Έγκριση από τη Βουλή του ειδικού ταμείου για συντήρηση διατηρητέων

Εγκρίθηκε ομόφωνα από την Ολομέλεια της Βουλής ο ετήσιος προϋπολογισμός του Ειδικού Ταμείου Διατήρησης για το 2013, του οποίου, ωστόσο, μελετάται η εντός του έτους κατάργηση και συμπερίληψη του κονδυλίου για συντήρηση διατηρητέων οικοδομών στον Κρατικό Προϋπολογισμό.

Τα έσοδα του Ταμείου προέρχονται κυρίως από κρατική χορηγία, που περιλαμβάνεται στον Κρατικό Προϋπολογισμό και ανέρχεται στα 4.500.000 ευρώ, καθώς και από μεταφορά συντελεστή δόμησης ποσού 2.300.000 ευρώ και από χορηγία 200.000 ευρώ του Επάρχου Πάφου για συντήρηση ή αποκατάσταση διατηρητέων οικοδομών των χωριών του Ακάμα.

Οι δαπάνες του Ταμείου αφορούν κατά κύριο λόγο επιχορηγήσεις προς τους ιδιοκτήτες διατηρητέων οικοδομών για σκοπούς συντήρησής τους.

Βάσει στοιχείων που κατατέθηκαν στην Επιτροπή Εσωτερικών της Βουλής, οι αιτήσεις, που υποβλήθηκαν για επιχορήγηση της δαπάνης συντήρησης διατηρητέων οικοδομών από το Ειδικό Ταμείο Διατήρησης, ανέρχονται στις 438, ενώ ο αριθμός των αιτήσεων, που έχουν ήδη εγκριθεί, είναι 345 και το ύψος του ποσού, που καταβάλλεται από το Ταμείο, είναι ανάλογα με την πρόοδο των έργων συντήρησης διατηρητέων οικοδομών.

Το απαιτούμενο ύψος των επιχορηγήσεων στους ιδιοκτήτες διατηρητέων οικοδομών για τη συντήρησή τους ανέρχεται στα 25.000.000 ευρώ, από τα οποία έχουν καταβληθεί τα 13.000.000 ευρώ.