Άντρος: Προκλητικές και απαράδεκτες οι δηλώσεις Ερντογάν

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού  σε δηλώσεις του στο αεροδρόμιο Λάρνακας προτού αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στις πρόσφατες δηλώσεις του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Οι δηλώσεις του κ. Ερντογάν, για την ΑΟΖ και για την αξιοποίηση φυσικού πλούτου στη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου είναι προκλητικές, απαράδεκτες και ενδεικτικές, θα έλεγα, της νοοτροπίας η οποία τον χαρακτηρίζει και του τρόπου με τον οποίο συμπεριφέρεται πολιτικά. Όλα αυτά θεωρούμε ότι θα πρέπει να συνυπολογίζονται, όταν συζητούμε για τις επιλογές που έχουμε στο Κυπριακό, τόνισε ο Άντρος Κυπριανού.

Επιμένουμε ότι μια επιλογή έχουμε και αυτή είναι να εργαστούμε για την άμεση επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στη βάση του πλαισίου Γκουτέρες, από το σημείο το οποίο είχαμε μείνει στο Κρανς Μοντάνα και με την πολιτική βούληση να φτάσουμε το συντομότερο δυνατό σε συμφωνία. Αν αυτό δεν είναι εφικτό θα πρέπει η ευθύνη να βαρύνει αποκλειστικά την τουρκική πλευρά και να είναι ξεκάθαρο προς τη διεθνή κοινότητα. Μόνο έτσι θα καταστήσουμε ανέφικτους τους στόχους και του κ. Ερτογάν και του οποιουδήποτε έχει βλέψεις ενάντια στα πραγματικά συμφέροντα και της Κύπρου και του κυπριακού λαού.

Αναφορικά με την  επίσκεψη στις Βρυξέλλες ο Άντρος Κυπριανού είπε ότι γίνεται μετά από πρόσκληση της Ομάδας της Αριστεράς προς τους ηγέτες των κομμάτων-μελών της Ομάδας αλλά και άλλων κομμάτων τα οποία θα διεκδικήσουν τις επόμενες Ευρωεκλογές και στοχεύει στην ανταλλαγή απόψεων, έτσι ώστε από τη μια να διεκδικήσουμε αυτή την εκλογική αναμέτρηση με τις μεγαλύτερες δυνατές προοπτικές και από την άλλη να εξασφαλιστεί ότι μετά τις ευρωεκλογές η Ομάδα θα επανασυσταθεί στη βάση μιας ελάχιστης κοινής πολιτικής συναντίληψης.

Στα πλαίσια της εκεί επίσκεψης μας θα έχουμε συνάντηση και με την κ. Φεντερίκα Μογκερίνι. Είναι συστηματικές οι επαφές μας μαζί της, πολύ πρόσφατα είμασταν εκεί και συναντηθήκαμε με ηγέτες πολιτικών ομάδων, αποδίδουμε όμως ιδιαίτερη σημασία στην συνάντηση με την με την Ύπατη Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης κ. Φεντερικα Μονγεκρίνι γιατί είναι εκείνη η οποία χειρίζεται το κυπριακό από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, είπε καταλήγοντας.