Έκτακτη Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Ουκρανία

Oι αποφάσεις της Ε.Ε. αναφορικά με τυχόν κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας λόγω της ουκρανικής κρίσης, μετά και τη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της ενωμένης Ευρώπης στις Βρυξέλλες, παραπέμπονται ουσιαστικά στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία αναμένεται να συγκληθεί εκτάκτως για την Πέμπτη 6 Μαρτίου.

Μοναδική οριστική απόφαση που ελήφθη κατά τη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε., σύμφωνα με τα επίσημα συμπεράσματα, προβλέπει αναστολή των προετοιμασιών για συμμετοχή στη σύνοδο του G-8 στο Σότσι τον Ιούνιο.

Οιεσδήποτε άλλες αποφάσεις, όπως η επιβολή στοχευμένων κυρώσεων ή η αναστολή διαπραγματεύσεων για κατάργηση της βίζα για ρώσους πολίτες, θα ληφθούν εφόσον η Μόσχα δεν προβεί σε «βήματα αποκλιμάκωσης» της κρίσης.

Στα συμπεράσματα δε γίνεται καμία αναφορά σε εμπάργκο όπλων, ενδεχόμενο που φαίνεται να τέθηκε επί τάπητος κατά τη συνεδρίαση.

Σε πολιτικό επίπεδο, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε. καταδίκασαν απερίφραστα την «ξεκάθαρη παραβίαση της αυτοκυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας» της Ουκρανίας, αλλά και την απόφαση της ρωσικής άνω Βουλής να εξουσιοδοτήσει τον πρόεδρο Πούτιν να τοποθετήσει ρωσικές δυνάμεις σε ουκρανικό έδαφος.

Ζήτησαν επίσης την απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων στις μόνιμες βάσεις τους.

Παράλληλα, επιβεβαιώνοντας προγενέστερες πληροφορίες, η Ε.Ε. επιδοκίμασε την έως τώρα στάση των νέων ουκρανικών Αρχών, επαναβεβαίωσε τη δέσμευση των Βρυξελλών να συμβάλει στην άμεση οικονομική στήριξη του Κιέβου μέσω διεθνών οργανισμών όπως το ΔΝΤ.

Τέλος, οι υπουργοί Εξωτερικών της ενωμένης Ευρώπης επιβεβαίωσαν την πρόθεση των Βρυξελλών να προτείνει συνθήκη συνεταιρισμού και ελεύθερου εμπορίου στο Κίεβο.