Έκθεση-καταπέλτης της Κομισιόν: Δυσοίωνο το μέλλον της Κυπριακής οικονομίας

Οι προβλέψεις δείχνουν σημαντική αύξηση του χρέους και της ανεργία και σοβαρές ανισορροπίες σε θέματα που σχετίζονται την εξωτερική της θέση, τα οικονομικά και τον χρηματοπιστωτικό τομέα.  Οι οιωνοί είναι σκοτεινοί για την Κυπριακή οικονομία, σύμφωνα με την έκθεση του μηχανισμού παρακολούθησης (ΕΜΕ) της Κομισιόν.

Παρά την κατ’ αρχήν συμφωνία με την τρόικα και τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων για την ανεύρεση χρυσής τομής σε ανοιχτά μέτωπα, η πορεία της κυπριακής οικονομίας εκτιμάται ως αρνητική. Στον πίνακα με  τους αναθεωρημένους δείκτες, κάποιοι είναι πάνω από τα ενδεικτικά όρια  για το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών, την καθαρή διεθνή επενδυτική θέση της χώρας, το μερίδιο στην αγορά εξαγωγών, τη ροή πιστώσεων στον ιδιωτικό τομέα, το χρέος του ιδιωτικού τομέα και το χρέος της γενικής κυβέρνησης.

Σε όλα αυτά συμβάλουν σύμφωνα με την έκθεση,  οι απώλειες ανταγωνιστικότητας τιμών και κόστους , που έχουν οδηγήσει σε «χαλάρωση», αλλά και το «πάγωμα» μισθών στον δημόσιο τομέα, που ως ντόμινο οδήγησε σε συγκράτηση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα και σε τομείς που έχουν να κάνουν με τις εξαγωγές. Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, συνεχίζει η Κομισιόν, δεν έχουν εφαρμοστεί και η καθαρή διεθνής επενδυτική θέση της Κύπρου επιδεινώνεται με αργούς ρυθμούς.