Έξω από τη Βουλή διαμαρτυρήθηκαν οι εργαζόμενοι στα λιμάνια

Οι εργαζόμενοι στα Λιμάνια Λεμεσού και Λάρνακας, καθώς και οι εργαζόμενοι, στα κεντρικά γραφεία της Αρχής Λιμένων στην Λευκωσία, πραγματοποίησαν εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από τη Βουλή, την ώρα που συνεδρίαζε η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Συγκοινωνιών και Έργων.

Την ίδια ώρα η Επιτροπή Συγκοινωνιών κατά την συνεδρία της κάλεσε το Υπουργείο Μεταφορών να εντατικοποιήσει τις προσπάθειες του προς ικανοποίηση των αιτημάτων των αδειούχων αχθοφόρων που είναι δικαιολογημένα και το προσωπικό της Αρχής Λιμένων να άρει τα απεργιακά μέτρα για λόγους δημοσίου συμφέροντος.

Η διαμαρτυρία πραγματοποιήθηκε από τις συντεχνίες ΣΥΑΛΚ(ΠΟΑΣ) – ΣΗΔΗΚΕΚ(ΠΕΟ)– ΔΕΕΚΔΟΚΩ(ΔΕΟΚ) – ΣΥΠΥΑΛΚ(ΠΟΑΣ) με την απουσία των συντεχνιών ΠΑΣΥΔΥ και ΣΕΚ, με αίτημα την παγοποίηση των διαδικασιών αποκρατικοποίησης αφού εν μέσω οικονομικής κρίσης δεν θα βοηθούσε σε καμία περίπτωση στην ανάπτυξη των λιμανιών αλλά ούτε και σε μια εισπρακτική πολιτική όπως αυτή εκφράζεται στο μνημόνιο.

Οι εργαζόμενοι κρατούσαν πανό που έγραφαν «Κάθαρση στην Αρχή Λιμένων», «Αντιστεκόμαστε στο ξεπούλημα των Λιμανιών. Θα είμαστε πάντα εμπόδιο στα σχέδια σας», «Λιμάνι Λάρνακας. Ξεπούλημα πλούτου», «Ολόκληρη πόλη δέσμια της κοινοπραξίας», «Λιμάνι Λάρνακας. Επιβάτες φαντάσματα», «Δεν μπορείτε να πουλήσετε κάτι που δεν σας ανήκει. Οι ημικρατικοί οργανισμοί ανήκουν στο κυπριακό λαό», «Οι ημικρατικοί οργανισμοί προσφέρουν στην κοινωνία και στην ανάπτυξη. Δεν θα επιτρέψουμε το ξεπούλημα τους».

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Συγκοινωνιών βουλευτής ΔΗΚΟ Αντώνης Αντωνίου σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία της Επιτροπής είπε αρχικά πως στο Μνημόνιο υπάρχει πρόνοια για αποκρατικοποίηση ημικρατικών οργανισμών και το 2014 το Υπουργικό κήρυξε την Αρχή Λιμένων ως φορέα υποκείμενο σε αποκρατικοποίηση, καθορίζοντας ότι αυτή θα είναι μακράς διάρκειας με παραχώρηση του δικαιώματος χρήσης και εκμετάλλευσης του εμπορικού τμήματος της Αρχής Λιμένων. Επίσης, πρόσθεσε, η διαδικασία αποκρατικοποίησης σύμφωνα με το διάταγμα θα αναληφθεί, θα διεκπεραιωθεί και θα εκτελεστεί από το Υπουργείο Μεταφορών και όχι από τη Μονάδα Αποκρατικοποίησης, όπως γίνεται με τους άλλους ημικρατικούς.

Ο κ. Αντωνίου ανέφερε πως μέσα στα πλαίσια αυτά κατατέθηκαν στη Βουλή και συζητήθηκαν δύο τροποποιητικά νομοσχέδια, που αφορούν την Αρχή Λιμένων το ένα, και το εργασιακό καθεστώς των αδειούχων αχθοφόρων το άλλο. Στόχος του Υπουργείου, όπως είπε, είναι μέχρι τέλος Μαΐου να δημοσιευθεί η εκδήλωση ενδιαφέροντος για τη διαχείριση της Αρχής Λιμένων και μέχρι τις αρχές του 2016 να ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία.

Παράλληλα, στόχος και της Επιτροπής, όπως είπε, είναι να ελαχιστοποιηθούν τα προβλήματα των εργαζομένων, να διασφαλιστούν και οι θέσεις εργασίας και οι όροι εργασίας του προσωπικού.

«Είναι γι αυτό το λόγο που ορίστηκε μεικτή συμβουλευτική επιτροπή και έχει εντατικές διαβουλεύσεις, για να εξευρεθεί τρόπος να αποζημιωθούν οι αδειούχοι αχθοφόροι μετά την ιδιωτικοποίηση του εμπορικού τμήματος των Λιμανιών», είπε.

