Έκαναν πίσω σαράντα πέντε δικαστές

Έκαναν πίσω σαράντα πέντε δικαστές από τους 85 δικαστές των Επαρχιακών Δικαστηρίων που προσέφυγαν στο Ανώτατο για τις αποκοπές των μισθών.

Όπως ανακοίνωσαν μέσω του δικηγόρου τους αποσύρουν τις προσφυγές επειδή θεωρούν ότι οι σημερινές πραγματικότητες επιβάλλουν τη συμβολή όλων. Διευκρινίζουν όμως,  ότι όμως ότι θεωρούν ότι οι  νόμοι είναι αντισυνταγματικοί.

Οι υπόλοιποι 40 δικαστές αναφέρουν μέσω του δικηγόρου τους ότι οι προσφυγές έγιναν για διαφύλαξη της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης, καθώς οι νόμοι είναι αντισυνταγματικοί και όχι για να διεκδικήσουν χρήματα όπως κάποιοι θέλουν να το παρουσιάσουν.

Ξεκαθαρίζουν μάλιστα ότι αν κερδίσουν τις προσφυγές, το ποσό που εκκρεμεί από τον Ιανουάριο του 2013 θα διατεθεί υπό μορφή εθελοντικής εισφοράς στο κράτος.

Αξίζει να αναφερθεί ότι στο ενδεχόμενο που και μία προσφυγή από τις σαράντα που απομένουν ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου τελεσφορήσει υπέρ τους, τότε αυτόματα τα κεκτημένα θα αφορούν όλους, ακόμα και τους ίδιους τους δικαστές του Ανωτάτου που εκδικάζουν αυτή την υπόθεση.

Ο Γενικός Εισαγγελέας στην σημερινή αγόρευση του ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου για την υπόθεση, τόνισε μεταξύ άλλων την τραγική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Κύπρος, την οποία χαρακτήρισε χειρότερη και από εκείνη του 1974.

«Είμαστε στο όριο της στάσης πληρωμών» είπε χαρακτηριστικά για να προσθέσει ότι είναι έτοιμος να επικαλεστεί το δίκαιο της ανάγκης στο ενδεχόμενο που κάποιοι από τους δικαστές εμμείνουν στην απόφαση τους.

Η εκδίκαση της υπόθεσης θα συνεχισθεί την ερχόμενη Πέμπτη με τις αγορεύσεις των δύο δικηγόρων των σαράντα δικαστών που εμμένουν στις προσφυγές τους.