Έρευνα για δημόσια μέτρα στήριξης υπέρ των Κυπριακών Αερογραμμών από την Κομισιόν

Όπως αναφέρει ανακοίνωση, κατά το παρόν στάδιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αμφιβάλλει κατά πόσο κάποια από τα δημόσια μέτρα στήριξης της Cyprus Airways είναι σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ περί κρατικών ενισχύσεων. Η κίνηση έρευνας σε βάθος παρέχει στα ενδιαφερόμενα τρίτα μέρη την ευκαιρία να υποβάλουν τις παρατηρήσεις τους σχετικά με τα υπό εξέταση μέτρα χωρίς να προδικάζει το αποτέλεσμα της έρευνας. Ωστόσο, η Επιτροπή υπογραμμίζει ότι κανένα πρόσθετο μέτρο κρατικής ενίσχυσης υπέρ της Cyprus Airways δεν πρέπει να τεθεί σε εφαρμογή χωρίς την προηγούμενη έγκριση της Επιτροπής.

Η Επιτροπή, αναφέρει η ανακοίνωση, κίνησε προκαταρκτική έρευνα τον Φεβρουάριο του 2012, όταν πληροφορήθηκε από δημοσιεύματα του Τύπου ότι προβλεπόταν αύξηση κεφαλαίου για την Cyprus Airways. Η αύξηση κεφαλαίου πραγματοποιήθηκε στις αρχές του 2013 και φαίνεται ότι το κυπριακό Δημόσιο, προστίθεται στην ανακοίνωση, συνεισέφερε ποσό ύψους 31,3 εκατ. ευρώ, ενώ η ιδιωτική συμμετοχή ήταν ελάχιστη.

«Ένα μέτρο δημόσιας στήριξης συνιστά κρατική ενίσχυση κατά την έννοια των κανόνων της ΕΕ εάν δεν θα είχε πραγματοποιηθεί υπό όρους που θα ήταν αποδεκτοί για έναν ιδιωτικό φορέα που ενεργεί βάσει των κανόνων της αγοράς. Κατά το παρόν στάδιο, η Επιτροπή αμφιβάλλει κατά πόσον η αύξηση κεφαλαίου πραγματοποιήθηκε υπό όρους της αγοράς. Μάλιστα, λαμβάνοντας υπόψη τις οικονομικές δυσχέρειες και τις προοπτικές βιωσιμότητας της εταιρείας, η πλειονότητα των ιδιωτών μετόχων αποφάσισε να μη συμμετάσχει στην αύξηση κεφαλαίου», αναφέρει η Επιτροπή.

Επιπλέον, προστίθεται, τον Δεκέμβριο του 2012 οι κυπριακές αρχές κοινοποίησαν στην Επιτροπή ενίσχυση διάσωσης με τη χορήγηση δανείου ύψους 73 εκατ. ευρώ υπέρ της Cyprus Airways. Φαίνεται, σύμφωνα με την ανακοίνωση, ότι το 2013 εκταμιεύτηκαν ήδη πληρωμές στο πλαίσιο του εν λόγω δανείου. Κάτι τέτοιο, συνεχίζει, θα αντέβαινε στη λεγόμενη «υποχρέωση αναμονής» που προβλέπουν οι κανόνες της ΕΕ περί κρατικών ενισχύσεων, σύμφωνα με την οποία κρατικές ενισχύσεις χορηγούνται μόνο κατόπιν έγκρισης της Επιτροπής. Επιπλέον, η Cyprus Airways είχε ήδη λάβει ενισχύσεις διάσωσης και αναδιάρθρωσης το 2007.

Σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ περί κρατικών ενισχύσεων, οι προβληματικές επιχειρήσεις μπορούν να λάβουν ενίσχυση διάσωσης και αναδιάρθρωσης μία μόνο φορά σε περίοδο 10 ετών (σύμφωνα με τη λεγόμενη αρχή της «εφάπαξ ενίσχυσης»).

Η Επιτροπή διατηρεί, επίσης, αμφιβολίες κατά πόσον υφίσταται ένα αξιόπιστο σχέδιο αναδιάρθρωσης για την Cyprus Airways.

Τέλος, η Επιτροπή αναφέρει πως το κυπριακό Δημόσιο προτίθεται να χορηγήσει χαριστική αποζημίωση στους εργαζομένους της Cyprus Airways που θα απολυθούν, πέραν των όσων δικαιούνται βάσει της κυπριακής νομοθεσίας. Η Επιτροπή σημειώνει ότι η χαριστική χορήγηση αποζημίωσης στους απολυθέντες ενδέχεται να συνιστά πλεονέκτημα για την εταιρεία.