Ο κ. Αντωνίου ανέφερε πως μέσα από τη συζήτηση στην Επιτροπή διαφάνηκε πως δεν υπήρξε ικανοποιητικός και επαρκής διάλογος μεταξύ του Υπουργείου και των αδειούχων αχθοφόρων για το ύψος της αποζημίωσης και γι` αυτό η συζήτηση δεν ολοκληρώθηκε. Συνεπώς, η Επιτροπή, όπως είπε, κάλεσε το Υπουργείο Μεταφορών να εντατικοποιήσει τις προσπάθειες του για να ικανοποιηθούν τα δικαιολογημένα αιτήματα των αδειούχων αχθοφόρων και εξευρεθεί λύση και από την άλλη κάλεσε το προσωπικό της Αρχής Λιμένων να άρει τα απεργιακά μέτρα γιατί αυτό επιβάλλει το δημόσιο συμφέρον.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Αριστοτέλης Μισός, σε δηλώσεις του είπε ότι η Επιτροπή Συγκοινωνιών είχε ενώπιον της σήμερα δύο τροποποιητικά νομοσχέδια που κατά βάση αφορούσαν την πλειοψηφία του Συνδέσμου Αχθοφόρων και ένα μικρό μέρος αφορούσε τους πλοϊκούς.

Όπως είπε, δεν καταργούνται οι πλοϊκοί της Αρχής Λιμένων αλλά θα δίνεται η δυνατότητα να χρησιμοποιούνται και πλοϊκοί οι οποίοι θα αδειοδοτούνται από την Αρχή Λιμένων και να χρησιμοποιούνται από τον όποιο επενδυτή του ανατεθούν οι εμπορικές δραστηριότητες στο Λιμάνι Λεμεσού.

«Οι αχθοφόροι είναι αυτοί οι οποίοι επηρεάζονται από τον τροποποιητικό νομοσχέδιο και άπτεται της βιωσιμότητας και της ενασχόλησης αυτών των ανθρώπων. Αυτοί οι άνθρωποι που επηρεάζονται και όχι οι διασφαλισμένοι υπάλληλοι της Αρχής Λιμένων. Έγνοια και μέριμνα όλων μας στην Επιτροπή είναι η διασφάλιση των επηρεαζόμενων εργαζομένων και αυτός θα είναι ο στόχος», πρόσθεσε.

Ο κ. Γλαύκος Κωνσταντίνου, σε δηλώσεις του εκ μέρους των Συντεχνιών ανέφερε ότι σήμερα θέλουν να στείλουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι είναι εναντίον των ιδιωτικοποιήσεων μέσα στην Αρχή Λιμένων γιατί ήδη υπάρχει ο ιδιωτικός τομέας μέσα στην Αρχή Λιμένων και ότι δεν έγινε καμία διαβούλευση με τους επηρεαζόμενους υπαλλήλους.

Όπως είπε, υπάρχει και προβληματισμός για το πως οι εργαζόμενοι θα μεταφερθούν στη δημόσια υπηρεσία.

Ανέφερε, επίσης, ότι η Επιτροπή τους κάλεσε επειδή θα συνεχιστεί ο διάλογος να προχωρήσουν με εισήγηση στα μέλη τους για αναστολή των μέτρων και πρόσθεσε ότι οι Συντεχνίες ζήτησαν επανεξέταση σε όλο το φάσμα των ιδιωτικοποιήσεων στην Αρχή Λιμένων.

Δήλωσαν, παράλληλα, στην Επιτροπή, πως θα μεταφέρουν την έκκληση της στα μέλη τους, ωστόσο της ανέφεραν ότι χωρίς να κερδίσουν τίποτα, δεν θα πετύχουν και πολλά πράγματα.

Εξερχόμενοι της Βουλής και ενημερώνοντας τα μέλη τους, οι εργαζόμενοι δεν δέχθηκαν την έκκληση της Επιτροπής Συγκοινωνιών για αναστολή των μέτρων, και φώναζαν υπέρ της επ` αόριστου απεργίας στα Λιμάνια.

Μετά την εξέλιξη αυτή, οι συντεχνίες αποφάσισαν να συνεχίσουν τα κλιμακωτά τους μέτρα, ανάμεσα στα οποία είναι οι εξαγγελίες 24ωρων απεργιών ανά κλάδο .

Κάποιοι εκ των διαμαρτυρόμενων αντέδρασαν από την ύπαρξη κιγκλιδωμάτων και συρματοπλέγματος και φώναζαν ότι οι ίδιοι απειλούνται, οι ίδιοι χάνουν τις δουλειές τους και δεν απειλούν αυτοί.

Σε ερώτηση ποιο λόγο διαμαρτύρονται, ανέφεραν ότι είναι εναντίον των ιδιωτικοποιήσεων και συγκεκριμένα των λιμανιών.

«Μας επιστρέφουν στον μεσαίωνα. Χάνονται όλα τα δικαιώματα που έχουν κερδηθεί με τόσους αγώνες. Μας επιστρέφουν πίσω με τα συμβόλαια εργασίας των 700 ευρώ, τελειώνουν τα 38ώρα, τελειώνουν τα δικαιώματα, η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, χάνονται τα πάντα», κατέληξαν.