Έρογλου: Μπορεί να λυθεί φέτος το Κυπριακό

Ο Τ/κ ηγέτης Ντερβίς Έρογλου έπειτα από τη συνάντησή του με τον ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι – μουν, δήλωσε ότι το Κυπριακό μπορεί να λυθεί φέτος.

Σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, ο Ντερβίς Έρογλου είπε ότι για να λυθεί το Κυπριακό πρέπει η ε/κ πλευρά να κινηθεί με καλή πρόθεση όπως οι ίδιοι.

“Εμείς θέσαμε μια ημερομηνία στο τραπέζι, θέσαμε ένα χρονοδιάγραμμα. Αν αυτά πραγματοποιηθούν, δεν είναι δυνατόν να μην φτάσουμε σε λύση”, είπε ο κ. Έρογλου, προσθέτοντας ότι το σημαντικό είναι να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις και να υπάρξει δημοψήφισμα που να μπορεί να γίνει αποδεκτό από τις δύο κοινότητες.

Σύμφωνα με τον Τ/κ ηγέτη ο ΓΓ του ΟΗΕ κρατά πάντοτε το Κυπριακό στην ημερήσια διάταξη. Είπε ακόμη ότι το τελευταίο διάστημα καταβάλλουν προσπάθεια για λύση και οι ΗΠΑ.

Πρόσθεσε ότι ο κ. Μπαν ενεθάρρυνε τις πλευρές για λύση το συντομότερο. “Συμμεριζόμαστε την άποψη του για κατάληξη των διαπραγματεύσεων με θετικό αποτέλεσμα σε σύντομο χρονικό διάστημα, χωρίς παράταση της διαδικασίας”, είπε ο Τ/κ ηγέτης.

Ανέφερε ακόμη ότι ο υπεύθυνος για πολιτικές υποθέσεις του ΓΓ του ΟΗΕ Τζέφρεϊ Φέλτμαν θα έρχεται στην Κύπρο πότε πότε. Είπε ότι πλέον έφτασε η ώρα να επικεντρωθούν όχι σε αλληλοκατηγορίες, αλλά στο αποτέλεσμα της λύσης. “Κάθε μέρα που περνά η λύση είναι πιο δύσκολη”, είπε ο κ. Έρογλου και πρόσθεσε ότι η διεθνής κοινότητα έχει ευθύνη να διασφαλίσει ώστε οι δύο πλευρές να αισθάνονται στον ίδιο βαθμό την ανάγκη για λύση.

Υποστήριξε, επίσης, ότι η τ/κ πλευρά είναι αυτή που θέλει τη λύση, αλλά εδώ και δεκάδες χρόνια οι Τ/κ είναι πολίτες δεύτερης κατηγορίας. “Πλέον θέλουν τον 21ο αιώνα να γίνουν μέρος της διεθνούς κοινότητας”, είπε.

Ο κ. Ερογλου είπε ότι η τ/κ πλευρά είναι έτοιμη για μια περιεκτική λύση, αλλά επειδή δεν θα την βρουν μόνοι τους είναι απαράδεκτο να μείνουν εκτεθειμένοι στην απομόνωση και το εμπάργκο. “Το λέω με όλη μουν την ειλικρίνεια, εμείς θέλουμε λύση”, δήλωσε.

Ο Τ/κ ηγέτης ανέφερε ακόμη ότι η αντίληψη πως είναι πάντοτε η τουρκική πλευρά που θα κάνει υποχωρήσεις στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων πρέπει να τελειώσει. Είπε πως αν υπάρχει η άποψη ότι μόνο η τ/κ πλευρά θα δώσει και η ε/κ πλευρά θα πάρει, τότε θα υπάρξει πρόβλημα για κατάληξη σε συμφωνία.

Ο κ. Έρογλου επέκρινε τη δήλωση του Προέδρου Αναστασιάδη στις Βρυξέλλες ότι στο τέλος του 2015 μπορεί να υπάρξει λύση του Κυπριακού. “Δεν θα ωφελήσει κανέναν να χαθεί περισσότερος χρόνος για τη λύση”, είπε ο Τ/κ ηγέτης.

Σε ερώτηση ποιες είναι οι εναλλακτικές σε περίπτωση μη λύσης, ο Τ/κ ηγέτης είπε “αυτή τη στιγμή είμαστε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Επομένως είναι λάθος να σκεφτόμαστε εναλλακτικές. Η πρόθεσή μας είναι η συμφωνία”.