Έλληνες εισαγγελείς στη Χάγη για τα Panama Papers

Λίστα με υποθέσεις διαφθοράς στις οποίες φέρονται να εμπλέκονται κυρίως εταιρείες και ιδρύματα, που οι λογαριασμοί τους αναφέρονται στα Panama Papers, υπέβαλαν την περασμένη εβδομάδα Έλληνες Εισαγγελείς στην Γενική Εισαγγελία του Παναμά στο πλαίσιο συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στη Χάγη.

Το κλιμάκιο των Ελλήνων εισαγγελέων με επικεφαλής τον κ. Παν. Αθανασίου που εποπτεύει τις έρευνες για το οικονομικό έγκλημα, ζήτησε το άνοιγμα των εν λόγω λογαριασμών ώστε να αποκαλυφθούν οι δικαιούχοι τους καθώς υπάρχουν υπόνοιες για εμπλοκή κρατικών αξιωματούχων.

Από την πλευρά τους οι αρχές του Παναμά, γνωστοποίησαν πως θα παράσχουν στοιχεία μόνο για υποθέσεις κρατικής διαφθοράς και όχι για υποθέσεις φοροδιαφυγής καθώς στην εν λόγω χώρα δεν υπάρχει αδίκημα φοροδιαφυγής.

Τον κ. Αθανασίου, στη Χάγη συνόδευαν οι εισαγγελείς Ελένη Τουλουπάκη και Χρήστος Ντζούρας.

Ενδιαφέρον από άλλες χώρες

Οι Έλληνες εισαγγελικοί λειτουργοί μετείχαν κατά την τριήμερη παραμονή τους στη Χάγη, σε σειρά συναντήσεων που οργανώθηκαν από την Eurojust και στις οποίες μετείχαν συνάδελφοί τους από όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ με αντικείμενο τα Panama Papers και βασικό στόχο την παροχή στοιχείων από τον Παναμά προκειμένου να ανοίξουν λογαριασμοί και να εντοπιστούν οι δικαιούχοι μαύρου χρήματος.

Ανάλογο ενδιαφέρον για την υπόθεση, με αυτό της Ελλάδας, επιδεικνύουν οι εισαγγελικές αρχές της Γερμανίας, Γαλλίας και Ιταλίας που έχουν πολλούς λογαριασμούς υπηκόων τους στα Panama Papers.