Έντονη αντιπαράθεση Κληρίδη – Πολυβίου για την υπόθεση Τρ. Κύπρου

Για «λίβελλο» έκανε λόγο ο Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης αναφερόμενος στη φράση που εξεστόμισε ο δικηγόρος Πόλυς Πολυβίου «Το οποίο Ανώτατο λοιδορείτε στις εφημερίδες».

Η έντονη αντιπαράθεση Γενικού Εισαγγελέα και πόλυ Πολυβίου,  προέκυψε σήμερα στο Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας κατά την εκδίκαση της 3ης ποινικής υπόθεσης εναντίον στελεχών της Τράπεζας Κύπρου σε σχέση με την επαναταξινόμηση των ομολόγων της Τράπεζας.

Ο δικηγόρος της Ελίζας Λειβαδιώτου, εκ των κατηγορουμένων στην υπόθεση, Πόλυς Πολυβίου επέρριψε εξ ολοκλήρου την ευθύνη για την καθυστέρηση που παρατηρείται στην εκδίκαση της υπόθεσης στη Νομική Υπηρεσία και στον Γενικό Εισαγγελέα, κάνοντας λόγο για «άστοχες ενέργειες» τους που καταγράφονται σε ενδιάμεση απόφαση του Κακουργιοδικείου.

Η συγκεκριμένη αναφορά του κ. Πολυβίου προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Γενικού Εισαγγελέα, ο οποίος ανέφερε ότι η Νομική Υπηρεσία άσκησε το δικαίωμα της για καταχώρηση έφεσης στην απόφαση του Κακουργιοδικείου να απαλλάξει τους Ανδρέα Ηλιάδη και Γιάννης Κυπρή από τις εις βάρος τους κατηγορίες στην υπόθεση.

«Δεν είναι αυτή κατηγορία να εκτοξεύεται εντός της αίθουσας του δικαστηρίου. Ασκήσαμε δικαίωμα έφεσης, έχουμε κάθε δικαίωμα να δικαστούμε από Ανώτατο Δικαστήριο αυτής της χώρας, όπως και οι κατηγορούμενοι άσκησαν το δικαίωμα τους για υποβολή προδικαστικών ενστάσεων», είπε ο κ. Κληρίδης.

«Το οποίο Ανώτατο λοιδορείτε στις εφημερίδες», ήταν η απάντηση του κ. Πολυβίου με τον Γενικό Εισαγγελέα να ζητά να καταγραφεί η φράση αυτή στα πρακτικά, κάνοντας ταυτόχρονα λόγο για «λίβελλο».

Ο Γενικός Εισαγγελέας εμφανίστηκε σήμερα ο ίδιος ενώπιον του Κακουργιοδικείου για να ζητήσει περαιτέρω αναβολή της υπόθεσης για ακόμη λίγες μέρες προκειμένου να δοθεί ο χρόνος στο Ανώτατο για να ορίσει την ακρόαση της έφεσης. Να σημειωθεί ότι η υπόθεση έχει αναβληθεί άλλες δυο φορές μέχρι σήμερα λόγω αυτής της εκκρεμότητας.

Ο Κώστας Κληρίδης ανέφερε ότι η Νομική Υπηρεσία έχει μέχρι σήμερα αποστείλει δύο επιστολές προς το Ανώτατο Δικαστήριο, στις 16 και 17 Ιανουαρίου, ζητώντας την επίσπευση ορισμού ακρόασης της έφεσης. Τόνισε ότι η έφεση αυτή θα πρέπει να εκδικαστεί κατά προτεραιότητα προκειμένου να διευκρινιστούν κάποια πολύ σοβαρά θέματα που επηρεάζουν την πορεία της υπόθεσης.

Ο Γενικός Εισαγγελέας είπε ότι υπήρξε ένα θέμα με την επίδοση της έφεσης στον Ανδρέα Ηλιάδη, ο οποίος ζει μόνιμα στο εξωτερικό, σημειώνοντας ότι το Ανώτατο Δικαστήριο είχε ενημερώσει τη Νομική Υπηρεσία ότι θα προχωρούσε με τον ορισμό της ακρόασης της έφεσης μετά την επίδοση της και στον μέχρι πρότινος κατηγορούμενο στην υπόθεση.

Ο κ. Κληρίδης είπε ότι η έφεση επιδόθηκε πριν λίγες μέρες και στον πρώην κατηγορούμενο και πως ο ίδιος προσωπικά ήρθε χθες σε επαφή με τον Πρωτοκολλητή του Ανωτάτου στο Τμήμα Εφέσεων, ο οποίος τον ενημέρωσε ότι δεν είναι ακόμα σε θέση να δώσουν ημερομηνία εκδίκασης της έφεσης και αυτό θα γίνει το συντομότερο. Είπε ότι ο ίδιος παρακάλεσε εκ νέου για την επίσπευση ορισμού ημερομηνίας.

