Έντονες αντιδράσεις κατά Λευκορωσίας για την εκτροπή πτήσης της Ryanair

Έντονες αντιδράσεις κατά Λευκορωσίας για την εκτροπή πτήσης της Ryanair

Για άνευ προηγουμένου σοκαριστική πράξη κατηγόρησε τη Λευκορωσία ο Κυριάκος Μητσοτάκης – Το αεροσκάφος πετούσε από Αθήνα με προορισμό το Βίλνιους – Διερεύνηση του συμβάντος και απελευθέρωση των επιβατών ζητούν οι Βρυξέλλες – Για «κρατική τρομοκρατία» μιλά η Πολωνία

Έντονες αντιδράσεις στις Βρυξέλλες αλλά και στις πρωτεύουσες των κρατών μελών των 27 προκαλεί η αναγκαστική προσγείωση εμπορικής πτήσης της RyanAir από τη Λευκορωσία, που συνέλαβε τον επιβάτη – αντιφρονούντα δημοσιογράφο Ρομάν Προτάσεβιτς.

Η πτήση εκτελούσε το δρομολόγιο Αθήνα – Βίλνιους, όταν μαχητικό της Λευκορωσίας διέταξε την προσγείωσή της στο Μινσκ, όπου έγινε η σύλληψη.

Για «άνευ προηγουμένου, σοκαριστική πράξη» έκανε λόγο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, που ζήτησε την άμεση απελευθέρωση όλων των επιβατών.

«Η αναγκαστική προσγείωση εμπορικού αεροπλάνου για να συλληφθεί ένας δημοσιογράφος είναι μια άνευ προηγουμένου, σοκαριστική πράξη. Ζητούμε την άμεση απελευθέρωση όλων των επιβατών. Αύριο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πρέπει να ανταποκριθεί στην ανάγκη για κλιμάκωσητων πιέσεων προς τη Λευκορωσία. Αρκετά!» έγραψε ο κ. Μητσοτάκης στο twitter.

Ανησυχία εξέφρασε και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, που κάλεσε το Μινσκ να απελευθερώσει άμεσα τους επιβάτες της πτήσης.

«Ανησυχώ πολύ με τα όσα έχουν αναφερθεί για την αναγκαστική προσγείωση της πτήσης της Ryanair στο Μινσκ. Καλούμε τις αρχές της Λευκορωσίας να απελευθερώσει αμέσως την πτήση και τους επιβάτες της. Η διερεύνηση του συμβάντος από το ICAO θα είναι απαραίτητη», σημείωσε ο Σαρλ Μισέλ.

Από την πλευρά της η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έκανε λόγο για απαράδεκτη κίνηση. «ΟΛΟΙ οι επιβάτες πρέπει να είναι σε θέση να συνεχίσουν το ταξίδι τους στο Βίλνιους αμέσως και να διασφαλιστεί η ασφάλειά τους. Οποιαδήποτε παραβίαση των διεθνών κανόνων αεροπορικών μεταφορών πρέπει να έχει συνέπειες», τόνισε η πρόεδρος της Κομισιόν.

Απαράδεκτο χαρακτηρίζει το περιστατικό ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Ζοζέπ Μπορέλ, που παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις.

«Θεωρούμε υπεύθυνη την κυβέρνηση της Λευκορωσίας για την ασφάλεια όλων των επιβατών και των αεροσκαφών. ΟΛΟΙ οι επιβάτες πρέπει να μπορούν να συνεχίσουν το ταξίδι τους αμέσως».

Η Πολωνία μιλά για «κρατική τρομοκρατία»

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ματέους Μοραβιέτσκι χαρακτήρισε «κρατική τρομοκρατία» τη σύλληψη του Λευκορώσου αντιφρονούντα Ρομάν Προτάσεβιτς.

«Καταδικάζω με τον εντονότερο τρόπο τη σύλληψη του Ρομάν Προτάσεβιτς από τις αρχές της Λευκορωσίας, μετά την εκτροπή μιας επιβατικής πτήσης της Ryanair. Αυτό το πράγμα είναι εγκληματική, κρατική τρομοκρατία», έγραψε στο Twitter, προσθέτοντας ότι ζήτησε να συζητηθεί στην έκτακτη σύνοδο κορυφής αύριο το ζήτημα της επιβολής κυρώσεων.

Εξηγήσεις ζητά το Βερολίνο

Να δώσει η Λευκορωσία «αμέσως» εξηγήσεις γιατί διέταξε ένα αεροσκάφος της Ryanair που κατευθυνόταν στη Λιθουανία να προσγειωθεί στο Μινσκ, ζήτησε η Γερμανία.

«Χρειαζόμαστε μια άμεση εξήγηση από την κυβέρνηση της Λευκορωσίας για την εκτροπή της πτήσης, που βρισκόταν εντός της ΕΕ, και τη φερόμενη σύλληψη ενός δημοσιογράφου», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter ο υφυπουργός Εξωτερικών Μίγκελ Μπέργκερ.

Τουσκ: Ο Λουκασένκο έχει γίνει απειλή όχι μόνο για τους πολίτες του αλλά και για τη διεθνή ασφάλεια

Άμεση και σκληρή αντίδραση της ευρωπαϊκής πλευράς ζητά ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Ντόναλντ Τουσκ.

«Ο Λουκασένκο έχει γίνει απειλή όχι μόνο για τους πολίτες του αλλά και για τη διεθνή ασφάλεια» ανέφερε ο Ντόναλντ Τουσκ και προσέθεσε ότι «η πράξη της κρατικής τρομοκρατίας απαιτεί άμεση και σκληρή αντίδραση όλων των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων και θεσμών».