Αβέρωφ: Απογοήτευσή για την τοποθέτηση της Ρωσίας, στα μέτρα της ΕΕ εναντίον της Τουρκίας

Τοποθέτηση Προέδρου Δημοκρατικού Συναγερμού Αβέρωφ Νεοφύτου για μέτρα της ΕΕ κατά Τουρκίας, στάση Ρωσίας, γεωστρατηγικό περιβάλλον, κυπριακό.

Τοποθετήθηκε σήμερα ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Αβέρωφ Νεοφύτου στα γραφεία του κόμματος, αναφορικά με τα μέτρα της ΕΕ κατά της Τουρκίας, τη στάση της Ρωσίας, το εν γένει γεωστρατηγικό περιβάλλον όπως διαμορφώνεται και το κυπριακό. Σε ερώτηση δημοσιογράφου ότι από τη μια η ΕΕ παίρνει μέτρα κατά της Τουρκίας και από την άλλη η Τουρκία δεν πτοείται και επιμένει να φέρνει και τέταρτο πλοίο ανοιχτά της Κύπρου και πως εκτιμά ο ίδιος την όλη κατάσταση, ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού απάντησε ως εξής:

«Πρώτον, θέλουμε να εκφράσουμε την απογοήτευσή μας από τη χθεσινή τοποθέτηση του εκπροσώπου της Ρωσίας όσο αφορά τα μέτρα που η ΕΕ έχει πάρει. Η Ρωσία ήταν και παραμένει μια φιλική χώρα, και ως Δημοκρατικός Συναγερμός δεν αναμέναμε ότι θα τασσόταν ενάντια στα μέτρα που η ΕΕ έχει πάρει. Την ίδια ώρα η χθεσινή τοποθέτηση εκ μέρους της Ρωσίας, θεωρώ πως πρέπει να μας προσγειώνει όλους.

Είτε είναι Ρωσία είτε είναι Αμερική είτε οποιαδήποτε άλλη χώρα, προτεραιότητά τους είναι τα δικά τους συμφέροντα και πρέπει ως μικρός τόπος να κατανοήσουμε αυτό το αξίωμα και να προσπαθούμε να εκμεταλλευόμαστε τις συγκυρίες που παρουσιάζονται για να τις μετατρέπουμε ως θετικές για τη δική μας πλευρά.

Την ίδια ώρα όμως που κάποιες χώρες όπως η Ρωσία θεωρούν πως είναι ουσιαστικά τα μέτρα της ΕΕ γι’ αυτό και τάχθηκαν ενάντια, στο εσωτερικό υπάρχουν τοποθετήσεις εκ μέρους του ΑΚΕΛ που ουσιαστικά θεωρούν ανύπαρκτα τα μέτρα. Δεν θα μπω σε αυτή τη λογική. Ένα θα πω. Η βαρύτητα αυτών των μέτρων είναι πολιτική κι έτσι πρέπει να ερμηνεύεται η ξεκάθαρη πολιτική θέση της ΕΕ στο σύνολό της, πως είναι ενάντια στις απαράδεχτες ενέργειες της Τουρκίας στην Κύπρο. Την ίδια ώρα, πρέπει και κάτι άλλο να συνειδητοποιήσουμε ως τόπος. Πέραν του δύσκολου προβλήματος που έχουμε να διαχειριστούμε, του εθνικού μας προβλήματος, στην περιοχή μας συγκρούονται μεγάλα γεωστρατηγικά συμφέροντα. Κι είτε θα εκμεταλλευτούμε τα μεγάλα γεωστρατηγικά συμφέροντα που εξελίσσονται στην περιοχή, είτε υπάρχει ο κίνδυνος να βαθαίνει το πρόβλημα και να τσιμεντώνεται το status quo αλλά και χειρότερες εξελίξεις για τον τόπο μας.

Είπαμε χθες και θα το επαναλάβουμε. Δεν είμαστε ένα κόμμα που αρεσκόμαστε στο να λέμε τι δεν θέλουμε. Αυτό είναι το εύκολο. Και το είπαμε χθες ομόφωνα. Στο τι δεν θέλουμε, εύκολα βρίσκουμε ομοφωνία. Το δύσκολο είναι να βρίσκουμε τι θέλουμε. Και εμείς στον Δημοκρατικό Συναγερμό, ταπεινά το καταθέτουμε, ξέρουμε τι θέλουμε. Θέλουμε επανεκκίνηση και συνέχιση των διαπραγματεύσεων για συνολική λύση του κυπριακού από εκεί που έχουμε μείνει. Και το πλαίσιο για εμάς είναι ξεκάθαρο, γιατί για τον Δημοκρατικό Συναγερμό δεν υπάρχουν ούτε Σχέδια “Β” ούτε “Γ”.

Ο μόνος δρόμος να ζήσουμε σε μια επανενωμένη πατρίδα περνάει μέσα από το πλαίσιο της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας. Και ο νέος διάλογος αν θα ξεκινήσει δεν μπορεί να αγνοήσει τις παραμέτρους Γκουτέρες, που ως Δημοκρατικός Συναγερμός και εγώ προσωπικά από την πρώτη μέρα που είχε κατατεθεί το πλαίσιο Γκουτέρες, δήλωσα, δηλώνω και θα συνεχίσω να δηλώνω πως έπρεπε να το κάνουμε από την πρώτη μέρα πολιτική προίκα για το κυπριακό.

Από εκεί και πέρα θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε και στηρίζουμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στις προσπάθειές του να σπάσει το αδιέξοδο. Οι προκλήσεις συνεχίζονται, απαράδεχτες. Σωστά τα μέτρα της κυβέρνησης για δημιουργία κόστους στην Τουρκία αλλά θα πω αυτό που ήταν και διαχρονική θέση του Δημοκρατικού Συναγερμού. Όσα κόστη και να δημιουργούμε σε οποιονδήποτε δεν σημαίνει ότι έχουμε εμείς οφέλη. Και το ζητούμενο είναι επιτέλους να έχουμε εμείς οφέλη γιατί εμείς ζούμε την κατοχή, ζούμε το διαμελισμό και βλέπουμε καθημερινά να τσιμεντώνεται η κατοχή, όχι μόνο επί εδάφους».