Έκλεισε η συμφωνία για τις τράπεζες – Ανοιχτά τα υπόλοιπα θέματα

Σε εννέα ημέρες από την ψήφιση του νομοσχεδίου για τις τράπεζες -που θα κατατεθεί άμεσα στη Βουλή- θα μπορέσει η Eurobank να προχωρήσει σε γενική συνέλευση για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου (ΑΜΚ) και την ιδιωτικοποίησή της.

Αυτό διευκρίνισε τα ξημερώματα κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, αφού είχε προηγηθεί η εξάωρη διαπραγμάτευση με τους επικεφαλής της τρόικας, κατά την οποία έκλεισε ουσιαστικά και ένα μεγάλο «αγκάθι», αυτό για το μέλλον των τραπεζών.

Σύμφωνα με το συγκεκριμένο στέλεχος, το νομοσχέδιο για τις τράπεζες ενδέχεται να κατατεθεί πριν από τα άλλα νομοσχέδια που αφορούν στη διαπραγμάτευση («το έχουμε έτοιμο κατά 99,9%», είπε χαρακτηριστικά). Σχετικά με το ποσοστό που θα διατηρήσει στη Eurobank το Δημόσιο, επεσήμανε: «Εμείς θέλουμε ένα ποσοστό να παραμείνει στο Δημόσιο, αλλά το μεγαλύτερο ποσοστό θα περάσει στον ιδιωτικό τομέα».

Στην πολύωρη διαπραγμάτευση η συζήτηση με τους εκπροσώπους των δανειστών αφορούσε και στο δημοσιονομικό σκέλος. Όπως ανέφερε το κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, «η κυβέρνηση βρίσκεται εντός του χρονικού στόχου. Έγινε μεγάλη πρόοδος και σήμερα το βράδυ θα ξέρουμε εάν θα μπορέσουμε να έχουμε συμφωνία το βράδυ της Κυριακής ή το αργότερο τη Δευτέρα».

Εν τω μεταξύ συνεχίζεται και σήμερα ο μαραθώνιος συναντήσεων τρόικας – κυβέρνησης προκειμένου να κλείσουν και τα υπόλοιπα θέματα.
Ειδικότερα, όπως έχει γίνει γνωστό στις 11:00 συναντάται με τους εκπροσώπους των δανειστών ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης με θέματα συζήτησης την διαθεσιμότητα και απολύσεις στο Δημόσιο που φέρεται να ζητούν οι πρώτοι και το 2015.

Λίγο αργότερα στις 11:30 σειρά θα πάρει ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης ο οποίος θα διαπραγματευτεί για τα γνωστά «αγκάθια» των ομαδικών απολύσεων και της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών αλλά και έναντι των πρόσθετων απαιτήσεων για κατάργηση τριετιών, lock out κ.ά.

Στις 14.00 στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης θα κάτσει ο υπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης Μανιάτης με θέμα συζήτησης το πακέτο των 150 εκατ. ευρώ για τη μείωση του ενεργειακού κόστους στη βιομηχανία.

Στις 15.00 οι ελεγκτές θα συναντηθούν με τον υπουργό Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης προκειμένου να υπάρξει συμφωνία επί των μεταρρυθμίσεων που προτείνονται από τον ΟΟΣΑ.

Συνάντηση με την τρόικα αναμένεται να έχει σήμερα και ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χαράλαμπος Αθανασίου, χωρίς να έχει καθοριστεί η ώρα.