Ο κ. Κληρίδης είπε ότι οι δικηγόροι Πόλυς Πολυβίου, Αλέκος Μαρκίδης και Δημήτρης Αραούζος που εκπροσωπούν κατηγορούμενους στην υπόθεση, υπέβαλαν με επιστολές τους αίτημα προς τον ίδιο, ζητώντας την αναστολή της ποινικής δίωξης εναντίον των πελατών τους ως η καλύτερη λύση υπό τις περιστάσεις, διατηρώντας το δικαίωμα του ο Γενικός Εισαγγελέας να επανακαταχώρησει την υπόθεση σε περίπτωση που η έφεση επιτύχει.

Είπε επίσης ότι οι εν λόγω δικηγόροι δεσμεύονταν στις επιστολές τους να μην αξιοποιήσουν τον χρόνο που θα διαρρεύσει μεταξύ της αναστολής και τυχόν επανακαταχώρησης της έφεσης.

Ο Γενικός Εισαγγελέας είπε ότι το αίτημα των δικηγόρων αυτών απορρίφθηκε και έχουν ενημερωθεί σχετικά οι ίδιοι, επαναλαμβάνοντας την άποψη του ότι η καλύτερη οδός είναι η σύντομη εκδίκαση της έφεσης.

Ακολούθως, κάλεσε το δικαστήριο όπως αναβάλει την εκδίκαση της παρούσας υπόθεσης όχι για μεγάλο χρονικό διάστημα για εκδίκαση της έφεσης από το Ανώτατο αλλά για μικρότερο χρονικό διάστημα για ορισμό της ακρόασης της έφεσης οπόταν θα γνωρίζουμε πότε θα οριστεί και πότε θα περατωθεί η εκδίκαση της έφεσης, είπε.

Ερωτηθείς από τον Πρόεδρο του Κακουργιοδικείου κ. Καλογήρου να πει πόσο χρόνο είναι που ζητά, ο κ. Κληρίδης είπε ότι «10 -15 μέρες». Από την πλευρά του, οι δικηγόροι δεν έφεραν ένσταση στην ολιγοήμερη αναβολή της υπόθεσης.

Λαμβάνοντας το λόγο ο κ. Πολυβίου επιφύλαξε όλα τα νομικά δικαιώματα της πελάτιδας του, κατηγορούμενης Ελίζας Λειβαδιώτου ως προς την πορεία της υπόθεσης, επαναλαμβάνοντας τη θέση που εξέφρασε κατά τη τελευταία δικάσιμο ότι δεν είναι νοητό να γίνουν δύο δίκες και πως ο κατακερματισμός της δίκης θα δημιουργήσει πρακτικά προβλήματα και προβλήματα κατάχρησης της διαδικασίας.

Είπε ότι η κατάσταση ορισμένων κατηγορουμένων, συμπεριλαμβανομένης και της πελάτιδας του, είναι δύσκολη γιατί παραμένει κατηγορούμενη για σοβαρά αδικήματα, τα οποία επηρεάζουν τη σταδιοδρομία της και την καθημερινή της ζωή. Όπως είπε, είναι Α’ Οικονομικός Διευθυντής της Τράπεζας Κύπρου οπότε χρειάζεται να υπογράφει λογαριασμούς και όλες οι εποπτικές αρχές ζητούν εξηγήσεις γιατί είναι κατηγορούμενη.

Είπε ότι η ίδια επηρεάζεται πάρα πολύ από τη σοβαρή αυτή καθυστέρηση ξεκαθαρίζοντας ότι δεν καταλογίζει καμία μομφή ή κριτική προς το δικαστήριο, λέγοντας ότι ορθά ο Γενικός Εισαγγελέας δεν ζήτησε σε αυτό το στάδιο αναβολή της υπόθεσης εκκρεμούσης της έφεσης στο Ανώτατο. Διότι, όπως εξήγησε, αναβολή για απεριόριστο διάστημα και υπό αυτές τις συνθήκες δεν θα ήταν αποδεκτό από την πελάτιδα του. Γι αυτό το λόγο δεν ενιστάμεθα για αναβολή 15 ημερών, είπε, αναφέροντας ωστόσο ότι στην Κύπρο δεν εκδικάζονται εφέσεις σε λιγότερο από έξι μήνες.

Από την πλευρά του, ο κ. Αραούζος συμφώνησε με τον κ. Πολυβίου και στο αίτημα του Γενικού Εισαγγελέα για ολιγοήμερη αναβολή. Ξεκαθάρισε ωστόσο ότι ο ίδιος θα χρησιμοποιήσει στο κατάλληλο στάδιο το γεγονός της καθυστέρησης που θα υπάρξει από την εκδίκαση της έφεσης υπέρ της πελάτιδας του και επανάλαβε τη θέση ότι η υπόθεση θα πρέπει να τερματιστεί.

