Έρευνα Κομισιόν για τις Ευρωεκλογές: 9 έδρες η ΝΔ, 6 ο ΣΥΡΙΖΑ

Τις τάσεις του εκλογικού σώματος των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης καταγράφει μέσω σχετικής έρευνας το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ενόψει των Ευρωεκλογών του Μαΐου.

Η Κομισιόν δημοσίευσε μια πρώτη δέσμη προβολών για το πώς θα μοιάζει η επόμενη σύνθεσή του, με βάση δεδομένα από εθνικές δημοσκοπήσεις που συγκεντρώθηκαν στις αρχές Φεβρουαρίου 2019. Όπως αναφέρεται στη σχετική δημοσίευση, τα δεδομένα αυτά προέρχονται από επιλεγμένες, αξιόπιστες δημοσκοπήσεις που διενήργησαν σχετικοί εθνικοί οργανισμοί και συνδυάστηκαν από την Kantar Public εκ μέρους του Κοινοβουλίου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, η διαφορά ανάμεσα στα δυο κόμματα είναι της τάξης του 11,3%, υπέρ της Νέας Δημοκρατίας, η οποία συγκεντρώνει 36%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί με ποσοστό 24,7%. Στην τρίτη θέση βρίσκεται η Χρυσή Αυγή με 8,6%, ενώ ακολουθούν Κίνημα Αλλαγής με 7,9% και το ΚΚΕ με 6,7%.

Κάτω από το όριο του 3% βρίσκονται η Ένωση Κεντρώων με 2,6%, η Ελληνική Λύση με 2,2%, το Ποτάμι με 1,5%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 1,4%, η Λαϊκή Ενότητα με 1,3% και η Πλεύση Ελευθερίας με 1,2%.

Βάσει των ποσοστών της έρευνας, η Νέα Δημοκρατία θα εκλεγεί με 9 έδρες στην Ευρωβουλή, ο ΣΥΡΙΖΑ 6, ενώ από 2 έδρες θα έχουν το ΚΙΝΑΛ, η Χρυσή Αυγή και το Κομμουνιστικό Κόμμα.

Επίσης, στη σχετική έρευνα τα κόμματα έχουν ενσωματωθεί σε πολιτικές ομάδες στις οποίες συμμετέχουν ήδη ή με βάση υπάρχοντες δεσμούς με το σχετικό ευρωπαϊκό πολιτικό κόμμα, ενώ όλα τα νέα κόμματα και κινήματα που δεν έχουν εκδηλώσει τις προθέσεις τους κατηγοριοποιήθηκαν ως «άλλα».

Ως εκτίμηση προκύπτει πως μετά το Brexit, παρατηρείται ότι η επόμενη σύνθεση του Ευρωκοινοβουλίου θα αντικατοπτρίζει ένα πολιτικό τοπίο πιο κατακερματισμένο από ποτέ. Σημειώνεται ότι το επόμενο Ε.Κ. θα έχει λιγότερους ευρωβουλευτές 705 από το απερχόμενο, δηλαδή 705 σε σχέση με τους 751.