Αβέρωφ για μεταναστευτικό: Οι αριθμοί είναι πολύ μεγαλύτεροι

Αβέρωφ: Απόλυτος σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα των νόμιμων πολιτικών προσφύγων, προς τον νόμιμο μετανάστη. Aπό την άλλη έχουμε την ίδια και περισσότερη ευθύνη να προστατεύσουμε τους Κύπριους πολίτες και την κοινωνία μας από τους παράτυπους και αυτούς που έρχονται να εκμεταλλευτούν.

Δημοσιογραφική διάσκεψη παρέθεσε σήμερα ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού κ. Αβέρωφ Νεοφύτου, στην παρουσία και του Εκπροσώπου Τύπου του κόμματος κ. Δημήτρη Δημητρίου, για το προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα. Ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού ανέλυσε τις θέσεις του κόμματος για το θέμα ενώ απάντησε και σε ερωτήσεις δημοσιογράφων. Στην εισαγωγική τοποθέτησή του ο κ. Νεοφύτου ανέφερε τα εξής:

«Το προσφυγικό – μεταναστευτικό είναι ένα εκ των μεγαλύτερων και πιο σημαντικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Ευρώπη σήμερα, αλλά και η μικρή μας πατρίδα. Αναγνωρίζουμε την ανθρωπιστική διάσταση του θέματος με απόλυτο σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα των προσφύγων. Την ίδια ώρα όμως σημειώνουμε πως η χώρα μας δέχεται αναλογικά το μεγαλύτερο κύμα προσφύγων από οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Η Κύπρος μας σηκώνει ήδη δυσανάλογο κόστος. Όπως ενδεικτικά παράθεσε με αριθμούς ο Υπουργός Εσωτερικών, τον οποίο συγχαίρω και την κυβέρνηση, για την ολοκληρωμένη πολιτική για τη μετανάστευση. Όταν χώρες που θεωρούνται ότι είναι στην πρώτη γραμμή που έχουν πληγεί από το μεταναστευτικό όπως η Ελλάδα και η Μάλτα, το ποσοστό επί του συνόλου του πληθυσμού που έχουν υποβάλει αίτημα για πολιτικό άσυλο δεν ξεπερνά το 1%, όταν στην Κύπρο μόνο οι αιτητές πολιτικού ασύλου έφτασαν στο 3.8% του πληθυσμού μας. Με τα νούμερα να έχουν τριπλασιαστεί από το 2014 μέχρι το 2020, θέλω να εκφράσω τις ανησυχίες μας ως Δημοκρατικός Συναγερμός για τις προεκτάσεις που παίρνει το μεταναστευτικό. Για το μεγάλο οικονομικό βάρος, για τη διαταραχή της δημόσιας τάξης, για την αύξηση της εγκληματικότητος.

Θέλω να το επαναλάβω: Απόλυτος σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα των νόμιμων πολιτικών προσφύγων. Απόλυτος σεβασμός προς το ανθρώπινο δράμα. Εξάλλου, εμείς ως Κύπρος, ζήσαμε στο πετσί μας την προσφυγιά από το 1974. Και επιπρόσθετα δεν έχει κυπριακή οικογένεια, που στο ευρύτερο περιβάλλον της, δεν είχε ένα μετανάστη σε μια ξένη χώρα. Όμως, άλλο ο σεβασμός μας προς τον πολιτικό πρόσφυγα, προς τον νόμιμο μετανάστη, από την άλλη έχουμε την ίδια και περισσότερη ευθύνη να προστατεύσουμε τους Κύπριους πολίτες και την κοινωνία μας από τους παράτυπους και αυτούς που έρχονται να εκμεταλλευτούν.

