Έκτακτη οικονομική ενίχυση στη Κεφαλλονιά

Μετά την εντολή του πρωθυπουργού για άμεση στήριξη των πληγέντων από το μεγάλο σεισμό την Κυριακή στην Κεφαλονιά, το υπουργείο Εργασίας παρέχει οικονομική ενίσχυση 100 χιλιάδων ευρώ στους δήμους Κεφαλονιάς και Ιθάκης για τους άμεσα πληγέντες. Επίσης αναστέλλεται για 3 μήνες η υποχρέωση καταβολών στους φορείς κοινωνικής ασφάλισης για Κεφαλονιά και Ιθάκη.

Παράταση σε όλες τις βεβαιωμένες οφειλές και τις φορολογικές δηλώσεις για ένα τρίμηνο έδωσε το υπουργείο Οικονομικών.

Ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης η Τράπεζα Πειραιώς αποφάσισε την αναβολή για ένα μήνα των τρεχουσών υποχρεώσεων των κατοίκων του νησιού.

Νωρίτερα, ο κ. Μιχελάκης είχε απευθύνει έκκληση στους σεισμολόγους και σε όσους διαδίδουν φήμες για επερχόμενο μεγάλο σεισμό.

«Πρέπει να σεβαστούμε την αγωνιά και την ανησυχία του κόσμου, είπε ο υπουργός Εσωτερικών, ενώ σε ερώτηση αν είχε υπάρξει προειδοποίηση – ενημέρωση απο την ομάδα ΒΑΝ για τον σεισμό στην Κεφαλονιά, απάντησε: «εγώ δεν γνώριζα κάτι τέτοιο, ούτε είμαι αρμόδιος για να έχω τέτοια ενημέρωση».

Σε ό, τι αφορά τη χορήγηση του επιδόματος έκτακτης ανάγκης και γενικότερα τα μέτρα στεγαστικής αποκατάστασης, ο υπουργός ανέφερε χαρακτηριστικά: «Για να είμαστε συγκεκριμένοι σε ό,τι λέμε, θα πρέπει να προχωρήσουν οι διαδικασίες ελέγχου των κτιρίων απο τα κλιμάκια των μηχανικών, τα οποία ενισχύονται εντός της ημέρας και από άλλους συναδέλφους τους της Υπηρεσίας Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων, του ΟΣΚ και του ΤΕΕ». Στο νησί έχουν μεταβεί γενικοί γραμματείς από όλα τα υπουργεία.

Μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί 45 μετασεισμοί από 3 έως 5,1 Ρίχτερ.

Θα περιμένουμε κάποιες μέρες ακόμα να είμαστε σίγουροι ότι ο χθεσινός σεισμός των 5,8 Ρίχτερ ήταν ο κύριος, δήλωσε ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Γεράσιμος Παπαδόπουλος.