Λαμβάνοντας ξανά το λόγο, ο κ. Κληρίδης είπε ότι είναι παράδοξο από τη μια οι συνήγοροι να δεσμεύονται ότι δεν θα αξιοποιήσουν το χρονικό διάστημα που θα διαρρεύσει από την ενδεχόμενη αναστολή της ποινικής δίωξης μέχρι την επανακαταχώρηση της, και από την άλλη να δηλώνουν ότι θα αξιοποιήσουν υπέρ των πελατών τους τον χρόνο που θα παρέλθει για εκδίκαση της έφεσης.

Ο κ. Κληρίδης συμφώνησε ότι η καθυστέρηση δεν καταλογίζεται στο Κακουργιοδικείο και πως η Νομική Υπηρεσία ασκεί το δικαίωμα της για καταχώρηση έφεσης μετά από προδικαστικές ενστάσεις που δικαιωματικά ήγειραν κατηγορούμενοι. «Έχουμε και εμείς το δικαίωμα άσκησης έφεσης», είπε, ξεκαθαρίζοντας ταυτόχρονα ότι η Νομική Υπηρεσία συνδέει τη συνέχιση της υπόθεσης με την πλήρη αποπεράτωση της έφεσης στο Ανώτατο.

Λαμβάνοντας το λόγο, ο κ. Μαρκίδης είπε ότι η θέση του πελάτη του η οποία καταγράφεται στην επιστολή προς τον Γενικό Εισαγγελέα είναι ότι δεν θα τύχει εκμετάλλευσης η παράδος του χρόνο από την αναστολή μέχρι την επανακαταχώρηση της υπόθεσης. «Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση το δικαίωμα του πελάτη μου είναι εκεί», είπε, προσθέτοντας ότι δεν είναι αντιφατική αυτή η θέση.

Σε παρέμβαση του ο Γενικός Εισαγγελέας ξεκαθάρισε ότι δεν μίλησε για αντιφατικότητα αλλά για παραδοξότητα.

Ο Πρόεδρος του Κακουργιοδικείου κάλεσε τις δύο πλευρές να μην δώσουν συνέχεια λέγοντας ότι είναι πρόωρα αυτά τα ζητήματα και μπορούν να εγερθούν στον κατάλληλο χρόνο.

Λαμβάνοντας το λόγο, ο κ. Πολυβίου είπε ο Γενικός Εισαγγελέας «μας αποκάλεσε παράδοξους και αντιφατικούς», ξεκαθαρίζοντας ότι σε περίπτωση αναστολής της υπόθεσης οι κατηγορούμενοι απαλλάσσονται από τις κατηγορίες, ενώ σε περίπτωση αναβολής εξακολουθούν να είναι κατηγορούμενοι.

«Αυτή είναι η μεγάλη διαφορά», είπε, σημειώνοντας ότι «δεν καταλογίζω ευθύνη στο δικαστήριο, η ευθύνη ανήκει καθ’ ολοκληρία στη Νομική Υπηρεσία και στον Γενικό Εισαγγελέα για την τροπή αυτής της υπόθεσης με τις άστοχες τους ενέργειες που καταγράφονται στην ενδιάμεση απόφαση» του Κακουργιοδικείου

Σε παρέμβασή του ο Γενικός Εισαγγελέας ανέφερε σε έντονο ύφος ότι «δεν είναι αυτή κατηγορία να εκτοξεύεται εντός αιθούσης δικαστηρίου. Ασκήσαμε δικαίωμα έφεσης έχουμε κάθε δικαίωμα να δικαστούμε από Ανώτατο Δικαστήριο αυτής της χώρας όπως και οι κατηγορούμενοι άσκησαν το δικαίωμα τους για υποβολή προδικαστικών ενστάσεων…»

«Το οποίο Ανώτατο λοιδορείτε στις εφημερίδες», ήταν η απάντηση του κ. Πολυβίου με τον Γενικό Εισαγγελέα να ζητά να καταγραφεί η φράση αυτή στα πρακτικά, κάνοντας ταυτόχρονα λόγο για «λίβελλο» και τον Πρόεδρο του Κακουργιοδικείου να παρακαλεί τις δύο πλευρές να χαμηλώσουν τους τόνους.

Ο δικηγόρος του Ανδρέα Ηλιάδη, Κρις Τριανταφυλλίδης περιορίστηκε να πει ότι ο πελάτης του επιθυμεί να δικαστεί από το Ανώτατο στην έφεση του Γ. Εισαγγέλέα αλλά με τρόπο που δικάζονται όλοι οι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας

Το Κακουργιοδικείο ενέκρινε το αίτημα του Γενικού Εισαγγελέα για ολιγοήμερη αναβολή ορίζοντας την υπόθεση στις 4 Μαρτίου στις 9 το πρωί.