Έκκληση ΟΗΕ για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα

Έκκληση για κατάπαυση του πυρός μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλινών απευθύνει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, εκφράζοντας τις έντονες ανησυχίες του για την προστασία των αμάχων και στις δύο πλευρές.

«Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας καλούν σε αποκλιμάκωση της έντασης, αποκατάσταση της ηρεμίας και επανέναρξης της εκεχειρίας του Νοεμβρίου 2012» αναφέρει η ανακοίνωση του Συμβουλίου Ασφαλείας, σύμφωνα με το Reuters.

Οι 15 χώρες σε κοινό ανακοινωθέν εκφράζουν «τη μεγάλη τους ανησυχία σχετικά με την κρίση στη Γάζα και για την προστασία και ευημερία των πολιτών και στις δύο πλευρές».

Εκφράζουν, επίσης, «την υποστήριξή τους στο ενδεχόμενο επανάληψης των απευθείας συνομιλιών μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων με στόχο να επιτευχθεί μια συνολική συμφωνία ειρήνης που θα βασίζεται στη λύση των δύο κρατών».

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον τούρκο πρωθυπουργό, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για τη «σοβαρή κατάσταση» στη Γάζα και συμφώνησαν να ενεργήσουν από κοινού προκειμένου να επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, ανέφερε η γαλλική προεδρία.

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να «διατηρήσουν επαφές και να ενεργήσουν μαζί με όλους εκείνους που μπορούν να παρέμβουν για χάρη μιας κατάπαυσης του πυρός» επισήμανε το περιβάλλον του προέδρου στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Ωστόσο, η ένταση δεν έχει αποκλιμακωθεί καθόλου, καθώς όπως έγινε γνωστό από πύραυλο που εκτοξεύθηκε από το Ισραήλ χτυπήθηκε το σπίτι της αδελφής ενός από τους ηγέτες της Χαμάς, Χανίγια.

Το σπίτι βρίσκεται στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για τον ακριβή αριθμό των θυμάτων. Μεταξύ των νεκρών είναι τα δύο ανίψια του Χανίγια.

Την ίδια ώρα, δύο ισχυρές εκρήξεις σημειώθηκαν στην Ιερουσαλήμ, λίγο αφότου οι σειρήνες συναγερμού ήχησαν στην πόλη.

Ο ισραηλινός στρατός, από την πλευρά του, ανέφερε ότι τρεις ρουκέτες που ερρίφθησαν από τη Γάζα έπεσαν στην περιοχή της Βηθλέεμ και της Χεβρώνας στη Δυτική Όχθη, κοντά στην Ιερουσαλήμ. Ο ισραηλινός στρατός υποστηρίζει ότι η Χαμάς έριξε 36 ρουκέτες το Σάββατο.

Τουλάχιστον οκτώ Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας κατά τη διάρκεια αεροπορικών επιδρομών που εξαπέλυσε το Ισραήλ.

Τουλάχιστον 133 Παλαιστίνιοι, ανάμεσά τους και παιδιά, έχουν χάσει τη ζωή τους από τότε που το Ισραήλ ξεκίνησε την επιχείρησή του, πέντε ημέρες πριν, σύμφωνα με παλαιστινιακές πηγές.

Εκπρόσωπος των κεντρικών αρχών περίθαλψης στη Γάζα ανέφερε ότι οι τραυματίες φτάνουν τους 920.

Μέχρι τα ξημερώματα, η ισραηλινή αεροπορία είχε πλήξει 60 στόχους στη Γάζα. Για πρώτη φορά, ανάμεσα στους στόχους ήταν και δύο τζαμιά -το Ισραήλ κατηγορεί τη Χαμάς πως χρησιμοποιεί ως «ασπίδα» όχι μόνο τους αμάχους αλλά και τεμένη για να κρύψει εξοπλισμό.