Έρογλου: Από τότε που εξελέγη ο Αναστασιάδης η στάση της ε/κ πλευράς κατέστη αδιάλλακτη

Με την ευχή  όπως υπάρξει συμφωνία για Κοινή Διακήρυξη στην Κύπρο, είπε ωστόσο πως το πιο σημαντικό είναι να υπάρξει η συνάντηση των ηγετών και η επίδειξη από μέρους τους πολιτικής βούλησης και αποφασιστικότητας ξεκίνησε τις δηλώσεις ο Νταβούτογλου.

Μίλησε ακόμη διζωνική λύση στη βάση της κατανόησης της κυριαρχίας των δυο συνιστούντων κρατών.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ ο οποίος πραγματοποιεί παράνομη επίσκεψη στα κατεχόμενα συναντήθηκε σήμερα με τον Τ/κ ηγέτη Ντερβίς Έρογλου.

Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης ο λεγόμενος πρωθυπουργός του ψευδοκράτους Οζκάν Γιορκαντσιόγλου, ο λεγόμενος αναπληρωτής πρωθυπουργός Σερντάρ Ντενκτάς και ο αρχηγός του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης (ΚΕΕ) Χουσεΐν Οζγκιουργκιούν.

Σε δηλώσεις του στο πλαίσιο διάσκεψης Τύπου που ακολούθησε ο Αχμέτ Νταβούτογλου είπε ότι η ηγεσία των Τ/κ πάντα συνδράμει με καλή θέληση στις συνομιλίες και στις προσπάθειες για εξεύρεση λύσης του Κυπριακού.

Σε ό,τι αφορά την Κοινή Διακήρυξη ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι τόσο η τ/κ πλευρά όσο και η Τουρκία έχουν συμβάλει στη διαδικασία αλλά και ότι η Ελλάδα έχει αποδεχτεί τις επισκέψεις των διαπραγματευτών.

Είπε ότι ήταν χρήσιμη η ενημέρωση από τον Ντερβίς Έρογλου και την πολιτική ηγεσία των Τ/κ για τις τελευταίες εξελίξεις, υποδεικνύοντας ότι διακρίνει μια κοινή προσέγγιση των Τ/κ.

Σημείωσε ότι η Τουρκία πάντα στηρίζει τα όσα αποδέχεται η τ/κ πλευρά και διαβεβαίωσε ότι η Τουρκία πάντα θα υποστηρίζει το ψευδοκράτος και τους Τ/κ.

Ο Αχμέτ Νταβούτογλου απευθύνθηκε ακολούθως προς την ε/κ πλευρά και τον Πρόεδρο Αναστασιάδη λέγοντας ότι δεν υπάρχει άλλο διεθνές πρόβλημα που να έχει συζητηθεί τόσο πολύ όσο το Κυπριακό και ότι πολλά θέματα έχουν συμφωνηθεί. Ανέφερε πως τώρα είναι η ώρα για επίδειξη πολιτικής βούλησης και ισχυρίστηκε ότι η τ/κ πλευρά έχει επιδείξει πολιτική βούληση.

Ευχήθηκε όπως υπάρξει συμφωνία για μια Κοινή Διακήρυξη, αναφέροντας ωστόσο πως το πιο σημαντικό είναι να υπάρξει η συνάντηση των ηγετών και η επίδειξη από μέρους τους πολιτικής βούλησης και αποφασιστικότητας.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ έστειλε μήνυμα και προς τη διεθνή κοινότητα λέγοντας ότι θα πρέπει να ασκήσει πίεση και να συμβάλει θετικά προς την κατεύθυνση της ειρήνης.

Ο κ. Νταβούτογλου δήλωσε ακόμη ότι κανένας δεν πρέπει να αναμένει από τους Τ/κ να παραιτηθούν των «δικαιωμάτων» τους και να εισέλθουν σε συνομιλίες οι οποίες που θα συνεχίζονται εσαεί, την ώρα μάλιστα που βρίσκονται σε «απομόνωση».

Αναφέροντας ότι οι παράμετροι της ειρήνης είναι ξεκάθαρες, ο κ. Νταβούτογλου μίλησε για διζωνική λύση στη βάση της κατανόησης της βούλησης και της κυριαρχίας των δύο συνιστούντων κρατών.

Ευχήθηκε τέλος κάθε επιτυχία στον Ντερβίς Έρογλου στις συνομιλίες και επαναβεβαίωσε για τη στήριξη της Τουρκίας προς την τ/κ πλευρά.

