Ένταση στις σχέσεις Τουρκίας – ΝΑΤΟ, λόγω Γκεζί

Οι προειδοποιήσεις του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Άντερς Φον Ρασμούσεν, κατά της δυσανάλογης χρήσης βίας από την τουρκική αστυνομία στα πρόσφατα επεισόδια δημιουργεί νέες εντάσεις στις σχέσεις Τουρκίας – ΝΑΤΟ, γράφει ο Ουτκού Τσακιρεζέρ επικεφαλής της αντιπολιτεύομενης εφημερίδας Τζουμχουριέτ στην Άγκυρα.

Οι προειδοποιήσεις του Ρασμούσεν ήταν κρύο ντους για την Άγκυρα, σχολιάζει γράφοντας ότι σε συνάντησή τους με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ, στελέχη του τουρκικού ΥΠΕΞ ανέφεραν ότι αυτός όφειλε να μην προχωρήσει σε τέτοιες δηλώσεις, χωρίς να έχει προηγουμένως ενημερώσει την Τουρκία και να έχει λάβει την έγκρισή της, δεδομένου ότι η χώρα είναι μέλος του ΝΑΤΟ με δικαίωμα βέτο.

Την έκπληξή του εξέφρασε ο Ρασμούσεν από την αντίδραση της Τουρκίας, λέγοντας ότι δεν υπάρχει λόγος αντίστοιχες δηλώσεις να αντιμετωπίζονται με τόση υπερβολή.
Σύμφωνα πάντα με τον Τσακιρεζέρ, η Άγκυρα αντιλαμβάνεται τις διαδηλώσεις στο πάρκο Γκεζί ως συνωμοσία εγχώριων και ξένων δυνάμεων, ενώ το σκεπτικό των Τούρκων αξιωματούχων έχει ως εξής: Ο Ρασμούσεν έχει προβεί στις συγκεκριμένες δηλώσεις, έχοντας κατά νου ότι η θητεία του λήγει το 2013. Ο ίδιος προσβλέπει στη μετάβασή του στην ΕΕ, και συγκεκριμένα στη θέση του Ύπατου Εκπροσώπου της Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, ευνοούμενος και από τις συγκυρίες, δεδομένου ότι την προσεχή χρονιά αναμένεται η παραίτηση της νυν Εκπροσώπου, Κάθριν Άστιον, όπως αναφέρει ο Τούρκος αρθρογράφος.

Ακολούθως, προσθέτει, ο Ρασμούσεν θεωρεί ότι οφείλει να κινηθεί με τέτοιο τρόπο, ώστε να τραβήξει την προσοχή της ΕΕ και αναλαμβάνοντας ρόλο αντιπάλου της Τουρκίας, ευελπιστεί ότι θα κερδίσει την υποστήριξη των ισχυρών χωρών όπως η Γερμανία, καταλήγει το δημοσίευμα