Άσμουσεν: Η ΕΚΤ δεν μπορεί να αυξήσει την βοήθεια προς την Ελλάδα

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν μπορεί να διευκολύνει την Ελλάδα με πρόσθετη βοήθεια για την αντιμετώπιση της  κρίσης χρέους, δηλώνει ο Γερμανός Γιοργκ Άσμουσεν, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ.

Σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Bild ο Ασμουσεν δηλώνει ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν μπορεί να επιμηκύνει το χρονικό διάστημα αποπληρωμής των δανείων, ούτε να χαμηλώσει τα επιτόκια προς την Ελλάδα, διότι όπως αναφέρει “Και οι δύο παραχωρήσεις θα είναι μια μορφή διαγραφής χρεών και ως εκ τούτου είναι άμεση οικονομική υποστήριξη στο ελληνικό κράτος και κάτι τέτοιο δεν επιτρέπεται σύμφωνα με το δίκαιο που διέπει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα”.

Όσον αφορά στην επικείμενη επίσκεψη της Γερμανίδας καγκελαρίου στην Ελλάδα, ο Άσμουσεν δεν τη συνδέει με απόφαση για παροχή οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα, ενώ ταυτόχρονα τονίζει πως προϋπόθεση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης στην Ελλάδα, είναι να κλείσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού για το 2013/2014 και να πραγματοποιηθούν εκτεταμένες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Εν τω μεταξύ δηλώνει ξεκάθαρα στην Bild πως προτίμηση του είναι η Ελλάδα να παραμείνει στη ζώνη του ευρώ. Αλλά όπως σημειώνει το κλειδί για αυτό βρίσκεται στην Αθήνα.

Παραδέχεται δε ότι στην Ελλάδα, τα τελευταία δύο χρόνια έχουν γίνει πολλά και άξια σεβασμού.

Αλλά όπως λέει «είναι επίσης αλήθεια, ότι πολλά περισσότερα πρέπει να γίνουν. Επειδή τα έσοδα δεν καλύπτουν τα έξοδα σήμερα, μια χρονική επέκταση της επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων που συμφωνήθηκε σημαίνει αυτομάτως ότι η Ελλάδα χρειάζεται περισσότερη οικονομική βοήθεια από το εξωτερικό».