Από την πλευρά του ο Τ/κ ηγέτης αφού χαρακτήρισε εποικοδομητική τη συνάντηση με τον Αχμέτ Νταβούτογλου ισχυρίστηκε ότι από τότε που ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξελέγη στην Προεδρία της Δημοκρατίας η στάση της ε/κ πλευράς κατέστη αδιάλλακτη και η ε/κ πλευρά λειτουργεί χωρίς αποφασιστικότητα.

Ο Έρογλου ισχυρίστηκε ακόμη ότι η δήθεν εποικοδομητική της τ/κ πλευράς κατά τη διάρκεια της προσπάθειας που διεξάγεται του τελευταίους τρεις μήνες για έκδοση Κοινής Διακήρυξης, δεν τελεσφόρησε και αυτό λόγω της αδιάλλακτης, όπως είπε, στάσης της άλλης πλευράς.

«Ξεκαθαρίσαμε ότι είμαστε έτοιμοι να κάτσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να επαναρχίσουμε τις συνομιλίες από το σημείο όπου διακόπηκαν, ακόμη και χωρίς κοινό ανακοινωθέν, δηλαδή χωρίς προϋποθέσεις είπε ο Ντερβίς Έρολγου, ισχυριζόμενος πως ένεκα της επιμονής του Προέδρου Αναστασιάδη για μη επανέναρξη των συνομιλιών χωρίς πρώτα να υπάρξει κοινό ανακοινωθέν, η τ/κ πλευρά πρότεινε όπως αυτό γίνει με μια απλή και συνοπτική ανακοίνωση η οποία δεν θα αγγίζει θέματα ουσίας τα οποία θα πρέπει να συζητηθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και η οποία ανακοίνωση θα περιελάμβανε ένα οδικό χάρτη μέσω του οποίου θα καθοριζόταν η δομή των συνομιλιών.

Για να προσθέσει ότι η ε/κ πλευρά απέρριψε και αυτή την πρόταση.

Ο Τ/κ ηγέτης ισχυρίστηκε ακόμη ότι η ε/κ πλευρά απορρίπτει τις «συγκλίσεις» που επιτεύχθηκαν από τις δύο πλευρές μεταξύ 2008 και 2012, λέγοντας ότι όταν ο ίδιος ανέλαβε τα ηνία του ψευδοκράτους το 2010 αποδέχτηκε τις «γραπτές συγκλίσεις» που είχαν επιτευχθεί μέχρι τότε και συμφώνησε όπως οι συνομιλίες συνεχιστούν από το σημείο όπου είχαν σταματήσει.

Κατηγόρησε τον πρόεδρο Αναστασιάδη ότι δεν έπραξε το ίδιο αλλά και ότι «παίζει με το χρόνο» κατά την έκφραση του.

Ο Τ/κ ηγέτης ισχυρίστηκε παράλληλα ότι στο παρόν στάδιο η ε/κ πλευρά εμποδίζει την επίτευξη συμφωνίας σε ό,τι αφορά την Κοινή Διακήρυξη, αποκλείοντας με αυτό τον τρόπο μια συνάντηση μεταξύ των δύο ηγετών για επανέναρξη των συνομιλιών από το σημείο που είχαν διακοπεί.

Ο κ. Έρογλου ισχυρίστηκε ακολούθως ότι η τ/κ πλευρά έχει καταβάλει κάθε προσπάθεια για την επανέναρξη των συνομιλιών αποδεχόμενη τις προτάσεις που διαβιβάζουν τα ΗΕ. «Κάναμε ανοίγματα, τα οποία προστατεύουν μεν τα συμφέροντας μας, ανταποκρίνονται όμως και στις ανησυχίες της ε/κ πλευράς» είπε, αναφέροντας πως αυτά τα δεδομένα είναι καλά γνωστά στα ΗΕ, την ε/κ πλευρά και όλους τους ενδιαφερόμενους.

Πρόσθεσε παράλληλα ότι στο παρόν στάδιο θα πρέπει να καθοριστεί ποιες δράσεις θα πρέπει να αναληφθούν σε συνεννόηση με τα ενδιαφερόμενα μέρη και κάλεσε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να σταματήσει να επιμένει σε προϋποθέσεις, να ανοίξει το δρόμο για επανέναρξη των συνομιλιών και να έρθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για να «θάψουμε», όπως είπε, «αυτό το πρόβλημα στις σελίδες της ιστορίας».

Ευχαρίστησε τέλος τον Αχμέτ Νταβούτογλου για τη στήριξη της Τουρκίας και εξέφρασε την πεποίθηση ότι μαζί με την Τουρκία θα μπορέσουν να επιτύχουν ένα επιτυχές αποτέλεσμα σε ό,τι αφορά το Κυπριακό.