθιασμένοι, διψασμένοι να επανέλθουν. Εάν ο λαός κρίνει ότι μπορούν να χειριστούν καλυτέρα τα πράγματα ας πάει να τους ψηφίσει. Ας πάει να ψηφίσει ένα κόμμα που ήταν ενάντια στην Ευρώπη. Από το πρωί μέχρι την νύχτα κτυπούν την Ευρώπη και θέλουν το κόσμο να τους ψηφίσει για τις ευρωεκλογές.

Θα πω και κάτι στους Κύπριους. Κάποιες μαγκιές σαν αυτές του ΑΚΕΛ, τις έκαναν και οι Βρετανοί με τα ηρωικά Βrexit. Όπως και τα ηρωικά συνθήματα και τις πολιτικές θέσεις του ΑΚΕΛ στην κρίση να βγούμε από το ευρώ και από την Ευρώπη. Και μου ζητούσαν για να με συναντήσουν για να μου δείξουν τις μελέτες τους.

Πόσο καλύτερη θα ήταν η Κύπρος αν βγαίναμε από το ευρώ και από την Ευρώπη.

Και βλέπει η κοινωνία. Όχι μια μικρή χώρα όπως την Κύπρο, την άλλοτε κραταιά μεγάλη Βρετανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, πως εξευτελίζεται στα μάτια όχι μόνο των Βρετανών αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης. Τέτοιες μαγκιές στην Κύπρο ανέξοδες. Γιατί ξέρουν πως υπάρχουν υπεύθυνα κόμματα και υπάρχει και η κοινωνία που δεν θα επιτρέψει πισωγυρίσματα.

Πρόεδρε φυσικά μετά την απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου, έχουμε να διαχειριστούμε την καυτή πατάτα που έχει να κάνει με το μισθολόγιο των δημόσιων υπαλλήλων. Και εγώ σας ρωτώ την Δευτέρα θα ανηφορίσετε στο Προεδρικό, θα συμφωνήσετε επί της αρχής που προτείνει το Υπουργείο Οικονομικών για πάγωμα προαγωγών και προσλήψεων σε θέσεις πρώτου διορισμού;

Δεν έχω ακούσει κάποια συγκεκριμένη άποψη, αλλά ένα θέλω να πω, ένα μήνυμα θέλω να στείλω στην κυπριακή κοινωνία. Να εμπιστεύονται τον Δημοκρατικό Συναγερμό. Δεν θα επιτρέψουμε να επανέλθει η αστάθεια. Θα διασφαλίσουμε την σταθερότητα της χώρας.

Και θέλω να στείλω και μήνυμα ξανά προς τους εργαζόμενους του δημόσιου, του ιδιωτικού τομέα και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Έζησαν τον εφιάλτη το 2011 και το 2012. Που δεν ήταν σίγουροι ότι στο τέλος του μήνα θα έπαιρναν τον μισθό ή την σύνταξη τους. Έζησαν τον εφιάλτη χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις που έκλεισαν, έζησαν τον εφιάλτη ένας στους πέντε εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα που έχασε τη δουλειά του. Ας μην ακούν συνθήματα και παθιασμένες φωνές, είμαστε εδώ με οποιοδήποτε πολιτικό κόστος να κρατήσουμε τη χώρα στη σταθερή της πορεία.