Έγγραφα – “φωτιά” του Σόιμπλε: “Τι συμφωνήθηκε τελικά στο Eurogroup;;”

Έγγραφα – “φωτιά” του γερμανικού υπουργείου οικονομικών, τα οποία θέτουν εν αμφιβόλω τις επίσημες ανακοινώσεις για τη συμφωνία που επετεύχθη στο Eurogroup και εγείρουν ερωτήματα για το “ποιός λέει τελικά την αλήθεια” στους Έλληνες πολίτες ,φέρνει στο φως της δημοσιότητας η RealNews.

Στις δύο επιστολές που εστάλησαν απο τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προς τους επικεφαλής των κοινοβουλευτικών ομάδων των κομμάτων, και προς τον πρόεδρο του γερμανικού κοινοβουλίου Νόρμπερτ Λάμερτ , σε απάντηση ερωτήσεων προς το SPD, προβλέπεται μια απόκλιση της τάξης των 5 δισ. ευρώ στο ελληνικό πρόγραμμα.

Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις μετά το πέρας της συνεδρίασης των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης, ο στόχος για το χρέος διαμορφώθηκε στο 124% για το 2020 και κάτω του 110% για το 2022. Ωστόσο, ο κ. Σόιμπλε, όπως γίνεται σαφές απο την ενυπόγραφη επιστολή του, κάνει λόγο για στόχο 126,6% για το 2020.

Απο το ίδιο έγγραφο προκύπτει ότι η εκταμίευση του ποσού των 9,3 δισ. ευρώ που έχει προγραμματιστεί για το πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους δεν είναι δεδομένη αλλά εξαρτάται από την εφαρμογή συμφωνηθέντων μέτρων, όπως  η εφεδρεία και η εφαρμογή της φορολογικής μεταρρύθμισης.

Επίσης, στην επιστολή υπογραμμίζει ότι μια παράταση του ελληνικού προγράμματος για δύο χρόνια δεν ισχύει αλλά “η παράταση αφορά τους στόχους υλοποίησης προκειμένου να δοθεί στην Ελλάδα περισσότερος χρόνος για την οικονομική αναπροσαρμογή της μεγαλύτερης από την αναμενόμενη ύφεση”.

Μεταξύ άλλων, στο ίδιο έγγραφο καταδεικνύεται και η αδυναμία της Ελλάδας να απορροφήσει διαθέσιμα κοινοτικά κονδύλια.