“Ήγγικεν” η ώρα της αλήθειας για την κυβέρνηση και τη χώρα

Με τη θετική ψήφο σύσσωμης της Κ.Ο της Ν.Δ, εκτός σοβαρού απροόπτου, με την προδιαγεγραμμένη στάση της ΔΗΜΑΡ και με τις αναμενόμενες και μη απώλειες απο πλευράς ΠΑΣΟΚ φαίνεται πως θα διεξαχθεί η σημερινή κρίσιμη ψηφοφορία για το πολυνομοσχέδιο.

Το Μέγαρο Μαξίμου δείχνει άισιόδοξο για το αποτέλεσμα της σημερινής ψηφοφορίας, χωρίς ωστόσο να παύει να διατηρεί τις επιφυλάξεις του, έχοντας κατά νου τις διαγραφές βουλευτών του κόμματος που επακολούθησαν της καταψήφισης της δανειακής σύμβασης.

Η συζήτηση για το νομοσχέδιο θα ξεκινήσει στην ολομέλεια σήμερα στις 10 το πρωί και θα ολοκληρωθεί γύρω στις 8 το βράδυ με τη διαξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης τον λόγο θα πάρουν οι Πρόεδροι των πολιτικών κομμάτων, οι εισηγητές τους, καθώς και οι υπουργοί.

Στην ομιλία του ο κ. Σαμαράς αναμένεται να τονίσει την αναγκαιότητα της υπερψήφισης των μέτρων, καθώς αποτελούν την μοναδική επιλογή για τη χώρα. Την ίδια ώρα φαίνεται πως θα αναγνωρίσει ότι τα μέτρα είναι άδικα και σκληρά για τον λαό, αλλά θα τονίσει τις προσπάθειες που έκανε η κυβένρηση για επαναδιαπραγμάτευση.

Παράλληλα, αναμένεται εξαπολύσει επίθεση εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα κατηγορώντας τον ότι δεν έχει εναλλακτικό σχέδιο για τη χώρα, ενώ με θετικά λόγια προβλέπεται η μνεία του προς τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Όσο για τον κ.  Κουβέλη, μάλλον δεν θα παραβλέψει να εκφράσει την πικρία του για την σταση που επέλεξε να τηρήσει το κόμμα.

Τώρα στο στρατόπεδο του ΠΑΣΟΚ, τα πράγματα όπως φαίνεται θα κριθούν την κρίσιμη ώρα της ψηφοφορίας, αν και προς στιγμήν μόνο δύο εκ των βουλευτών του κόμματος έχουν ξεκάθαρα δηλώσει ότι θα καταψηφίσουν το πολυνομοσχέδιο, οι κ.κ Παραστατίδης και Κασσής, με τον δεύτερο να είναι πια ανεξάρτητος. Ο Κώστας Σκανδαλίδης μάλλον προσανατολίζεται στο να απέχει απο την σημερινή ψηφοφορία, ενώ προς την ίδια κατεύθυνση φαίνεται να προσανατολίζεται και ο Μάρκος Μπόλαρης.

Στο στρατόπεδο της ΔΗΜΑΡ τα πράγματα ίσως και να μην είναι τόσο απλά όσο δείχνουν, αφού παρά την κοινή γραμμή του κόμματος στο “παρών” υπαρχουν βουλευτές που ίσως παρεκλίνουν, αφού ο Οδυσσέας Βουδούρης και ο Πάρις Μουτσινάς κινούνταν μέχρι τελευταία στιγμή προς την καταψήφιση του πολυνομοσχεδίου, ενώ οι κ.κ Ψαριανός και Οικονόμου τάχθηκαν υπέρ του “ναι”.

Η κρίσιμη ώρα για την κυβέρνηση έχει φτάσει και σε λίγες ώρες θα γνωρίζουμε τι θα γίνει με τη συνοχή της κυβέρνησης, αλλά κυρίως με το μέλλον της χώρας. Άν και όπως όλα δείχνουν μέχρι στιγμής, το πολυνομοσχέδιο θα περάσει, ακόμα και με οριακή πλειοψηφία.