Αβέρωφ: Έρχονται εξελίξεις στο εθνικό μας θέμα. Πρέπει να προετοιμαστούμε σοβαρά

Αβέρωφ: Έρχονται εξελίξεις στο εθνικό μας θέμα. Πρέπει να προετοιμαστούμε σοβαρά γιατί το κυπριακό θα μπει σε βαθιά νερά. Το κυπριακό δεν είναι πλέον πρόβλημα Κύπρου-Τουρκίας αλλά είναι και ευρωπαϊκό αλλά και γεωπολιτικό.

Με τους Ύπατους Αρμοστές κ. Stephen Lillie, την κα κ. Kate Smith που εδρεύει στην Αθήνα και τον Sir Dominick Chilcott που εδρεύει στην Άγκυρα, συναντήθηκε σήμερα ο Πρόεδρος κ. Αβέρωφ Νεοφύτου συνοδευόμενος από τον Αναπληρωτή Πρόεδρο κ. Χάρη Γεωργιάδη και τον Αναπληρωτή Εκπρόσωπο Τύπου κ. Γιώργο Χατζηγεωργίου. Ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού μετά το πέρας της συνάντησης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Έρχονται εξελίξεις στο εθνικό μας θέμα. Πρέπει να προετοιμαστούμε σοβαρά γιατί το κυπριακό θα μπει σε βαθιά νερά. Το κυπριακό δεν είναι πλέον πρόβλημα Κύπρου-Τουρκίας αλλά είναι και ευρωπαϊκό αλλά και γεωπολιτικό».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου αν είναι εκτίμηση των Πρέσβεων με τους οποίους συναντήθηκε ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού και που εδράζεται αυτή, ο κ. Νεοφύτου απάντησε ότι:

«Αυτή ήταν εκτίμηση που είχα και πριν την ανακοίνωση του Γενικού Γραμματέα ότι έρχονται εξελίξεις και ενισχύεται με τις επαφές που έχουμε και με διπλωμάτες αλλά και με επαφές στην Ευρώπη».

Σε ερώτηση αν σκοπός αυτής της πρωτοβουλίας είναι η επίλυση του κυπριακού ή μια προσπάθεια να περάσει η Τουρκία στο απυρόβλητο με τα όσα συμβαίνουν στην ΑΟΖ, ο κ. Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού απάντησε:

«Πιστεύω ότι θα είναι μια τελευταία ευκαιρία για προσπάθεια εξεύρεσης λύσης του κυπριακού. Μιας σοβαρότατης προσπάθειας εκ μέρους του διεθνούς παράγοντα και της ΕΕ».

Ως προς την αποχώρηση του «Γιαβούζ», ο Πρόεδρος κ. Νεοφύτου τόνισε ότι είναι «εις απάντηση σε όσους υποβάθμισαν τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 1ης του Οκτώβρη. Φαίνεται ότι εκ του αποτελέσματος, σωστά ενέργησε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης».