Έλον Μασκ: Σε 10 χρόνια θα έχουμε καταφέρει να στείλουμε ανθρώπους στον Άρη

Οδισεκατομμυριούχος Έλον Μασκ προέβλεψε ότι η SpaceX θα είναι σε θέση να στείλει ανθρώπους στον πλανήτη Άρη μέσα στα επόμενα 10 χρόνια. Ο Μασκ έκανε την τολμηρή πρόβλεψη κατά τη διάρκεια μιας εμφάνισής του στο podcast του Lex Fridman. Ο ιδρυτής της Tesla επανέλαβε την άποψή του ότι η ανθρωπότητα πρέπει να γίνει ένα «είδος πολλαπλών πλανητών» και ανέλυσε τα σχέδια της SpaceX να αναπτύξει την απαραίτητη τεχνολογία για το μεγάλο ταξίδι.

«Το καλό σενάριο είναι περίπου πέντε χρόνια. Η χειρότερη περίπτωση, 10 χρόνια», είπε ο Μασκ. Σημείωσε ότι η «μηχανική του οχήματος» που απαιτείται για το ταξίδι παραμένει βασικός παράγοντας για τον καθορισμό ενός χρονοδιαγράμματος.

«Το Starship είναι ο πιο περίπλοκος και προηγμένος πύραυλος που έχει κατασκευαστεί ποτέ από, δεν ξέρω, τάξη μεγέθους ή κάτι τέτοιο», πρόσθεσε ο Μασκ. «Είναι πραγματικά σε άλλο επίπεδο».

O Elon Musk
Η SpaceX έχει επιταχύνει τις δραστηριότητές της τα τελευταία χρόνια ως μέρος του μακροπρόθεσμου στόχου του Μασκ να δημιουργήσει μια αποικία στον Άρη. Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο Μασκ αποκάλυψε ότι η SpaceX έχει αρχίσει να κατασκευάζει ένα σημείο εκτόξευσης στη Φλόριντα που μπορεί να φιλοξενήσει πυραύλους Starship.

Τα μεσομακροπρόθεσμα σχέδια του Μασκ για το ταξίδι στον Άρη και το υπέρογκο κόστος
Η SpaceX έχει αρχίσει να δοκιμάζει πρωτότυπα του πυραύλου 120 μέτρων πριν από μια προγραμματισμένη εκτόξευση. Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης στο podcast, ο Μασκ είπε ότι η ιδιωτική αεροπορική εταιρεία του εξακολουθεί να εργάζεται για τη βελτιστοποίηση του σχεδιασμού του Starship και τη μείωση του προβλεπόμενου κόστους ενός ταξιδιού στον Άρη.

αποστολή της NASA στον Άρη
«Υπάρχει ένα ορισμένο κόστος ανά τόνο στην επιφάνεια του Άρη, όπου μπορούμε να συμφωνήσουμε για τη δημιουργία μιας αυτοσυντηρούμενης πόλης. Πέρα από αυτό δεν έχουμε την πολυτέλεια να το κάνουμε», είπε ο Μασκ.

«Αυτή τη στιγμή, δεν μπορείς να πετάξεις στον Άρη ακόμα και για 1 τρισεκατομμύριο δολάρια. Κανένα χρηματικό ποσό δεν θα μπορούσε να σε πάει στον Άρη. Πρέπει να το πετύχουμε, να καταστεί οικονομικά εφικτό.», πρόσθεσε.

αποστολή της NASA στον Άρη
Η SpaceX πραγματοποίησε την πρώτη της διαστημική πτήση αποκλειστικά για μη στρατιωτικούς σκοπούς τον Σεπτέμβριο με πλήρωμα τεσσάρων επιβατών. Με την ονομασία «Inspiration4», η αποστολή χρησιμοποίησε το διαστημόπλοιο Crew Dragon της SpaceX και τον επαναχρησιμοποιούμενο πύραυλο Falcon 9.

Εκτός από την εστίασή της στα διαστημικά ταξίδια, η εταιρεία του Μασκ διαχειρίζεται τις Υπηρεσίες Διαδικτύου Starlink, οι οποίες στοχεύουν στην παροχή ενός ευρυζωνικού συστήματος διαδικτύου υψηλής ταχύτητας μέσω ενός δικτύου χιλιάδων δορυφόρων.

Το Starlink βρέθηκε στο επίκεντρο μιας πρόσφατης διπλωματικής διαμάχης με την Κίνα. Αξιωματούχοι στο Πεκίνο προειδοποίησαν τις ΗΠΑ να «δράσουν υπεύθυνα», ισχυριζόμενοι ότι ο διαστημικός σταθμός της Κίνας αναγκάστηκε να λάβει μέτρα αποφυγής καθώς υπήρξε κίνδυνος συγκρούσεων με δορυφόρους Starlink.