Δεν μπορεί κάποιος νόμιμα να εισέρχεται στη χώρα μας, να προέρχεται από ασφαλή χώρα, να δηλώνει ότι θα έρθει ως φοιτητής ή ως εργαζόμενος και την επόμενη μέρα να θυμάται ότι διώκεται από τη χώρα του και γίνεται αιτητής πολιτικού ασύλου. Δικαίωμα στον οποιονδήποτε να κάνει αίτηση, αλλά είναι υποχρέωση αυτής της πολιτείας με γρήγορες διαδικασίες να εξετάζει αυτές τις αιτήσεις και όσοι απορρίπτονται να επιστρέφουν αμέσως στη χώρα από την οποία έχουν έρθει. Δεν μπορούν να συνεχίσουν και κάποιοι άλλοι να έρχονται μόνιμα στην Κύπρο, είτε ως φοιτητές, είτε ως εργαζόμενοι και να μετατρέπονται μέσω εικονικών γάμων, με απαιτήσεις να παραμένουν για πάντα στη χώρα μας. Θέλω να ξεκαθαρίσω για ακόμη μια φορά, τη θέση του Δημοκρατικού Συναγερμού στο μεγάλο ζήτημα του μεταναστευτικού. Ο Δημοκρατικός Συναγερμός και σε αυτό το θέμα αποφεύγει τα άκρα. Και έχουμε και σε αυτό το θέμα, προσεγγίσεις ακραίες. Από τη μια έχουμε μια αριστερή προσέγγιση, που θέλει την Κύπρο μας μια ελεύθερη κέρκυρα. Ούτε λίγο, ούτε πολύ, να κάνουμε παγκόσμια πρόσκληση: όποιοί θέλετε ελάτε στη χώρα μας. Την ίδια ώρα υπάρχουν και φωνές ακραίες, εθνικιστικές, που σπέρνουν το μίσος και τη μισαλλοδοξία. Και η μια ακραία περίπτωση και η άλλη τσουβαλιάζουν όλους τους πρόσφυγες στο ίδιο τσουβάλι. Εμείς διαχωρίζουμε τους μετανάστες. Στους πραγματικά πολιτικούς πρόσφυγες, που θα έχουν τη στήριξη της κοινωνίας, αλλά και του κράτους μας. Και τους διαχωρίζουμε από αυτούς που παράτυπα έρχονται στη χώρα μας, για να εκμεταλλευτούν τη χώρα μας.

Θέλω να κλείσω και είμαι στη διάθεση σας. Η Ευρώπη έχει και αυτή τις δικές της ευθύνες. Πρώτον, η αλληλεγγύη πρέπει να είναι στην πράξη. Για να στηρίξει περισσότερο τις χώρες που πιέζονται περισσότερο λόγω του μεταναστευτικού. Και η χώρα μας είναι μια από αυτές τις χώρες, που δέχεται μεγάλη πίεση του μεταναστευτικού και έχει και μια μεγάλη διαφορά από άλλες χώρες όπως είναι η Ελλάδα και η Μάλτα. Στην Κύπρο λόγω της απαράδεκτης συνέχισης της τουρκικής κατοχής, 180 χιλιόμετρα, είναι παραμεθόριος περιοχή, με πολλές δυσκολίες στον έλεγχο της. Δεύτερον, η Τουρκία λόγω του απαράδεκτου της τουρκικής εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής, αρνείται να συνυπογράψει με την Κυπριακή Δημοκρατία την επανεισδοχή παράτυπων μεταναστών που έρχονται από την Τουρκία προς την Κύπρο.

Είναι για αυτό το λόγο που σωστά η κυβέρνησή μας και ο Υπουργός Εσωτερικών, όπως και οι προηγούμενοι Υπουργοί Εσωτερικών, ζήτησαν περισσότερη στήριξη από την Ευρώπη. Όχι μόνον σε πόρους, αλλά να αναλάβει και η κάθε χώρα της Ευρώπης, αναλογικά, κάποιο ποσοστό και κάποιο αριθμό από αυτούς τους πρόσφυγες. Τα νούμερα μας είναι πολύ μεγάλα. Είπε χαρακτηριστικά ο Υπουργός Εσωτερικών, μια ολόκληρη επαρχία όπως την Πάφο, έχουμε αντίστοιχο αριθμό με τους μετανάστες.

Και να σημειώσω κάτι επιπρόσθετο από εμπειρία που έχει ο κάθε Κύπριος. Τα νούμερα εκτιμώ ότι είναι πολύ μεγαλύτερα, γιατί δεν υπάρχει σύστημα στον κόσμο που μπορεί να καταγράψει τον κάθε λογής παράνομο που υπάρχει σε κάθε χώρα. Τα στατιστικά νούμερα αφορούν αυτούς που έρχονται και κάνουν αίτηση για πολιτικό άσυλο. Οι αριθμοί είναι μεγαλύτεροι, για αυτό και στηρίζουμε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης, να έχει και σε αυτό το θέμα μια αξιόπιστη πολιτική. Και ευελπιστώ πως με τα νομοσχέδια που έχουν κατατεθεί στη Βουλή, ο πολιτικός κόσμος της Κύπρου, τα κοινοβουλευτικά κόμματα θα τα στηρίξουν για να θωρακίσουμε τον τόπο και την κοινωνία μας. Και για να έχουμε και περισσότερους πόρους να στηρίξουμε τους πραγματικούς πολιτικούς πρόσφυγες και όχι αυτούς που θέλουν να εκμεταλλευτούν το σύστημα και τη χώρα μας.